К.І.Приходченко1, В.В.Приходченко2, О.В.Приходченко2

1 – Донецький національний технічний університет

2 - Донецька міська клінічна лікарня № 2 «Енергетик»

Умови підвищення рівня культури фізичного здоров'я населення

Сьогодні здоров'язберігаюча культура і просвітительство об'єднані в царині духовних вартостей кожної людини і всього суспільства. Духовна культура здоров'я - це надійна опора у вираженні незалежної думки, людських почуттів, у вихованні діяльнісного, справжнього патріотизму. Вона передбачає вироблення етичних норм спілкування, які характеризують загальну культуру нашого сучасника. Високий рівень духовного здоров'я починається з особистісного самоусвідомлення. Ставлення особистості до культури здоров'я свого та інших, а також суспільства в цілому, віддзеркалює загальний рівень культури, її пасивний, споживацький, або творчий характер. На думку М.Норбекова, у нашому організмі є ділянки, які виконують роль акумулятора, який збирає та утримує енергетичний імпульс. Його можна порівняти зі зжатою пружиною або рогаткою у бойовій готовності. Несподіваний шерех, залякування — рука затремтіла, і камінь полетів. Тіло прийняло відповідну позу, змінився «м'язовий корсет» [1, С.227]. Так відбувається пристосування до навколишніх подразників, як позитивних, так і негативних. За М.Норбековим, адаптація всіх внутрішніх процесів відбувається через кров. Значить, емоції теж передаються через кров [1,С229].

Майже всі розлади, аномалії в організмі зв'язані з нервовою системою. І Батькам наголошується, що спокійна, комфортна обстановка в сім'ї є обов'язковим компонентом здоров'язберігаючого середовища для їх дітей та них самих. Адже центральна нервова система здійснює контроль над гіпоталамо-гіпофізною системою через нейромедіатори, тобто передатчики нервового імпульсу на нейросекреторні ядра гіпоталамуса. Відомо, що вся інформація із зовнішнього та внутрішнього середовища попадає в центральну нервову систему і по нейронах – через нейромедіатори передається в гіпоталамус, що представляє собою скупчення нейросекреторних клітинок з багаточисельними аферентними та еферентними зв'язками. Пояснюється, що гіпоталамус – це вищий вегетативний центр, що координує функції всіх внутрішніх систем, що підтримують гомеостаз в організмі. Під контролем гіпоталамуса знаходиться гіпофіз та регуляція ендокринних залоз: гонад, щитоподібної залози, нирок тощо.

При всіх перерахованих захворюваннях найвагомішим аргументом звернення до лікаря є біль. Больовий синдром являється основною причиною зниження якості життя хворого при більшості захворювань і може домінувати в їх клінічній картині – бути основним, а іноді і єдиними симптомом хвороби. При цьому властивість переживати біль являється важливішим захисним механізмом, що забезпечує виживання, навчання та адаптацію живих организмів до змінних умов зовнішнього середовища. Біль не тільки інформує про тканинне ураження, але і викликає рефлекторні та поведінкові реакції, які дозволяють звести уражену дію до мінімуму. В залежності від типу ураження біль буває: транзиторним (больове відчуття продовжується до заживлення тканин - наприклад, при гематомах, порізах тощо); ноцицептивним (біль зв'язаний з активізацією больових рецепторів -ноцицепторів — буває після тканевого ураження); хронічним (постійним, як правило, пов'язаним з ураженням периферичної або центральної нервової системи).

Таким чином, підтримуючи потенціал, який допомагає працювати внутрішньому механізму кожного в гармонії із зовнішнім оточенням, сприятимемо фізичному здоров'ю нації, її безцінному багатству. Поєднуючи зовнішні зміни з юнацькою самостійністю, створюване освітньо-виховне середовище здійснює оздоровчі впливи, націлює на досягнення бажаного результату у вихованні, розвитку, самореалізації, взявши за основу постулати Сократа « Людино, пізнай себе» та Конфуція «Людино, створи себе».

Література

1.                Бюдженталь Дж. Искусство психотерапевта / Дж. Бюдженталь. — СПб, 2001.— 239с.

2.       Васильева О.С. Психология здоровья человека: зталоны, представлення, установки / О.С.Васильева, Ф.Ф.Филатов - М., 2002. -174 с.