ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ МЕТОДОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ ТА СПОРТІ

Ашанін В.С., Церковна О.В., Філенко Л.В., Овсянніков О.А.

Харківська державна академія фізичної культури

Харківський національний університет радіоелектроніки

 

Анотація. У статті приведено результати використання інтерактивних технологій як засобу інформатизації основних методів досліджень в галузі фізичного виховання та спорту. Детально описано етапи розробки створеного сайту з основних методів наукових досліджень в фізичному вихованні та спорті. Впровадження представленого сайту показало високу оцінку відношення респондентів та виявило конструктивні зауваження щодо структури та інформативності представленої розробки, що дозволило привести до сучасних вимог як структурні компоненти так і комплекс представленої інформації та методів дослідження.

Ключові слова: сайт, технології, Інтернет, методи, дослідження, фізичне виховання, спорт.

Аннотация. Ашанин В.С., Церковная Е.В., Филенко Л.В., Овсянников О.А. Information technologies of the methodological providing of scientific исследорваний are in physical culture and sport. В статье приведены результаты использования интерактивных технологий как средства информатизации основных методов исследований в отрасли физического воспитания и спорта. Детально описаны этапы разработки созданного сайта основных методов научных исследований в физическом воспитании и спорте. Внедрение представленного сайта показало высокую оценку отношения респондентов и установило конструктивные замечания относительно структуры и информативности представленной разработки, что позволило привести к современным требованиям как структурные компоненты так и комплекс представленной информации и методов исследования.

Ключевые слова: сайт, технологии, Интернет, методы, исследования, физическое воспитание, спорт.

Annotation. Ashanin V.S., Cerkovnaya E.V., Filenko L.V., Ovsjannikov O.A. Informatization of methods of scientific researches in physical culture and sport by facilities of interactive technologies. In the article the results of the use of interactive technologies are resulted as facilities of informatization of basic methods of researches are in industry of physical education and sport. In detail design of the created site of basic methods of scientific researches times are described in physical education and sport. Introduction of the presented site rotined the high estimation of relation of респондентов and set structural remarks in relation to a structure and informing of the presented development, that allowed to result in modern requirements as structural components are a complex of the presented information and research methods so.

Keywords: site, technologies, Internet, methods, researches, physical culture, sport.

 

Постановка проблеми. Однією з центральних проблем розвитку галузі фізичної культури і спорту є підвищення якості науково-дослідної підготовки фахівців у ВНЗ фізкультурного профілю. Важливою передумовою для розв’язання відповідних задач є інформатизація методів наукових досліджень в галузі фізичного виховання та спорту та розвиток інформаційного забезпечення вищої фізкультурної освіти.

Можливість швидкого здобуття потрібної інформації – одна з найбільш важливих умов будь-якої творчої роботи. Це відноситься до всіх сфер діяльності, у тому числі – до області фізичної культури і спорту. Коли тренеру, студенту, досліднику необхідно отримати які-небудь знання, він звертається до інформаційних джерел, якими можуть бути люди, книги, а на сучасному світі – мережа Інтернет. На користь даного положення свідчить також те,  що рівень освіти багато у чому залежить від якості інформаційного забезпечення, складовою якого є наукові видання.

Надання можливості сучасному молодому фахівцю з фізичного виховання та спорту, науковцю модернізувати методологічну базу проведення досліджень засобами інтернет-технологій та сайтами є кроком у інформаційне суспільство майбутнього.

Зв'язок роботи з науковими програмами, темами. Дослідження  виконано відповідно до Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту за темою 1.2.4. «Науково-методичні основи використання інформаційних технологій при підготовці фахівців галузі ФКС» та 1.5. «Методологічні та нормативно-правові засади організації фізкультурної освіти та кадрового забезпечення у сфері фізичної культури та спорту».

Об'єкт дослідження – галузь науково-дослідної роботи в сфері фізичного виховання та спорту.

Предмет дослідження – інформаційні технології при обґрунтуванні методологічного комплексу досліджень в фізичному вихованні та спорті.

Мета дослідження – розробка та впровадження інтерактивних технологій аналізу даних в фізичному вихованні та спорті.

Завдання роботи:

1.           Виявлення стану розвитку Інтернет-технологій в галузі фізичного виховання та спорту.

2.           Розробка інтернет сайту з фізичного виховання та спорту.

3.           Встановлення ефективності функціонування розробки.

Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел; структурно-логічний аналіз; інформаційне моделювання; методи математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів: теоретично обґрунтовано, розроблено і впроваджено в світову мережу Інтернет сайт з фізичного виховання та спорту; визначено вплив на сайті представлених даних го на сайті комплексу методів дослідження на інформативність фахівців галузі фізичного виховання та спорту та їх науково-дослідну діяльність.

