Фізична культура і спорт

Фізична культура і спорт:проблеми, дослідження, пропозиції.

 

Ковальчук Доріка Радівна

викладач кафедри фізичного виховання Київського

Національного економічного університету ім.В.Гетьмана

Вишенський Сергій Анатолійович

викладач кафедри фізичного виховання Київського

Національного економічного університету ім.В.Гетьмана

Біленко Юрій Анатолійович

викладач кафедри фізичного виховання Київського

Національного економічного університету ім.В.Гетьмана

 

 

Організація процесу фізичного виховання студентів  в умовах кредитно-модульної системи навчання

 Вища освіта в України – це достатньо сформована система, яка повною мірою відповідає структурі освіти розвинутих країн світу. Функціонує  відпрацьована ступенева система вищої освіти, яка враховує світові тенденції та національні особливості і традиції вищої освіти України. Університети України використовують рейтингового-модульну систему оцінювання успішності студентів, яка є основою для впровадження кредитно-модульної системи [3]. Однак трансформація змісту освіти не може обминути проблему навчальних програм. Це в повній мірі торкається і програм з фізичного виховання. Велика роль у комплексній системі навчально-виховного процесу належить фізичному вихованню [1, 2].

 Аналіз літературних джерел дозволив виділити основні дослідницькі проблеми в системі фізичного виховання молоді, в зв'язку з переходом до кредитно-модульної системи навчання, і констатувати, що мета освіти в галузі фізичного виховання не може бути досягнута без корінної зміни відношення до всієї системи фізичного виховання студентів. При цьому нова система уявлень про зміст фізичного виховання у вищих навчальних закладах має припускати зміщення акценту з фізичної підготовленості у бік її інтелектуалізації, підвищення рівня освіченості студентів, і має заключатися не в процедурі рухового «натаскування», а відображати собою процес, що спрямований на підвищення освітнього рівня студента з фізичної культури.

Нами проведено опитування викладачів та студентів вищих навчальних закладів.  Встановлено, що тільки 48% студентів повною мірою задоволені організацією фізичного виховання у вищому навчальному закладі, 32% студентів не повною мірою задоволені заняттями, що є великим резервом в удосконаленні організації фізичного виховання. Крім того, частина студентів (17%) негативно ставляться до тих занять, що організовані кафедрою фізичного виховання. Організація занять з фізичного виховання відображається і на інтересах студентів до цих занять. Так 39% студентів не знаходять реалізації своїх оздоровчих, соціально-психологічних інтересів на заняттях, що є підставою для розробки більш ефективної системи фізичного виховання.

Респондентам було запропоновано оцінити зміст програм з фізичного виховання з метою формування у студентів здорового способу життя. Аналіз відповідей показав, що більшість викладачів оцінюють їх як посередні. Респонденти вважають за необхідне залучити до процесу оцінювання, розповсюдження та вибору програм безпосередніх споживачів фізкультурно-оздоровчих послуг – студентів, викладачів. Це дає змогу підвищити результативність та ефективність освітнього процесу, широко запроваджувати інновації та нові освітні технології.

Результати дослідження, що характеризують думку викладачів і студентів щодо причин низької ефективності організації процесу фізичного виховання відображені у таблиці 1.

Таблиця 1

Причини низької ефективності організації процесу  фізичного виховання студентів

Можливі варіанти відповідей

Результати, %

викладачі

студенти

Недоліки матеріально-технічної бази

56,1

7,5

Недостатня кількість занять

24,9

3,0

Неефективність використання занять з фізичного виховання через наповнення їх невластивим змістом

2,3

20,2

Недостатність охоплення студентів позаакадемічними формами фізичного виховання

5,4

7,3

Недостатність висококваліфікованих кадрів

2,7

21,3

Недоліки в системі підготовки спеціалістів

0,0

7,4

Недостатність нормативно-правового забезпечення

4,1

3,0

Спроби вирішити проблему шляхом застосування тільки екстенсивних технологій

0,0

13,9

Недостатня увага до формування інтелектуального компоненту фізичної культури

4,5

16,4

 

Опитування викладачів та студентів вищих навчальних закладів виявило надзвичайну зацікавленість респондентів, які були залучені до опитування, що свідчить про актуальність і доцільність вивчення громадської думки щодо процесів модернізації фізичного виховання в системі  вищої освіти  України та його вплив на здоров’я студентів. Однак різниця в уявленнях викладачів і студентів несприятливо впливає на організацію процесу фізичного виховання. Опитування відкрило перспективу отримати цілісну картину бачення процесів модернізації в освітній галузі, надало змогу структурувати проблеми за їх нагальністю і розробляти варіанти розв’язання та пропозицій з метою успішної реалізації освітньої зберігаючої стратегії.

 

Список використаних джерел

1.     Архипов О.А. Особливості впровадження модульного-рейтингової системи у фізичне виховання студентства // Теорія і практика фізичного виховання., 2004 -с.5.

2.     Батрак О., Брасклавская Э., Чамато О.  Внедрение кредитно-модульной системы в учебный процесс по дисциплине «Физическое воспитание» // Олімпийский спорт і спорт для всіх: ІХ Міжнар. наук. конгрес: Науч. доповідей – К.: Олімпійська літ., 2005 - с. 83.

3.     Данилевич М.В. Особливості навчання студентів у вузах фізкультурного профілю в контексті болонських перетворень / М.В. Данилевич, М.Я. Ярошик// Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр.-Харків., 2007 - № 5 - с.10-12.