Київський національний університет  імені Тараса Шевченка

Економічний факультет

Спеціальність “Облік і аудит”

І  курс магістратури заочної форми навчання

Мамонова  Д.А.

                                                                                                              Darina A. Mamonova

                    Науковий керівник  Шарманська В. М.

 

 Організація та експертне дослідження операцій із грошовими коштами

Organization and expert analysis of operations is with a money

 

Актуальність теми визначається тим, що економічні перетворення в Україні за останні роки, укріплення ринкових відносин та реформування судово-правової системи держави обумовлюють зростаючу потребу населення у висококваліфікованій юридичній допомозі.

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, попереднього слідства чи суду [1].

Cудово-бухгалтерську експертизу слід трактувати як вид практичної діяльності в галузі бухгалтерського обліку, господарського контролю та економічного аналізу, яка має місце лише в рамках процесу слідства.

Предметом експертизи є явища та процеси, що знайшли або повинні були знайти відображення в обліку, які досліджуються з точки зору їх законності, достовірності та доцільності в межах поставлених перед експертом питань.

Організація судово-бухгалтерської експертизи передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на її підготовку та проведення, що включає окремі дії з її налагодження та впорядкування.

Дослідження операцій із грошовими коштами є найбільш ха­рактерною ділянкою експертно-бухгалтерської роботи.

 Метою судово-бухгалтерської експертизи готівково-розрахун­кових операцій є встановлення об'єктивної істини щодо достовір­ності та об'єктивності відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності готівково-розрахункових операцій.

Основним завданням судово-бухгалтерської експертизи опе­рацій із грошовими коштами незалежно від обсягу досліджува­них операцій є установлення розміру заподіяної шкоди, відповідальних за неї конкретних осіб та виявлення причин, що зумовили правопорушення, з метою їх профілактики.

Методичні прийоми експертного дослідження операцій з коштами у касі та на рахунках у банку включають розрахунково-аналітичні, документальні, прийоми узагальнення й реалізації ре­зультатів експертизи, аналітичного групування доказів правопо­рушень та ін.

Інформаційно-методичне забезпечення експертного до­слідження операцій з грошовими коштами у касі та на рахунках у банку поділяють на нормативно-правове і фактографічне.                                  

Досліджуючи операції з коштами, судово-бухгалтерська екс­пертиза використовує нормативно-правову інформацію, загально­державні нормативні акти, затверджені органами державного управління, а також нормативно-довідкову інформацію, затвер­джену органами управління і відомчими нормативними докумен­тами, які регулюють операції з коштами підприємств.

Правові засади регулювання організації і експертного дослідження операцій з грошовими коштами в Україні визначені Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 р. № 4038-ХІІ, П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», П(С)БО 2 «Баланс», П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Порядок приймання, видачі й обліку готівкових грошей, а також оформлення касових документів регламентується «Положен­ням про ведення касових операцій у національній валюті України», затвердженим постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 72, а також «Інструкцією про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України», затвердженою постановою Правління НБУ від 19.02.2001 р. № 69 (зі змінами і доповненнями).

Порядок здійснення розрахункових операцій на рахунках у банках та порядок оформлення відповідних банківських докумен­тів регламентуються в Україні Інструкцією про безготівкові роз­рахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постано­вою Правління НБУ від 29.03.2001 р. № 135, та Законом України «Про банки і банківську діяльність», затвердженим постановою ВР України від 07.12.2000 р. № 2121-ІІІ (зі змінами і доповнена нями)

До фактографічної інформації належать:

1.        Первинні документи

2.        Облікові регістри

3.        Звітні документи

Грошові кошти в національній та іноземній валюті підприємств, організацій, установ можуть перебувати у вигляді готівки в касі, зберігатися в установах банків, у підзвітних осіб, а також використовуватися у вигляді акредитивів, чеків тощо.

Для забезпечення належного викори­стання і контролю за рухом грошової маси організується її облік. Основними завданнями обліку грошових коштів є: забезпечення їх зберігання і правильного використання; суворе додержання встановлених правил касових та банків­ських операцій; правильне оформлення руху грошових коштів у документах і регістрах бухгалтерського обліку.                          

Достатність даних про цільове призначення коштів, що надійшли аналізується за наявністю первинних документів, на підставі яких кошти зараховані на поточний рахунок підприємства чи здані до каси підприємства. При відсутності такого роду документів експерт-бухгалтер оцінює не з'ясовані за призначенням суми надходжень як додаткове джерело фінансування витрат  безеквівалентного характеру.

При перевірці повного оприбутку­вання в касу готівкових коштів, отриманих із різних джерел, екс­перт-бухгалтер аналізує обороти відомості № 1 за дебетом рахунка 30 «Каса» порівняно з оборотами за кредитом кожного з кореспондуючих рахунків (311 «Поточні ра­хунки в національній валюті», 631 «Розрахунки з постачальника­ми і підрядниками», 661 «Розрахунки з оплати праці», 681 «Роз­рахунки за авансами одержаними» та ін.) з наступним зіставлен­ням їх з відповідними записами в касовій книзі і даними докумен­тів, які підтверджують отримання підприємством певних сум го­тівки у певні строки.

Перевіряючи цільове використання готівки, отриманої підпри­ємством в установі банку, використовують виписки банків, касові книги, звіти касира, видаткові касові ордери, журнали-ордери № 1 за кредитом рахунка 30 «Каса», книги обліку придбання товарів, а також документи, що підтверджують факт витрачання готівки за призначенням, авансові звіти підзвітних осіб та ін.             

За допомогою взаємозалежного аналізу записів у документах, що підтверджують надходження і витрату коштів, виявляються ознаки невідповідності документів фактичним операціям. Тим самим створюються умови, при яких відсутні необхідні дані для обліку реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

Дослідження розрахункових операцій є головною частиною експертної роботи і воно повинно проводитись у нерозривному зв’язку з перевіркою інших операцій – касових, банківських, товарних та виробничих.

 

 

1.   Закон України “Про судову експертизу”: Затв. Постановою Верховної Ради України від 25.02.1994 р. № 4038-ХІІ // чинний, зі змінами і доповненнями.

2.     Інструкція “Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, затверджена постановою Правління Національного банку України від 29 березня 2001р. № 135.

3.     Постанова “Про затвердження положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні”, затверджена постановою Правління Національного банку України від 19 лютого 2001 р. № 72

4.     Бутинець Ф.Ф.  Судово-бухгалтерська експертиза: Навчальний посібник. – Житомир: ПП «Рута», 2004. – 460 с.

5.     Головко В.І., Шарманська В. М. Економічна діяльність підприємств: перевірка, аналіз і безпека. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 420 с.

6.     Мумінова-Савіна Г. Г. Судово-бухгалтерська експертиза: Навчальний посібник. / Київський національний економічний університет. — К. : КНЕУ, 2003. — 202с.