Тупєєв Ю.В., Тіхоміров А.І., Усатюк Г.Ф., Козубенко О.С.

Миколаївський національний університет ім. В.О. Сухомлинського, Україна

Дослідження навантажень при побудові

тренувальних мікроциклів силової спрямованості

на тренажері «Сoncept-2» у академічному веслуванні

Актуальність. В останні роки в підготовці веслувальників-академістів виникла необхідність включати в тренувальні навантаження спеціальний тренажер «Concept-2». Така необхідність пов’язана з тим, що є можливість спортсменам виконувати контрольні нормативи і виступати в змаганнях на веслувальних тренажерах – ергометри на еквівалентній дистанції 2000 метрів. Оскільки в даний час недостатньо даних щодо застосування веслувальних тренажерів в цілорічної підготовки веслярів, метою нашого дослідження було визначення допустимих обсягів навантаження в використанні тренажера «Concept-2» в підготовці веслувальників високого класу.

Спортивна підготовка являє собою систему, що постійно вдосконалюється на основі нагромадження нових даних експериментальних досліджень, передової практики й науково-технічного прогресу. Для оптимізації підготовки кваліфікованих академістів у підготовчому періоді річного циклу і поліпшення спортивної підготовки створюються й застосовуються різні технічні засоби (ТЗ), які безупинно удосконалюються в ході їхніх технічних перетворень. На певних етапах розвитку спорту тренувальні засоби, що були, зіграли свою позитивну роль, але надалі вони мало сприяли поліпшенню фізичної підготовленості й росту спортивних досягнень. Відбувався діалектичний пошук нових більше зроблених засобів і методів із застосуванням технічних пристроїв на основі емпіричних даних з метою оптимізації умов тренувальних занять [3, 7, 8].

У цей час дозріла необхідність оптимізації в підготовчому періоді річного циклу застосування технічних засобів у підготовчому періоді річного циклу. Розвиток таких наукових напрямків може забезпечити великий спектр логіко-обчислювальних і управлінських функцій у підвищенні рівня кондиційних якостей і оволодінні руховими навичками. Сучасне спортивне встаткування й технічні засоби є важливим компонентом у системі спортивної підготовки, що підкоряється єдиним механізмам керування й взаємодії для досягнення бажаного результату в спортивному тренуванні й підтримці працездатності спортсмена [4, 13].

Складність і багатогранність тренувального процесу в академічному веслуванні висувають проблему одержання об’єктивної інформації, а також пошуку нових засобів і методичних прийомів, що дозволяють найбільше повно реалізувати рухові можливості спортсмена, що неможливо без застосування сучасних технічних засобів. Міжнародний досвід підготовки веслярів переконливо свідчить про виняткову важливість самого широкого застосування різноманітних веслувальних тренажерів, що стимулюють розвиток рухових здібностей за умови включення основних груп м’язів і збереженні основних елементів структури змагальної вправи [1, 2, 6, 11].

Аналіз спеціальної літератури показав, що які-небудь рекомендації із застосування веслувальних тренажерів при рішенні приватних завдань підготовки спортсменів не представлені. Тому дослідження, що дозволить обґрунтувати методичний підхід до використання технічних засобів, можна вважати актуальним.

Метаобґрунтувати методику застосування спеціальних тренажерів в академічному веслуванні на прикладі розвитку спеціальних силових здібностей кваліфікованих спортсменів.

Виклад основного матеріалу. Веслувальний тренажер «Concept-2». У цей час для тестування й тренування спортсменів в академічному веслуванні, а також для підвищення рівня фізичної працездатності різних груп населення широко застосовуються веслувальні ергометри типу «Concept-2» і ін. Маючи безсумнівну зовнішню подібність із веслуванням у реальному човні, імітація веслування на різних стаціонарних пристроях у закритих приміщеннях (веслувальні ергометри різної конструкції й веслувальні басейни) широко використовувалася як вітчизняними авторами, так і закордонними для дослідження біомеханіки веслування й підготовленості веслярів.