Практичне значення отриманих результатів полягає у наданні сучасному фахівцю в галузі фізичного виховання та спорту інформаційного інтерактивного комплексу методів швидкого та якісного дослідження показників фізичного, функціонального, антропометричного стану людини, та їх подальший статистичний аналіз.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Аналіз останніх досліджень процесів інформатизації розвитку галузі фізичної культури і спорту показує, що система організації, формування інформаційного середовища становить собою сукупність взаємопов’язаних процесів, в основі яких є накопичення та організація інформаційних ресурсів відповідно до завдань навчально-освітнього та наукового процесів ВНЗ фізкультурного профілю [1,3]. Як зазначає С.С. Єрмаков, інформаційні аспекти фізичного виховання і спорту є важливими складовими функціонування фізкультурної освіти [2].

Однак рівень вимог інформаційного суспільства ставить перед вітчизняною спортивною наукою проблему розробки шляхів вдосконалення інформаційного забезпечення ВНЗ фізкультурного профілю [5,6]. Науковий підхід до розв’язання цієї проблеми передбачає, зокрема, вироблення методів кількісного аналізу стану інформаційного забезпечення відповідної тематики.

Аналіз літературних джерел та Інтернет-сайтів не виявив таких, що містять комплексні методики наукових досліджень в галузі фізичної культури. Отримані результати дозволили виявити найбільш розповсюджені методики, які використовуються в фізичному вихованні та спорті

Висвітлення основного матеріалу. Дослідження проводилися на базі кафедри фізичного виховання ХНУРЕ та кафедри інформатики та біомеханіки ХДАФК. Відповідно поставленим завданням, дослідження проводились в два етапи з січня 2011р. по жовтень 2011р. Використовувались такі методи дослідження, як теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел та сайтів, структурно-логічний аналіз, анкетування, інформаційне моделювання та метод математичної  обробки даних дослідження. Було створено сайт, проведено анкетування, у якому приймали участь 120 респондентів, що є користувачами спортивної інформації мережі Internet, проведено статистичній аналіз даних дослідження, модернізацію сайту з урахуванням зауважень на основі результатів анкетування. Було розроблено комплекс найбільш популярних та використовуваних сучасними науковцями методів дослідження в галузі фізичного виховання та спорту. Інформатизація даних методів полягала у створенні умов широкого доступу користувачів до розробки засобами мережевих технологій Інтернет. Для цього було створено сайт, на якому розміщено детальну інформацію про фізичне виховання та спорт, представлену підборку методів дослідження, надається статистичний інструментар про подальший аналіз отриманих результатів. До переваг розробки слід також додати можливість використання мережевих ресурсів при пошуку та аналізі подібних результатів дослідження, вести комплексну базу даних, доступну на відстані. Запропонована програма істотно підвищує використання фахівцем галузі фізичного виховання статистичної інформації, дозволяє мати інформацію про всіх досліджуваних спортсменів на великій відстані, що дає можливість створення міжвузівських науково-дослідних студентських проектів. 

Для технічних засобів були використані мови програмування php та JavaScript. Мова програмування PHP інтерпретується веб-сервером в HTML-код, який передається на сторону клієнта. На відміну від скриптової мови JavaScript, користувач не бачить PHP-коду, бо браузер отримує готовий html-код. Це є перевага з точки зору безпеки, але погіршує інтерактивність сторінок. Мова програмування JavaScript дозволяє реалізацію стандартної мови програмування ECMAScript компанії Netscape та базується на принципах прототипно-орієнтованого програмування. Текст програми включається безпосередньо в HTML-документ і інтерпретується самим браузером. В представленій розробці було використано JavaScript бібліотека Jquery – це популярний JavaScript-фреймворк з відкритим програмним кодом. Використовуючи ці об’єкти, розробники можуть створювати абстракції для низькорівневого взаємодії та створювати анімацію, для ефектів високого рівня. Це сприяє створенню потужних і динамічних веб-сторінок.

Шаблонізатор Smarty – це компілюючий обробник шаблонів до PHP. Надає інструменти, які дозволяють домогтися відділення прикладної логіки й даних від вiдображення. В роботі представлена база даних MySQL – вільна система керування реляційними базами даних. Вона використовується, в першу чергу, для створення динамічних веб-сторінок, оскільки має чудову підтримку з боку різноманітних мов програмування. Інші бібліотеки, frameworks не були використані.

