Фізична культура та спорт /2

 

Ізмайлова Н.І., Павленко Є.Є., Павленко Т.В.

Національний фармацевтичний університет м. Харків

 

МОДУЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ НАВЧАННЯ

 

Зміни, які відбуваються в Україні та за її межами, висувають нові вимоги до сучасних фахівців. Завдання підвищення ефективності навчального процесу, якості підготовки спеціалістів не можуть бути вирішені без підвищення якості викладання, без корекції навчального процесу, без використання педагогічних інновацій. Підготовка спеціалістів передбачає не лише формування професійних знань, умінь та навичок, які необхідні в практичній діяльності, а й виховання всебічно розвиненої особистості, розвиток її пізнавальних потреб та інтелектуальних здібностей, інтересів та мотивів, духовності, менталітету та формування сучасного світогляду.  

Задовольнити вищезазначені вимоги можливо при вдосконаленні традиційної системи навчання, її форм, методів, засобів та впровадженні новітніх педагогічних технологій, серед яких - модульна технологія навчання. Модульне навчання – це педагогічна технологія, яка передбачає перегляд змісту навчання, вибір форм, методів і засобів навчання, організацію самостійної роботи, діагностику й контроль рівня знань, умінь та навичок за модульним принципом. Модуль – це науково обґрунтований і логічно завершений фрагмент (одиниця) навчального матеріалу (розділу, теми), який відповідає конкретній дидактичній меті.

Модульне навчання базується на загально дидактичних (науковості, системності, послідовності, доступності та ін.) і специфічних принципах в умовах модульної технології (модульності, індивідуалізації, диференціації, орієнтації на майбутню професію та ін.). Вибір методів навчання викладачі здійснюють залежно від змісту навчання, організаційної форми, конкретної мети заняття на основі дидактичних і методичних знань, власного досвіду тощо. Методи навчання спрямовані на активізацію пізнавальної діяльності студента, посилення мотивації в навчанні, стимулювання розумової праці на основі індивідуального підходу до кожного студента. В рамках модульної технології доцільно застосовувати поєднані методи (залежно від конкретної мети модуля), а саме: інформаційно-рецептивний, пояснювально-ілюстративний, м. проблемного навчання, дослідницький. Велике значення має комплекс використання різних засобів навчання. Доцільно використовувати сучасні технічні засоби (навчальні комп’ютерні програми, електронні видання та підручники тощо). Засоби навчання постійно вдосконалюються, адже вони полегшують можливість пізнання, формування знань і вмінь, емоційного ставлення до дійсності.

 Сутність модульної системи навчання полягає в тому, що той, хто навчається, більш самостійно працює над запропонованою навчальною програмою, яка включає цільовий план дій, банк інформації, навчально-методичне забезпечення поставлених дидактичних цілей При використанні модульної технології змінюються підходи щодо форм, засобів та методики викладання дисципліни. Важливим є те, що викладач має можливість:

·       персоналізування технології навчання

·        урахування індивідуальних здібностей студентів, виявлення та розвиток їхніх творчих здатностей і якостей

·        урахування між предметної інтеграції у викладанні дисципліни

·        використання різноманітних форм і методів активного навчання

·        організації, планування та стимулювання самостійної роботи студентів

·        співробітництва та співтворчості викладачів та студентів

·        спрямування на формування мобільності знань, гнучкості та критичного мислення

·        діагностування та оцінювання рівня якості підготовки студентів на певному етапі навчання

Контроль знань, умінь та навичок студентів – невід’ємна складова педагогічного процесу та форма зворотного зв’язку. Перевірка та оцінювання надає викладачеві інформацію про рівень знань студентів, дозволяє аналізувати наскільки ефективними є технології навчання, обрані форми, методи та засоби, які використовувалися у викладанні. Контроль дисциплінує студентів, сприяє формуванню відповідальності та самостійності у навчанні. Модульна технологія передбачає такі форми контролю: поточний контроль( у процесі навчання), періодичний контроль(після вивчення розділу, теми), підсумковий контроль( проводиться в кінці вивчення курсу)

При модульному навчанні використовується рейтингова система оцінювання. Вона дає можливість об’єктивно оцінити рівень підготовки кожного студента на певному етапі навчання. Також рейтингова система  організує і стимулює систематичну навчальну діяльність студентів, посилює мотиваційний компонент, формує самостійність оволодіння вибраною професією.