Веслувальний тренажер «Concept-2» ставиться до спортивного встаткування преміум-класу, він уважається кращим веслувальним тренажером нашого часу. У його конструкції врахована кожна деталь, тому заняття на ньому завжди будуть максимально комфортними, ефективними й безпечними.

Педагогічне тестування полягало у визначенні рівня силової підготовленості у вправах тяга сидячи й жим ногами на тренажері «Concept-2 Dyno», і спеціальної силової витривалості на тренажері «Concept-2» у змагальній вправі весляра на дистанції 2000 м.

Педагогічний експеримент полягав в оцінці ефективності тренувальної програми для розвитку сили у веслярів з використанням тренажерних пристроїв. В експерименті взяли участь 12 кваліфікованих веслярів у віці 19-23 років (майстри спорту й КМС України), стаж занять академічним веслуванням від 8 до 10 років.

На першому етапі були отримані показники силових можливостей спортсменів і час подолання дистанції 2000 м. На другому етапі спортсмени виконували кожен тиждень підготовчого періоду 3 тренувальні мiкроцикли, спрямовані на розвиток спеціальних силових здібностей на тренажері Dyno (Concept 2, США). На третьому етапі проводилося повторне педагогічне тестування спортсменів і порівняння результатів з первісним тестуванням.

Хронометрування й ергометрія проводилося автоматичним приладом для тренажерів «Concept-2» і «Concept2 Dyno». У процесі виконання навантаження пристрій відображав величину зусилля, час проходження дистанції, середню ергометричну потужність. Точність визначення величини зусилля автоматичним приладом +/-0,05 кг, +/- 0,01 мн.

Математична статистика – розділ математики, присвячений методам аналізу даних, переважно імовірнісної природи. Залежно від математичної природи конкретних результатів спостережень статистика математична ділиться на статистику чисел, багатомірний статистичний аналіз, аналіз функцій (процесів) і тимчасових рядів, статистику об’єктів нечислової природи. У математичній статистиці оцінюють параметри й функції від них, що представляють важливі характеристики розподілів (наприклад, математичне очікування, медіана, стандартне відхилення, квантили й ін.), щільності й функції розподілу та ін. Використовують крапкові й інтервальні оцінки [9, 10].

Обробка результатів дослідження проводилася з урахуванням наступних показників: середньогрупові величини (х), середньоквадратичні відхилення від середніх (S) і коефіцієнт варіації (V%). Статистична обробка даних проводилися за допомогою персональних ЕОМ, у програмі «Microsoft Office Excel 2003».

На першому етапі (жовтень – листопад 2013р.) був проведений аналіз і  узагальнення даних спеціальної й наукової літератури по застосуванню технічних засобів у розвитку силових здібностей кваліфікованих спортсменів у веслуванні академічної.

На другому етапі (з листопада 2014 р. по березень 2015р.) були проведені педагогічне тестування й педагогічний експеримент.

На III етапі (березень – квітень 2015р.) проводилася систематизація окремих даних. Обробка й аналіз отриманих результатів.

Основними біомеханічними розходженнями веслування на воді й на ергометрі є:

1. Темп веслування на тренажері «Concept-2» завжди на 10-15% нижче, ніж на воді за рахунок більше тривалої фази під’їзду, що пов’язане з необхідністю подолання більших сил інерції. Використання динамічних веслувальних тренажерів дозволяє ліквідувати ці розходження.

2. Веслування на тренажері «Concept-2» дозволяють виконувати на 3-5% більше довгий гребок за рахунок на 8-10% більшого згинання ніг при під'їзді. Однак, більша довжина роботи ніг – пасивним, обумовлена, впливом більших сил інерції. Це збільшує ризик травм колінного суглоба. Сумнівно, що ця довжина буде перенесена на воду, оскільки там потрібна активна гнучкість і більше швидка робота ніг. Використання динамічних веслувальних тренажерів

дозволяє ліквідувати ці розходження.

Рис. 1. Зусилля, швидкості й потужності при веслуванні

на стаціонарному ергометрі

3. На тренажері «Concept-2» швидкість рукоятки швидко зростає в захопленні, а потім міняється мало протягом проводки. На воді швидкість рукоятки зростає в захопленні до меншого значення, а потім рукоятка значно прискорюється на проводці. Ці розходження не ліквідуються на динамічних веслувальних тренажерах (рис. 1).

