Фізична культура і спорт

                             Фізична культура і спорт:проблеми, дослідження, пропозиції. 

 

Дорошенко Ірина Володимирівна                                                       

старший викладач кафедри фізичного виховання

 Національного університету харчових технологій

Долиніна Мила Милківна

старший викладач кафедри фізичного виховання

Національного університету харчових технологій

Дорошенко Ігор Володимирович

 викладач-методист КІСІТ КНЕУ ім.В.Гетьмана                                                                      

 

                               8 097 825 07 52

 

Рухова активність і спадковий потенціал населення

 

Придбання в процесі життя змінення організму, не змінюють спадкові властивості – генотип, але вони відображаються на його життєдіяльності. Різниця в життєдіяльності батьків неминуче призводить до різниці захворюванності, а також до здібностей їх залишати потомство і  виживання цього потомства.

Спадкові змінення  передаються  спецефічним генетичним механізмом, які недосягаємі для  багатьох впливів зовнішнього середовища. Виняток складають діяння, які змінюють самі гени. Гени існують в організмі, залежно від впливів зовнішнього середовища. Тому доля генів визначається благополуччям їх “носіїв” – організмів. Все, що несприятливо відбивається на стані організму, зменшення генів в наступних поколіннях.

Середа та поведінка організму робить відбір носіїв певних генів. При зміненні зовнішніх умов, виникає змінення частоти окремих генів з усією сукупністю особ даного виду, які знаходяться в певний час в данній області – тобто в популяції змінення частоти окремих генів означає, що відбувається еволюційний процес популяції.

Так діє на спадковий потенціал населення – генофонд – рухова активність. Фізичне тренування, активний відпочинок, загартування і особливо заняття спортом, покращують функціональний стан організма, усувають або зменшують ризик розвитку захворювань і побоювання передчасної смерті тренованої людини.

Для підтримання оптимальних фізичних та психічних якостей необхідна постійна рухова активність, що насамперед впливає на обмінні процеси в організмі. Фізичне тренування сприяє збереженню здоров’я, підвищує стійкість організму до несприятливих факторів навколишнього середовища (інфекції,  коливань температури, атмосферного тиску, змісту кисню в повітрі тощо), збільшує резервні сили організму, що дозволяють переносити більш значні фізичні та психічні навантаження. Все це сприяє високій активності людини, подовженню її творчого життя.

Збільшення під впливом занять роботоздатності, трудової активності, сприяють більш високому диференціальному виживанню і репродуктивній активності груп населення, які займаються фізичними вправами і спортом. Тому, чим більш результативними будуть заняття фізичними вправами і спортом, тим більше переваги отримає в наступному поколінні спадкова інформація від людей, які активні в руховому відношенні. Доля спадкової інформації від фізично-пасивних людей  така: підвищена захворюваність та смертність, зниження роботоздатності і соціальної активності призведуть до обмеження репродуктивних можливостей, а потім до зменшення вкладу цих людей в генофонд наступного покоління.

Існують механізми, які виключають випадковість в передачі спадкової інформації, забезпечуючи переважно генами від батьків, які дійсно є фізично- високорозвиненими людьми.

Види фізичних вправ в збільшенні загальної активності життєдіяльності не забезпечують індивідуальних змінень, не дають їм біологічних переваг в передачі спадкової інформації потомству. Існує ряд перешкод на шляху проникнення випадкових генів в спадкову інформацію майбутніх поколінь. Одним із таких перешкод є глибинне і довготривале перетворення організму, яке розвиваються в результаті занять спортом або фізкультурно-оздоровчих тренувань.

Чим більш глибокими і значними є перетворення організма, підвищуючи його фізичну активність, тим більше шансів він набуває в успішній реалізації програм як трудової, так і репродуктивної діяльності. Види занять фізичними вправами, які не забезпечують глибоких, виявляються в збільшенні загальної активності, життєздатності індивідуумов змінень, не дають переваг в передачі спадкової інформації потомству.

Всі види занять фізичними вправами, якщо вони виконуються правильно, корисні для здоровя. Але деякі види занять забезпечують гарний стан організму тимчасово, але в той час, як інші – реалізують на глибинному рівні, стійкі процеси кардинальної перебудови функцій і структур організму. Тому види занять, які забезпечують тимчасовий стан організму – не слід розглядати, як “перепустка”, яка дає можливість передати в генофонд спадкову інформацію того, хто на поточний момент тренується. Існують механізми, які виключають випадковість в передачі спадкової інформації. Ці механізми забезпечують переважно генами від батьків, які є фізично високорозвиненими людьми.

Систематичні спортивні заняття, які залучають людей по своїй конституції в певній ступені орієнтуються на такі заняття: лікувальною і оздоровчою фізкультурою, стають для людей необхідністю самого різного – нерідко дуже низького – рівня фізичної підготовленості. А спорт в значній мірі відбирає людей, психологічно і фізично схильних до інтенсивних фізичних навантажень. Саме вони отримують “перепустку в майбутнє”, який визначається кращим функціональним станом, рівнем здоровя і більш високою фізичною активністю. Важливі особливості поведінки людини в значній мірі визначені генетично. Це відноситься і до спортивних досягнень, які передаються по спадковим якостям.

