Физическая культура и спорт / 1. Физическая культура и спорт:

проблемы, исследования, предложения

Чепелюк А.В., Філь В.М.

Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

Кафедра спортивних дисциплін і методики їх викладання, кафедра анатомії, фізіології та валеології

Вплив занять аеробікою на фізичну підготовленість студенток 17-19 років

Вступ. Інтенсивне оновлення соціально-економічної, науково-технічної сфер та духовного життя суспільства на початку XXІ століття обумовлює високі вимоги дієздатності особистості. Спеціалісти з вищою освітою визначають майбутнє нашої країни, тому вони повинні мати не тільки високий рівень професійної підготовленості, але і бути фізично витривалими, працездатними і здоровими. Ці якості особистості спеціаліста з вищою освітою формуються і удосконалюються в студентські роки засобами фізичного виховання.

Фізичне виховання у вищих навчальних закладах є невід’ємною частиною освіти. Від якості організації і проведення занять зі студентами залежить рівень їх фізичної підготовленості і здоров’я, а також відношення до фізичної культури після закінчення вищих навчальних закладів.

Питання фізичного виховання студентської молоді знайшли найбільш повно відображення в працях таких спеціалістів у сфері фізичної культури і спорту як В. Б. Базильчук [2], А. І. Драчук [3], Т. Колчіна [4], Т. Круцевич [5], В. В. Романенко [6] та інші. Разом з тим, потрібно відзначити, що постійно спостерігається тенденція погіршення стану здоров’я студентів вищих навчальних закладів.

Відомо, що використання різних видів фізичної діяльності сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності, збільшенню тривалості життя.

В теперішній час ведеться активний пошук нових форм, засобів і методів підвищення якості фізичного виховання майбутніх спеціалістів з вищою освітою. Факти свідчать про те, що сьогоднішня організація фізичного виховання в вищих навчальних закладах недостатньо ефективна для підвищення рівня фізичної підготовленості, здоров’я і інтересу значної кількості студентів до занять фізичними вправами [3, 5]. Дослідники відзначають, що студентська молодь байдуже відноситься до змісту обов’язкових фізкультурних занять [5, 6]. Це свідчить про термінові потреби розробки нових науково обґрунтованих шляхів удосконалення організації фізичного виховання в вищих навчальних закладах.

Найбільш популярним, масовим і доступним видом рухової активності серед студенток вищих навчальних закладів в останні роки є заняття різними видами аеробіки [1]. Особливу цінність являє собою аеробіка як спосіб залучення жінок до занять фізичними вправами. Під час виконання вправ у певному режимі виробляються життєво необхідні навики і вміння, виховуються фізичні якості. Динамічність вправ і амплітудний характер їх виконання сприяють покращенню функціональних можливостей різних систем організму.

Мета дослідження. Визначити вплив занять аеробікою на фізичну підготовленість студенток 17-19 років біологічного  факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Матеріали та методи досліджень. Дослідження проводилось на базі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка в період з жовтня по грудень 2007 року. В процесі дослідження на початку навчального року (і етап) і після трьох місяців занять (ІІ етап) було проведено тестування фізичної підготовленості.

В дослідженні приймало участь 26 студенток 17-19 років.

Студентки виконували наступний комплекс вправ:

Розминка; танцювальні вправи, різноманітні підскоки і стрибки; вправи для розвитку сили різних груп м’язів, в основному загальної силової підготовки; спеціальні вправи для розвитку гнучкості; заминка.

Рівень фізичної підготовленості визначався за результатами наступних тестів:

1. “Біг на місці” тривалістю 10 сек.

Ця вправа проводилась для визначення швидкості, виконується з високим підніманням колін і сплескуванням руками під колінами.

2. “Ножиці” ногами в положенні лежачи на спині.

Ця вправа проводився для визначення сили м’язів живота. Ноги повинні бути підняті на 15-20 см. від підлоги, ноги в колінних суглобах не згинати, виконується максимальну кількість раз до втоми.

3. “Нахил тулуба вперед” із вихідного положення стійка ноги разом. Ця вправа використовується для визначення гнучкості хребетного стовпа. Виконується нахил з прямими ногами у колінних суглобах з утримуванням 3 сек.

4. “Статична рівновага” за методикою Бондаревського.

Ця вправа проводиться для визначення координації рухів. Студентка закриваючи очі (руки в сторони), піднімає праву потім ліву ногу зігнуту в колінному суглобі, п’яткою торкаючись коліна ноги яка на опорі. Якнайдовше простояти в такому положенні секунд.

Результати та їх обговорення. Аеробіка є найбільш доступним видом фізичних вправ для студенток, які вирішили підвищити рівень освіти. Це пов’язано з тим, що вправи аеробіки досить різноманітні, відповідають морфологічним та функціональним особливостям студенток, позитивно впливають на фізичну підготовленість та стан функціональних систем організму.

Для отримання результатів тестування фізичної підготовленості використовували наступну шкалу оцінювання в балах:

1. “Біг на місці”. Мінімальний – 12 разів (1 бал); задовільний – 16 разів (2 бали); добрий – 20 разів (3 бали); дуже добрий – 25 разів (4 бали); високий – 30 разів (5 балів); значний – 35 разів (6 балів).