4. Величина й відношення зусиль на рукоятці й підніжці різні: на воді зусилля на підніжці на 30% вище, ніж зусилля на рукоятці, а на тренажері «Concept-2» вони майже рівні. Ці розходження не ліквідуються на динамічних веслувальних тренажерах.

5. На тренажері «Concept-2» крива зусилля на рукоятці більше «трикутна», шпиляста, а крива на підніжці- більше «прямокутна» і зрушена до захоплення. При веслуванні на воді – навпаки. Ці розходження не ліквідуються на динамічних веслувальних тренажерах.

6. Ноги виконують більшу роботу на тренажері «Concept-2» за рахунок більше довгої амплітуди й більше раннього зростання зусиль на підніжці, але це більше повільна статична робота. На воді ноги працюють швидше в захопленні, коли зусилля ще не великі.

Оцінка ефективності розвитку силових здібностей при використанні тренажера «Сoncept-2 Dyno». Для оцінки силових можливостей веслярів-академістів нами використовувалися вправи тяга сидячи для верхніх кінцівок і жим ногами для нижніх кінцівок. Дані вправи мають велика подібність із змагальною вправою весляра академіста й дозволяють судити про його силову підготовленість. У тестуванні взяли участь 12 веслярів. Тестування силових показників проводилося на тренажері «Сoncept-2 Dyno».

Таблиця 1

Похідні величини при веслуванні в човні й на тренажерах у різному темпі

/п

Параметри

Човен

Concept-2

Темп

Тренув.

Гоночн.

Тренув.

Гоночн.

1.

Середній темп (гр/хв)

20,0

32,3

20,7

32,1

2.

Потужність веслування (Вт)

246

390

237

375

3.

Час проводки (с)

1,27

1,00

1,21

0,96

4.

Ритм (%)

42,0%

54,0%

41%

52%

5.

Довжина гребка (м)

1,60

1,59

1,44

1,41

6.

Максимальне зусилля (Н)

635

602

828

840

7.

Середнє зусилля (Н)

331

342

394

430

8.

Максимальне прискорення (м/с2)

3,23

3,39

0

0

9.

Довжина роботи ніг (м)

0,52

0,51

0,55

0,53

10.

Довжина роботи тулуба (м)

0,50

0,48

0,47

0,46

11.

Довжина роботи рук (м)

0,61

0,62

0,44

0,43

Кожний випробуваний виконував тестову вправу в трьох режимах. У першому режимі заслінки тренажера були повністю відкриті, що дозволяло виявити силові можливості при високій швидкості руху. У третьому режимі, заслінки тренажера були повністю закриті, що дозволяло випробуваному виявити максимальну силу при низької швидкості руху. У другому режимі були відкриті половина заслінок.

Для оцінки спеціальної силової витривалості використовувався максимальний тест 2000 м. на класичному веслувальному ергометрі «Сoncept-2». У таблиці 2 представлені результати тестування силової підготовленості веслярів.

Таблиця 2

Показники силової підготовленості веслярів академістів

Сила верхніх кінцівок

Сила нижніх кінцівок

Силова витривалість

Режим 1

Режим 2

Режим 3

Режим 1

Режим 2

Режим 3

Час 2000м.

потужність

1

82,0

86,1

90,1

186,4

189,4

195,2

06:29,0

380,82

2

86,4

90,5

95,9

192,8

195,5

199,8

06:28,2

383,20

3

95,6

93,3

90,5

196,2

194,5

190,6

06:22,5

400,59

4

93,2

90,0

86,3

195,7

190,0

187,8

06:26,4

388,30

5

92,3

98

101,4

196,6

200,0

205,1

06:33

399,00

6

97,4

93,0

89,3

198,2

195,6

191,7

06:16

421,00

7

96,6

98,8

102,2

198,3

204,4

208,5

06:19,1

409,80

8

96,9

97,8

103,2

199,2

206,2

211,6

06:17,5

417,70

9

99,3

97,3

94,2

200,1

196,4

190,8

06:20,7

405,66

10

88,3

91,3

93,1

189,6

194,3

197,5

06:23,5

396,85

11

90,2

93,5

96,4

192,7

197,2

199,8

06:24,1

394,90

12

98,3

95,2

92,3

200,4

197,4

192,5

06:27,3

385,85

У вправі тяга сидячи середньої результат склав 93,9 кг. (?=2,5 CV=2,7%). У вправі жим ногами середня величина зусилля, що розвивається, склала 196,6 кг. (?=5,8 CV=2,9%) Отримані коефіцієнти варіації показують високу однорідність результатів випробуваних.

