ФИЗИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА И СПОРТ/1.Физическая культура и спорт: проблемы, исследования, предложения.

Смирнова–Давлад Н.В., Радзецький М.В.

Дніпропетровська державна медична академія

Використання тесту Купера на учбових заняттях з плавання.

Обсяг наукової навчальної інформації постійно зростає і вимагає постійного удосконалення організації навчального процесу, методів викладання і інтенсифікації інтелектуальної праці студентів. Це можливо лише за умови раціональної організації режиму дня, правильного використання часу і відповідного здоров'я. Здоров'я при цьому необхідно розглядати як показник якості підготовки фахівців різних галузей народного господарства України, як основу її тривалого творчого довголіття.

Сучасна медична наука, окрім загальноосвітніх і професійних знань лікаря, вимагає від випускників медичних вузів відповідного фізичного розвитку і підготовленості. Ці завдання у значній ступені покладаються на систему фізичного виховання студентів по програмі вищих навчальних закладів міністерства охорони здоров'я України. Однак, розглядаючи окремі питання фізичної підготовки майбутніх фахівців, необхідно перш за все звернути увагу на специфічні умови в яких вони будуть працювати з обов`язковим урахуванням особливостей медичної спеціалізації.

При цьому обов'язково потрібно врахувати, що фізичне виховання у своєму арсеналі має цілий комплекс методів, форм і засобів підвищення рівня фізичної підготовленості. Але до теперішнього часу не всі вони мають сучасне науково-методичне забезпечення.

Це, перш за все, стосується такого важливого виду спорту, як плавання. Плавання – життєво необхідна навичка, одна з найважливіших, найбільш ефективних форм фізичного розвитку людини, яка останнім часом все частіше застосовується у фізичному вихованні студентів.

Цілком логічно, що начальною програмою з фізичного виховання для студентів медичних та фармацевтичних вищих навчальних закладів міністерства охорони здоров'я України (Київ, 1992 рік) передбачено залікові нормативи з плавання у формі проливання дистанції вільним стилем (табл. 1).

                                                                                              Таблиця 1.

Початкові результати дослідження

Стать\бали

5

4

3

2

1

Чоловіки

200

175

150

100

75

Жінки

150

125

100

75

50

 

Для оцінки якості витривалості студентів цією програмою передбачено застосування тесту Купера з бігових видів спорту.

З метою удосконалення існуючої методики тесту і адаптації тесту Купера до оцінки проведення занять по фізичному вихованню н циклі плавання підвищення аеробних можливостей та якості витривалості, ними проведено плавальний тест Купера у 90 студентів першого курсу медичної академії, середній вік студентів складав 18,5 років. Тест виконували студенти основної медичної групи в основній частині уроку, після попередньої розминки у вигляді про впливання різними стилями дистанції 100 м. Потім студента на протязі 2-х хвилин уточнювались проведення тесту Купера, вимірювався самостійно пульс на протязі 10 сек. По команді викладача студенти починали плавання вільним стилем на протязі 12 хвилин. Одразу після закінчення тесту і після першої хвилини відпочинку знову вимірювався пульс. Тест проводився на початку і по закінченню циклу плавання.

Результати вимірювались і групувалися окремо по жінкам і чоловіка, у 40 чоловіків та 50 жінок. Результати досліджень відбиті у таблицях. Кінцеві результати свідчать про те, що у групах які випробовувалися по тесту Купера значно покращилися показники фізичної витривалості та період відмовлення початкового пульсу зменшився. Так, у жінок на початку випробування спостерігалася значно менша фізична витривалість ніж по закінченню тренування – результат збільшився в середньому з 299,2187 м до 329,848 м. Значний прогрес спостерігався при відновленні пульсу під час фізичного навантаження, а також після нього – при навантаженні пульс зменшився з 28 до 25 ударів. Після відпочинку протягом 1 хвилини пульс також зменшився з 23 до 21 ударів за 10 секунд.

У чоловіків ці показники були такими – спочатку за 12 хвилин вони пропливали 363,088 м, а після тренування 410,405 м. Відновлення пульсу за 1 хвилину зменшилося з 22 ударів за 10 сек. Після тесту частота пульсу у кінцевих випробуваннях зменшилася з 26 до 23 ударів за 10 секунд.

Підсумовуючи результати дослідження можна зробити висновок про необхідність збільшення залікових нормативів. Пропонуємо ввести наступні залікові нормативи з плавання (табл. 2).

                                                                                              Таблиця 2.

Кінцеві результати дослідження

Стать\бали

5

4

3

2

1

Чоловіки

400

350

325

200

150

Жінки

300

250

225

100

75

 

Вважаємо, що використання наведених нормативів надасть змогу вдосконалити фізичну та психологічну підготовленість випускників та підготувати  їх до роботи в різних умовах, в тому числі і експериментальних.