Перепиняючи масовому поповненню наших потомків випадковими “неспортивними” генами є тимчасова різниця, між періодами занять спортом і оздоровчою фізкультурою, а саме: спорт був і залишається для молоді. А фізичні вправи в оздоровчих цілях займаються люди в середньому і похилому віці, коли репродуктивна активність або припиняється зовсім, або різко йде на спад. Ось чому фізкультурно-оздоровчі заняття менше, ніж спорт, відбивається на стані організма в репродуктивному віці.

Високий потенціал є важливим фактором, який забезпечує сприятливі умови для збільшення в генофонді популяції чисельності генів, відповідальних за високу рухову активність і життєздатність. Факти, характеризуючі значення рухової активності для майбутнього людства, дозволяють розглядати її як важливі умови виживання людей в критичній ситуації, підвищеній гіпокенезії. Гіпокенезія, яка складається разом з недостатком температурних впливів – оліготермієй – уявляє велику погрозу існування людини, яка може розділити долю більш ніж 99,5% видів живих організмів, які заселили нашу планету і зникнули з Землі без повернення. Підвищувана захворюваність і смертність населення від “внутрішніх” причин, які не визвані мікроорганізмами, уявляє процес вимирання неприлаштованих індивідуумів.

Саме тому дуже важливий спорт, роль якого складається у захисті людства від вимирання. Фізична культура і спорт у світі досягнень сучасної біології стають перед нами як вплив, який дозволяє здійснювати повноцінну життєдіяльність в тих умовах, які утворені людьми, стають несумісними з їх життям. Заняття фізичними вправами і спортом можуть розглядатися, як сильними екологічними впливами, за рахунок змінення власної поведінки.

Фізична культура і спорт – в усіх засобах і впливах – виявляється “рятувальним колом”. За допомогою фізичної культури людина, може піднятися в своїй життедіяльності і покращити якість свого життя. Підвищення рухової можливості і життєдіяльності кожної людини – це вклад його в спадковий потенціал людства.

Підвищенна інтенсивність життедіяльності формує такі пристосовані перебудови в організмі, які не можуть бути досягнені при звичному, дозованному використанні засобів фізичної культури. Найбільш важливим в цьому відношенні є розширення “норми реакції” організма, перетворення регуляції всіх органів і систем.

В умовах найбільшої по інтенсивності і обєму фізичних напружень, розвиваються потужні зміни в організмі. Підвищуються масштаби і глибина цих перебудов, які пов’язані не тільки  з найбільшими фізичними навантаженнями – невід’ємною особливістю спорта, але і значним емоційним напруженням, яке зазнає людина під час спортивної боротьби. Взаємозміцнення впливів різних факторів спортивної діяльності призводить до прогресивної перебудови функцій і структур організма.

Змінення, які виникають під впливом спортивного тренування, уявляють собою великі, широкомасштабні перетворювання. Ці змінення, дають нові можливості розвитку і засвоєння внутрішньої середи.

У людини під впливом занять спортом формують не менші уявлення собою “концентрацію” прогресивних еволюційних перетворень. Глибока і прогресивна перебудова функцій і структур організма, відбувається під впливом спортивного тренування і змагань, визиває стійке підвищення якості життєдіяльності, але цим не обмежується вплив спртивного тренування. Прогресивні перетворювання в організмі не спадкового характеру можуть зберігати декілька поколінь. Обмежуючись лише фенотипом і не проникаючи в механізм передачі спадкової інформації, такі змінення можуть викликати настільки великий перетворювальний ефект в житті одного покоління, що по своїм результатам він перевершує самий інтенсивний відбір спадкових змінень на протязі існування багатьох сотен поколінь. Саме таким зміненням є перетворювання організма, які формуються під впливом спорту.

Для неспадкової передачі змінень організма, при набуванні під впливом спортивного тренування, такі прилаштовані модифікації організма у потомків підтримуються і підсилюються заняття фізичними вправами, і спортом.  Умови відіграють роль “зворотнього зв’язку”, яка допомагає відтворювати, розвивати і закріпляти без змінень генотипа в потомстві деяких змінень організма, набуті батьками. Оздоровчий вплив передається потомству у вигляді “напівфабриката” і потребує заняття фізчними вправами і спортом.

Прогрес науки  спростував ситуацію змінень,  які відбуваються в організмі під впливом зовнішніх умов і не зачіпають його спадкову основу, тобто генотип, не передаються потомству.

Спадкові змінення передаються завдяки специфічним генетичним механізмам, які недоступні для багатьох впливів навколишнього середовища.

Фізична культура, рівень загартованості не тільки захищають від масових захворювань, допомагають вижити в реальних умовах існування, але і полегшують перехід спадкової інформації від тренованих батьків в популяції нащадків. Таким чином, чим більш результативними будуть заняття фізичними вправами, тим більше переваги отримає в наступних поколіннях спадкова інформація від людей, активних в руховому відношенні. Доля спадкової інформації від фізично пасивних людей така: підвищена захворюваність і смертність, зниження роботоздатності і активності призведуть до обмеження репродуктивних можливостей і до зменшення вклада цих людей в генофонд наступного покоління.