Так ми пропонуємо  робочу навчальну програму з “Фізичного виховання” для всіх спеціальностей вищих медичних навчальних закладів, яка узгоджена з Державними тестами і нормами фізичної підготовленості. Вивчення “Фізичного виховання” здійснюється протягом 1-го та 2-го років навчання. Організація навчального процесу - за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонского процесу. Курс з фізичного виховання поділено на 4 модулі(спортивні ігри, оздоровча й основна гімнастика, легка атлетика, професійно-прикладна фізична підготовка), кожен з яких в свою чергу включає в себе 3  змістових  модуля(контрольні нормативи). З метою вдосконалення навчального процесу контроль і визначення якості роботи студентів на заняттях здійснюється за допомогою рейтингової системи оцінки знань, умінь і навичок (по 100-бальній шкалі). Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за  100-бальною шкалою з урахуванням оцінок засвоєння окремих модулів. Для тих студентів, які хочуть поліпшити оцінку з дисципліни, по завершенні її вивчення навчальним планом передбачений відповідний термін для підготовки і перескладання.

       До контрольних заходів належать поточний, модульний та підсумковий контроль. Поточний контроль – оцінювання засвоєння студентом навчального матеріалу та його роботи під час проведення кожного аудиторного навчального заняття (опитування студентів на лекційних та методичних заняттях, оцінювання техніки виконання прийомів та дій, тестування рівня розвитку фізичних якостей тощо). Модульний контроль – оцінювання засвоєння навчального матеріалу залікового модулю.

                   Рейтингова оцінка з фізичного виховання – це певні бали, які студент отримує за навчальну діяльність (виконання теоретичних, практичних завдань, тестів, нормативів; участь в студентському науковому товаристві, підготовка та виступ з доповідями на наукових конференціях; участь в підготовці та виступі в складі збірних команд за університет, факультет тощо). За пропуски занять або несвоєчасне виконання індивідуальних завдань передбачені штрафні бали (-3 бал.).

Заняття з ФВ проводяться у спортивно-оздоровчому комплексі. Для студентів, що мають хронічні захворювання, організовані заняття з лікувальної фізичної культури (ЛФК) у студентській поліклініці. Це дає їм можливість на особистому досвіді вивчити систему профілактичних, лікувальних і реабілітаційних заходів при конкретному захворюванні. Для мотивації інтересів і формування потреб до занять фізичними вправами, а також особистого самопізнання і навчання системі самоконтролю, в позаучбовий  час проводяться секційні заняття з різних видів спорту (аеробіки, фітнесу, міні футболу, гандболу, атлетичної гімнастики в тренажерних залах та ін.).

Модульна технологія навчання – одна із сучасних педагогічних технологій вищої освіти, яка надає можливість творчого підходу до організації та управління навчальним процесом, реалізації мети та завдань професійної підготовки фахівців. Дана технологія передбачає чітке планування всіх видів діяльності студентів, структурування навчального матеріалу з виділенням окремих модулів і організацію навчальної та самостійної роботи, контроль рівня знань, умінь та навичок з кожного модуля. Побудова навчального курсу за модульним принципом надає йому чіткої послідовності, логічності, системності.

Одночасно, оволодіння вміннями та навичками різних розділів програми фізичного виховання, руховими здібностями різного походження (легка атлетика, гімнастика, баскетбол, волейбол, футбол, лижний спорт та інші види) надають можливість викладачам фізичного виховання готувати фізично здорову, гармонійно та багатогранно розвинену, працездатну, творчо активну, фізично і духовно сильну особистість, яка зайнята в усіх сферах діяльності. Наявність саме таких особистостей, високо кваліфікованих спеціалістів потребує наше суспільство. Студент сьогодні – майбутнє держави завтра.