2. ”Ножиці”. Мінімальний – 12 сек. (1 бал); задовільний – 30 сек. (2 бали); добрий – 1 хв. (3 бали); дуже добрий – 1,5 хв. (4 бали); високий – 2 хв. (5 балів); значний – 3 хв. (6 балів).

3. “Нахил тулуба вперед”. Долоні торкаються підлоги – 7 балів; перші фаланги пальців, стиснутих у кулак, торкаються підлоги – 6 балів; середні фаланги пальців рук торкаються підлоги – 5 балів; кінчики пальців рук торкаються підлоги – 4 бали;  кінчики пальців рук торкаються  кінчиків пальців ніг – 3 бали; кінчики пальців рук торкаються  будь-якої частини ступні – 2 бали; пальці рук торкаються гомілки – 1 бал.

4. “ Статична рівновага”. Мінімальний – 5 сек. (1 бал); задовільний – 10 сек. (2 бали); добрий – 15 сек. (3 бали); дуже добрий – 25 сек. (4 бали); висо- кий – 45 сек. (5 балів); значний – 1 хв. (6 балів).

В бігу на місці тривалістю 10 сек. мінімальний рівень виконання вправи показали 50% на першому етапі та 23,08% - на другому етапі; задовільний – 26,92% на першому етапі та 38,46% - на другому; добрий – 23,08% на першому етапі та 38,46% - на другому етапі (мал. 1).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У вправі, що визначає силу м’язів живота мінімальний рівень виконання був помічений у 57,69% студентів на першому етапі та 38,46% - на другому; задовільний – 30, 77% (перший етап) та 34,62% - на другому етапі;  добрий – 11,5% (перший етап) та 26,92% на другому етапі (мал. 2).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У вправі нахил тулуба з вихідного положення стійка ноги разом 23,08% студенток виконали на 7 балів на першому етапі та 7,96% - на другому етапі.  На 6 та 5 балів виконало по 38,46% як на першому так і на другому етапах. На 4 та 3 бали на першому етапі жодна студентка не виконала цю вправу, натомість

на другому етапі по 2 студентки одержали 4 та 3 бали, що становить 7,96% (мал. 3).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У вправі на статичну рівновагу мінімальний рівень показали 46,15% студенток на першому етапі та 30,77% - на другому етапі; задовільний рівень – 23,07% на першому етапі та  34,61% - на другому; добрий рівень показали на першому етапі 4 студентки (15,38%), на другому етапі – 5 студенток – 19,23%; дуже добрий рівень на першому та другому етапі продемонстрували 4 студентки, що склало 15,38% (мал. 4).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки. Аналіз первинних даних тестування свідчить про те, що в тестах на біг на місці тривалістю 10 сек. та “ножиці” ногами у положенні лежачи на спині переважає мінімальний рівень виконання, у тесті рухливість у суглобах хребетного стовпа переважають результати 5 і 6 балів, статичну рівновагу за методикою Бондаревського більшість виконує з мінімальним рівнем.

У повторному тестуванні в тесті на біг на місці тривалістю 10 сек. та “ножиці” ногами у положенні лежачи на спині переважають показники з оцінкою ”задовільно”, у тесті рухливість у суглобах хребетного стовпа переважають результати 5 і 6 балів, статичну рівновагу за методикою Бондаревського більшість виконує з результатом “задовільно”.

Таким чином, запропонована програма занять з фізичного виховання студенток біологічного факультету, позитивно вплинула на рівень фізичної підготовленості та стан функціональних систем організму. На наш погляд, не досить значимі показники пов’язані з тим, що студентки, які брали участь у дослідженні не займаються  систематично фізичною культурою та спортом.

Література:

1.   Андрющенко Л.Б., Лосева И.В., Вялкина Т.Г. Ритмическая гимнастика в процессе физического воспитания студентов вуза // Теория и практика физической культуры. – 2004. - № 5. – С. 22-25.

2.   Базильчук В.Б. Організаційні засади активізації спортивно-оздоровчої діяльності студентів в умовах вищого навчального закладу: Автореф. дис. … з фізичного виховання та спорту. 24.00.02 – фізичне виховання. Львівський держ. ін-т фізичної культури. – Львів, 2004. – 22 с.

3.   Драчук А.І. Оптимізація фізичного виховання студентів вищих закладів освіти гуманітарного профілю: Автореф. дис. … з фізичного виховання та спорту. 24.00.02 – фізичне виховання. Львівський держ. ін-т фізичної культури. – Львів, 2001. – 20 с.

4.   Колчіна Т., Чепракова М. В ім’я здоров’я, краси та молодості // Освіта. Технікуми, коледжі. – 2004. - № 3(9). – С.72-73.

5.   Круцевич Т.Ю. Теорія и методика физического воспитания. – К.: Олимпийская литература, 2003. – С. 354-360, С. 365, С.371.

6.   Романенко В.В. Вплив різних режимів рухової активності на фізичний стан студенток вищих навчальних закладів гуманітарного профілю:  Автореф. дис. … з фізичного виховання та спорту. 24.00.02 – фізичне виховання. Львівський держ. ін-т фізичної культури. – Львів, 2003. –  26 с.