У тесті на силову витривалість випробувані продемонстрували результат 6 мінут 23,1 секунди, що становить 398,7 Ват. (?=13,1 CV=3,2%) Отримані показники варіації також демонструють високу однорідність вибірки по показниках спеціальної силової витривалості.

Виходячи з того, що максимальна сила м'язів проявляється при мінімальній швидкості скорочення, те найбільші значення сили повинні бути продемонстровані в третьому режимі виконання вправ.

Таблиця 3

Результати тестування експериментальної групи із загальної фізичної та спеціальної підготовки висококваліфікованих академістів 19-23 роки чоловіки на тренажері «Сoncept-2»

п/п

ПІП

Концепт

Штанга 55 кг тяга лежачи

7 хв

Стрибок в довжину з місця

Згинання рук в упорі лежачи

Контрольні проходження дистанції IX 2000м. час

Час max на початок експерименту

Час max в кінці експерименту

Час max на початок експерименту

Час max в кінці експерименту

Час max на початок експерименту

Час max в кінці експерименту

Час max на початок експерименту

Час max в кінці експерименту

Час max на початок експерименту

Час max в кінці експерименту

1.

 

1.05

1.02

188

200

2.50

2.50

50

52

6.50

6.41

2.

 

1.07

1.04

184

202

2.50

2.54

55

56

6.52

6.44

3

"

1.06

1.03

190

200

2.50

2.52

50

54

6.51

6.45

4.

 

1.05

1.03

188

204

2.60

2.60

52

56

6.50

6.46

5.

 

1.06

1.04

189

204

2.56

260

54

54

6.50

6.39

6.

"

1.07

1.04

192

204

2.54

2.56

58

62

6.49

6.40

7.

 

1.05

1.02

186

202

2.50

2.54

52

52

6.50

6.45

8.

 

1.06

1.03

192

206

2.56

256

54

55

6.49

6.42

Використання тренажера в експериментальній групі тренажера «Сoncept-2» в підготовчому періоді 3 рази в тиждень сприяло поліпшенню досягнення максимуму в часовому проміжку 1.02-1.04 с. А також коефіцієнт кореляції г-8 свідчить про позитивну зв’язку контрольного проходження дистанції 2000 метрів в кінці підготовчого періоду, що також підтверджується дослідженнями авторів [5, 11, 12].

Висновки. Основним фактором удосконалювання спеціальної підготовленості спортсменів в академічному веслуванні є  розвиток високоспеціалізованих проявів сили, що визначають можливості розвитку необхідного зусилля і його втримання в процесі подолання дистанції. Ключовим елементом формування спеціалізованих силових якостей веслярів є ефективний перенос цієї рухової якості при переході від переважного використання засобів ОФП до спеціальної роботи в човні. У цьому зв’язку стає актуальним формування методичного підходу, в основі якого лежить удосконалювання спеціальних силових можливостей, як інтегрованого компонента системи функціональної підготовки у веслуванні.

Аналіз спеціальної літератури й практики силової підготовки в веслувальному спорті дав підстави говорити про можливість рішення даної проблеми використанням спеціальних тренажерних пристроїв, що стимулюють розвиток силових здібностей за умови включення основних груп м’язів і збереженні основних елементів структури змагальної вправи. У цьому випадку інтерес представляє аналіз методики використання спеціалізованого силового тренажера «Dyno-Concept».

