Вілігорський О.М.

Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича

Інноваційні технології на уроках фізичної культури в школі

Пріоритетним завданням системи фізичного виховання у світлі рекомендацій Національної доктрини розвитку освіти в Україні та в низці дотичних державних документів і програм означено формування відповідального ставлення людини до власного здоров'я як до найвищої індивідуальної та суспільної цінності. Таким чином, для забезпечення ефективного функціонування системи фізичного виховання школярів в умовах радикальної мінливості українського суспільства виникає гостра проблема пошуку новітніх оптимальних та ефективних систем фізичного виховання і оздоровлення молодого покоління.

Сучасний етап вивчення проблеми привертає увагу вчених і педагогів-практиків. Аспекти професійного зросту вчителя фізичного виховання аналізують В. Сіткар, Б. Мельникович. Фізичний розвиток школярів в широкому аспекті вивчає І. Васкан, Е. Вільчковський, Б. Фадєєв, Б. Шиян. Трактування та характеристику інноваційних технологій у галузі фізичної культури аналізують  Л. Вікторова, З. Абасов та інші.

Мета дослідження: виокремити та проаналізувати можливості використання інноваційних технологій в галузі фізичного виховання в умовах сучасної школи.

Розглянемо та проаналізуємо категоріально-понятійне поле та сутність понять теорії інноваційної педагогіки. У загальновизнаному тлумаченні „інновація” означає „нововведення” [2]. У сучасній педагогічній науці існують такі трактування поняття „інновація”: оновлення, зміни, впровадження нового [3, с. 6]; процес створення і використання нововведень [1, с. 57].

У широкому розумінні „інновація” – це синонім успішного розвитку певної сфери діяльності на базі різноманітних нововведень [6, с.3]. Головною ознакою інновації в аспекті ефективного фізичного виховання: позитивні зміни, які виникають в роботі освітніх установ в результаті спеціально організованої інноваційної діяльності.

Впровадження такої технології змінює результати освітнього процесу, створюючи при цьому удосконалені чи нові: освітні, дидактичні, виховні системи; зміст освіти; методи, форми, засоби розвитку особистості, організацію навчання і виховання; технології управління навчальними закладами, системою [4, с.70].

Сама мета гармонійного (всебічного) розвитку особистості є продуктом історії розвитку людства. Але умови для її реалізації особистість одержує лише на певному етапі історичного розвитку.

Всебічний розвиток людині необхідний для того, щоб мати можливість брати участь у всіх напрямках діяльності (професійній, громадській, спортивній, художній таін.). Це можливо за умови різноманітності змісту, форм і способів діяльності людини та їх оптимального поєднання у процесі її культурного розвитку.

Отже, саме нові шляхи, засоби і раціональні методи фізичного виховання, що створені в процесі творчої діяльності людства виокремлюємо як інноваційні (новітні) технології фізичного виховання. Вважаємо важливим наголосити, що до таких технологій ми відносимо також запозичені з метою творчого використання оздоровчі системи різних народів світу (хатха-йога, карате, бусідо, сумо, східні танці тощо).

Визначимо та проаналізуємо деякі із сучасних інноваційних технологій, що вдало впроваджені педагогами і вчителями фізичної культури. Скейтбординг – масове захоплення молоді 80-х років ХХ століття, що у 90-х перетворилось у вид спорту. Катання і виконання трюків на скейті – це не просто активне часопроведення, це долучання до так званої екстремальної культури – зі своєю модою, музикою, сленгом, манерою поведінки. Стритстайл – це особливий стиль швидких перегонів на дошках, стрибки вгору, під час яких скейт обертається навколо своєї вісі або спортсмен виконує фінти. Фрістайл – це „танець на дошці”, виконання трюків під ритмічну музику.

Сьогодні скейтинг являє собою молодіжну субкультуру: видаються спеціальні журнали, серьозні фірми роблять якісне устаткування і різні аксесуари. Необхідно підтримати фахівця, вчителя-практика з Києва Ю. Петро, який оприлюднив свій досвід впровадження скейтбордингу як технології на заняттях фізичної культури із хлопцями і дівчатами 6-9 класів, визначивши скейтбординг оптимальним, відповідаючим всім сучасним вимогам видом фізичного ґарту.

Рівень фізичної підготовленості дівчат за результатами державних тестів значно підвищився – середній результат стрибків в довжину збільшився на 11 см, човникового бігу покращився на 0,5 с. В дослідженні приймало участь 160 хлопців та дівчат щорічно.

Прикладом вдалого використання інноваційних технологій у галузі фізичної культури визначаємо бейсбол (софтбол). В історичному контексті дотичні ігри „oina” і „лапта” вважались румунським, українським та російським населенням нашого краю національними. Бейсбо́л (англ. baseball) – спортивна гра з м'ячем, який б'ють битою. Різновид бейсболу із більшим м'ячем називається софтболом.

Простота правил гри, досить значна кількість гравців, чітко виокремлені правила – це компоненти вдалого використання гри в процесі фізичного виховання дітей та молоді. Певний час лапта входила в програму фізичного виховання дошкільнят.

Оптимальне навантаження під час цієї досягається за рахунок чергування руху (відбивання, бігу, стрибку, кидка і ловіння) з відпочинком. Вважаємо лапту, софтбол та бейсбол вдалим прикладом використання інноваційних технологій на уроках та заняттях фізичною культурою.

Система фізичного виховання школярів в умовах сучасного навчального закладу повинна бути побудована таким чином, щоб фізичні вправи були доцільними не тільки з точки зору фізіологічної та функціональної, а й виховної та естетичної.

Сприраючись на це, різноманітні новітні технології фізичного вдосконалення, що включають різноманітні танцювальні та ритмічні вправи (різновиди аеробіки: степ-, тайбо-, аква-; бейлі-денс, шейпінг тощо) сприятимуть формуванню правильної постави, гарної ходи, розвитку ритмічності та координації рухів.

Система фізичного виховання школярів в умовах сучасного навчального закладу повинна бути побудована таким чином, щоб фізичні вправи були доцільними не тільки з точки зору фізіологічної та функціональної, а й виховної та естетичної.

Отже, різноманітні новітні технології фізичного вдосконалення, що включають різноманітні танцювальні та ритмічні вправи (різновиди аеробіки: степ-, тайбо-, аква-; бейлі-денс, шейпінг тощо) сприятимуть формуванню у дівчат правильної постави, гарної ходи, розвитку ритмічності та координації рухів. Відповідно панкратіон, рукопашний бій сприяють розвитку сили і спритності, виховують дисципліну і волю.

Список використаних джерел

1. Абасов З. Понятийно-терминологический аппарат инновационной педагогической деятельности / Абасов З.А. // Философия образования. – 2006. - №1(15). – С. 56-62.

2. Викторова Л. Инновационные процессы в образовании /  Викторова Л.В. // Инновации в образовании. – 2002. - №2. – С.6.

3. Даниленко Л. Управління процесом здійснення інноваційної діяльності в системі загальної середньої освіти / Даниленко Л.І. // Післядипломна освіта в Україні. – 2003. - №3. – С.70-74.

4. Книга вчителя фізичної культури: довідково-методичне видання / [упоряд. С.І. Операйло, А.І. Ільченко, В.М. Єрмолова, Л.І. Іванова]. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – 464 с.

6. Остапчук О. Інноваційні процеси в освіті: пошук істини триває  / Остапчук О. // Підручник для директора. – 2003. №4. – С. 3-8.