Представлена розробка надає можливість інтерактивного спілкування та передачі даних на відстані. Користувач може внести свій логін та мережевий пароль, що надасть йому доступ до мережевої бази даних результатів анкетування та статистичної обробки, комплексу методів науково-дослідної роботи. Постійні користувачі мережевих ресурсів будуть фіксувати дату та час своєї роботи, зберігати отримані результати  та аналізувати їх динаміку розвитку. Також дослідники можуть надавати широкий доступ своїм даним, активувавши відповідні настройки, або використовувати їх для власних досліджень, розміщуючи на загальній сторінці лише кінцеві результати (рис. 1).

 

 

 

Рис. 1. Головна сторінка сайту

 

За умови одноразового використання сайту, фахівець може ввести дані та отримати на їх основі аналіз. Якщо не буде введено пароль для збереження  даних в мережеву базу даних, вони будуть знищені. Такою функцією сайту респонденти можуть користуватися для ознайомлення з інформацією та методологією, з цікавості, встановлення власних фізичних чи функціональних характеристик, як наприклад відповідність ваги до росту. Додаткову інформацію про поняття фізичного виховання та методи дослідження можна отримати активувавши закладку FAQ!

При проведенні анкетування важливим було виявити ставлення респондентів до розробленого сайту. Для надійності статистичних даних взято 12-ти бальну шкалу оцінки сайту. Серед 120-ти опитаних респондентів, що становили повну вибірку, на «3», «4», «7», «8» та «12» балів відповіли по 10 чоловік, які на рис. 2. представлені секторами по 5%.

 

Рис. 2. Відсоткове співвідношення оцінювання респондентами розроблених сайтів.

 

Найбільшу кількість думок респондентів склала оцінка 10 балів – 40% опитаних, на 9 балів оцінили сайти 25% чоловік. Загальностатистичний аналіз отриманих результатів свідчить про наявність нормального розподілу результатів та їх однорідність, що підтверджує їх надійність з достовірністю p<0,05.

 

Висновки. Проведений аналіз функціонування створеного сайту з фізичного виховання та спорту та ставлення до пропонованої розробки опитаних експертів (n=120) надав високий бал оцінки у 40% респондентів. Виявлені конструктивні зауваження щодо структури та інформативності представленої розробки дозволили привести до сучасних вимог як структурні компоненти так і комплекс представленої інформації та методів дослідження.

Виявлені взаємозв’язки між показниками представленої на сайті  інформації та нормативів фізичного виховання свідчить про їх достовірність наданого комплексу методів обробки спортивної інформації та відповідність існуючим вимогам (ρ = 0,44; р<0,01).

Отримані показники впровадження мережевих ресурсів аналізу даних в фізичному вихованні та спорті свідчать про зацікавленість широкого кола користувачів, високі оцінки фахівців, можливість передачі та аналізу результатів досліджень засобами інтерактивних технологій. Для користувачів, що не мають достатнього рівня наукової обізнаності представлена розробка носить інформаційний характер та надає йому спектр популярних у сучасному суспільстві методик виявлення власного фізичного стану, співвідношення ваги та росту, коефіцієнтів здоров’я.

Перспективи подальших досліджень полягають у створенні розширеної бази даних користувачів пропонованої розробки, доповнення та уточнення основного методологічного забезпечення наукових досліджень в фізичному вихованні та спорті.

 

Список літератури.

1.     Ашанін В.С. Інформаційне забезпечення фізичного виховання та спорту : методичні рекомендації / В.С. Ашанін, Л. В. Філенко. – Харків, ХДАФК, 2008. – 96 с.

2.     Єрмаков С.С. Стан та перспективи розвитку наукового інформаційного простору у вищих навчальних закладах фізичної культури / С.С. Єрмаков // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2006. – №3. – С. 89-93.

3.     Кашуба В.А. Технологические инновации в системе подготовки специалистов по физической культуре и спорту / В.А. Кашуба // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : наук. моногр.; за ред. проф. С.С. Єрмакова. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2007. – №5. – С. 129-130.

4.     Свістельник І.Р. Електронні засоби інформаційного супроводу навчального процесу вузів фізкультурного профілю / І.Р. Свістельник // Слобожанський науково-спортивний вісник. – 2005. – №8. – С.236-237.

5.     Сергієнко Л.П. Комплексне тестування рухових здібностей людини / Л.П. Сергієнко. – Миколаїв: УДМТУ, 2001. – 360 с.

6.     Филенко Л.В. Особенности измерений в спорте / Л.В. Филенко, Е.В. Церковная, С.Г. Строкач // Metrology and metrology assurance 2010: proceedings of the symposium. – Bulgaria, Sozopol: «София», 2010. – С.260-267.