ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ПРИ КОРОТКОЗОРОСТІ

Тарасюк Д. – студент 2 курсу, факультет суспільних наук та міжнародних відносин

Науковий керівник: викладач Амосов А.В.

«Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара»

Кафедра політології

Одним з методів корекції короткозорості є фізичні вправи. Люди в окулярах стали невід’ємною прикметою сучасного життя: сьогодні в світі окуляри носять приблизно 1 мільярд людей. Короткозорість притаманна, в основному, молодшому поколінню. Короткозорість у дітей шкільного віку варіюється від 2.3 до 16.2 відсотка (залежно від обраної методики оцінювання). У студентів вузів цей відсоток ще вищий. Результати дослідження останніх років, особливо що стосуються механізмів походження короткозорості, дозволили по-новому оцінити можливості фізичної культури при цьому дефекті зору.

Обмеження фізичної активності осіб, які страждають на короткозорість, як це рекомендувалося ще недавно, визнано неправильним. Показано важливу роль фізичної культури у попередженні міопії та її прогресування, оскільки фізичні вправи сприяють як загальному зміцненню організму і активізації його функцій, так і підвищенню працездатності ціліарного м'яза і зміцненню склеральної оболонки ока.

Вчені встановили, що дівчата 15-17 років, що мають короткозорість середнього ступеня, значно відстають за рівнем фізичної підготовленості від ровесниць. У них відзначається істотне зниження кровотоку в судинах очі і ослаблення акомодації. Циклічні фізичні вправи (біг, плавання, ходьба на лижах) помірної інтенсивності (пульс 100-140 уд. / хв.) надають сприятливий вплив на гемодинаміку і акомодаційну здатність ока, викликаючи реактивне посилення кровотоку в оці через деякий час після навантаження і підвищення працездатності ціліарного м'язу. Після виконання циклічних вправ значної інтенсивності (пульс 180 уд. / хв.), а також вправ на гімнастичних снарядах, стрибків з скакалкою, акробатичних вправ відзначається виражена ішемія очей, що зберігається тривалий час, і погіршення працездатності ціліарного м'язу. Апробація методики фізичного виховання дітей з міопією середнього ступеня з урахуванням зазначених вище ефектів дії фізичних вправ показала, що застосування цієї методики сприяє профілактиці прогресування міопії: через рік у експериментальній групі рефракція зменшилася в 37.2% випадків, залишилася на колишньому рівні в 53.5% і збільшилася у 9.3%, тоді як в контрольній групі це спостерігалося в 2.4; 7.4 і 90.2% відповідно.

Дослідження вчених дозволили встановити, що зниження загальної рухової активності студентів при підвищеній зоровому навантаженні може сприяти розвитку короткозорості. Фізичні вправи загально розвиваючого характеру в поєднанні зі спеціальними вправами для ціліарного м'язу позитивно впливають на функції міопічного ока. На основі результатів проведених досліджень розроблена методика лікувальної фізкультури для студентів і школярів з короткозорістю і показано її ефективність при застосуванні в комплексі заходів з профілактики короткозорості та її прогресування. Ю. І. Курпан обґрунтував методику фізичного виховання студентів, які страждають на короткозорість.

Особливість фізичного виховання школярів і студентів, що сприяє попередженню короткозорості та її прогресування, полягає в тому, що в заняття, крім загально розвиваючих вправ, включають і спеціальні вправи, що поліпшують кровопостачання в тканинах ока і діяльність очних м'язів, в першу чергу ціліарного м'яза.

Огляд літератури показав, що існує пряма та зворотна залежність між фізичною активністю дитини, її здоров’ям  та короткозорістю. У дітей, які хворі на міопію, можна частіше зустріти зміни опорно-рухового апарату – порушення осанки, сколіоз, плоскостопість, які пов’язані з неправильною позою тіла під час читання, письмової праці, а також швидкою втомою м’язів шиї та спини. Хворим на міопію необхідно щодня виконувати спеціальні вправи, розраховані на покращення зору. Також рекомендовано у всі тренувальні комплекси включати вправи «помітка на склі» та особливу увагу звертати на тренування ціліарного м’язу. 

Особи, що страждають на міопію середнього ступеню, можуть займатися меншим колом фізкультурних вправ та видів спорту, порівняно з тими, хто страждає на міопію слабкого ступеню. Для них відкриті: біг на середні та довгі дистанції, спортивна ходьба, плавання, парусний спорт, художня гімнастика, гімнастика за програмою ІІІ-ІІ спортивного розрядів,

Список літератури:

1.   Как самому восстановить зрение: практические советы и упражнения\ Составители: Е.А. Оремус, А.Ю. Шикунов. – М.: ОБРАЗ-КОМПАНИ, 1998. – 64 с.

2.   Товченко Л.О. Організація та методичні рекомендації щодо проведення занять з фізичного виховання зі студентами, хворими на короткозорість. «Теорія та методика фізичного виховання». №5 2008 р. 43–46 ст.