Рекомендується застосування веслувального тренажера для оцінки силових можливостей веслярів академістів з виконанням вправи тяга сидячи для верхніх кінцівок і жим ногами для нижніх кінцівок у трьох режимах: I-ий (заслінки тренажера повністю відкритий) – прояв силових можливостей при високій швидкості руху; II-ий – (відкрита половина заслінок) – прояв оптимального співвідношення швидкісного й силового компонента при середній швидкості; III-ій (заслінки тренажера повністю закритий) – прояв максимальної сили при низької швидкості руху. У другому режимі були відкриті половина заслінок. Для оцінки спеціальної силової витривалості – максимальний тест 2000 м.

Застосування методики розвитку сили з використанням спеціалізованого тренажера «Сoncept-2 Dyno» дозволяє одержати більш високу швидкість приросту якості, що розвивається. В експериментальній групі приріст сили рук склав 5%, сили ніг – 2,8%, силова витривалість збільшилася на 2,2%; у контрольній групі відповідно – 1,4 %, 1,2% і 1%.

 

Література

1.                     Андрусик А. Исследование некоторых эргономических особенностей современных гребных тренажёров / А. Андрусик //Наука и спорт: взгляд в третье тысячелетие: Меж-й. науч. конф. Студентов 1-я:сб. ст. – К., 1999. - C. 54-57

2.                     Белоусов С.И. Моделирующий компьютерно-диагностический тренажерный комплекс для обучения и подготовки спортсменов в паралимпийской академической гребле / Белоусов С.И. // Адаптивная физическая культура. - 2014. - N 3 (59). - С. 16-19.

3.                     Болдырева Н.Д. Тренировочные базы: качеств. оборудование / Нина Дмитриевна Болдырева // Сооружения и индустрия спорта. - 2014. - N 8 (36). - С. 54-55.

4.                     Гордон С.М. Максимализация достижений спортсмена путем использования компьютерной технологии / С.М. Гордон // Теория и практика физ. культуры: тренер: журнал в журнале. - 2009. - N 10. - С. 75-80.

5.                     Дяченко В.Ф. Перевага оздоровчих занять на тренажерах / В.Ф. Дяченко, Л.А. Марченко // Роль фізичної культури в здоровому способі життя: Матеріали ІІІ всеукраїнської науково-практичної конференції. – Львів. 1997. – C.31 – 35.

6.                     Жуков С.Е. Технология целенаправленной подготовки спортсменов к соревнованиям на эргометре «Concept» / С.Е. Жуков. // Спорт на воде. – 2001. - № 4. – C. 26.

7.                     Зациорский В.М. Кибернетика, математика и спорт / В.М. Зациорский. – М.: Физкультура и спорт, 1969. - С.191-197

8.                     Лутченко Н.Г. Оздоровительная физическая тренировка с использованием тренажёров и обоснование параметров тренировочной нагрузки / Н.Г. Лутченко // Вестник Балтийской педагогической Академии. – 2000. - Вып. 31.- C. 4- 9

9.                     Мартиросов Э.Г. Методы исследования в спортивной антропологии / Э.Г. Мартиросов. - М.: Физкультура и спорт, 1982. – С.110.

10.                 Масальгин Н.А. Математико-статистические методы в спорте / Н.А. Масальгин. - М.: Физкультура и спорт, 1982. – 151 с.

11.                 Михайлова Т.В. Совершенствование и оптимизация конструкции гребного инвентаря: учеб.-метод. пособие для студентов РГУФКСиТ / Т.В. Михайлова, Е.В. Долгова; Рос. гос. ун-т физ. культуры, спорта и туризма. - М.: [Физ. культура], 2008. - 47 с.

12.                 Сирец А.Л. Возрастная динамика высших мировых достижений в соревнованиях на гребных эргометрах «Concept» / А.Л. Сирец // Научное обоснование физического воспитания, спорт, тренировки и рподготовка кадров по физ. куль. и сп. – Минск, 2004 – C. 122-125.

13.                 Ткачук А.П. Иванников Г.Ю. Компьютерные технологии совершенствования технического мастерства и синхронности обучающе-диагностических комплексов с функциями «адаптивных роботов» / А.П. Ткачук, Г.Ю. Иванников // Современный олимпийский спорт и спорт для всех: международный научный конгресс. - М., 2003. – Т. 3. – C. 334-337.