Курнишев Юрій Альбертович

Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича

ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ ШКОЛИ

Пріоритетним завданням системи фізичного виховання у світлі рекомендацій Національної доктрини розвитку освіти в Україні та в низці дотичних державних документів і програм означено формування відповідального ставлення людини до власного здоров'я як до найвищої індивідуальної та суспільної цінності. Таким чином, для забезпечення ефективного функціонування системи фізичного виховання школярів в умовах радикальної мінливості українського суспільства виникає гостра проблема пошуку новітніх оптимальних та ефективних систем фізичного виховання і оздоровлення молодого покоління.

Сучасний етап вивчення проблеми привертає увагу вчених і педагогів-практиків. Процес взаємодії фізичного та естетичного виховання розглядає       Т. Ротерс, аспекти професійного зросту вчителя фізичного виховання аналізують В. Сіткар, Б. Мельникович. Фізичний розвиток школярів в широкому аспекті вивчає І. Васкан, Е. Вільчковський, Б. Фадєєв, Б. Шиян. Трактування та характеристику інноваційних технологій у галузі фізичної культури аналізують  Л. Вікторова, З. Абасов та інші.

Мета дослідження: виокремити та проаналізувати можливості використання інноваційних технологій в галузі фізичного виховання в умовах сучасної школи.

Розглянемо та проаналізуємо категоріально-понятійне поле та сутність понять теорії інноваційної педагогіки. У загальновизнаному тлумаченні „інновація” означає „нововведення” [2]. У сучасній педагогіці існують такі трактування поняття „інновація”: оновлення, зміни, впровадження нового [3, с. 6]; процес створення, розповсюдження і використання нововведень [1, с. 57].

У широкому розумінні „інновація” – це синонім успішного розвитку певної сфери діяльності на базі різноманітних нововведень [5, с.3]. Головною ознакою інновації в аспекті ефективного фізичного виховання: позитивні зміни, які виникають в роботі освітніх установ в результаті спеціально організованої інноваційної діяльності. Впровадження такої технології змінює результати освітнього процесу, створюючи при цьому удосконалені чи нові: освітні, дидактичні, виховні системи; зміст освіти; методи, форми, засоби розвитку особистості, організацію навчання і виховання; технології управління навчальними закладами, системою [4, с.70].

Сама мета гармонійного (всебічного) розвитку особистості є продуктом історії розвитку людства. Але умови для її реалізації особистість одержує лише на певному етапі історичного розвитку. Всебічний розвиток людині необхідний для того, щоб мати можливість брати участь у всіх напрямках діяльності (професійній, громадській, спортивній, художній таін.). Це можливо за умови різноманітності змісту, форм і способів діяльності людини та їх оптимального поєднання у процесі її культурного розвитку.

У процесі культурного розвитку людина послідовно діє у трьох напрямках. Перш за все, вона засвоює культуру, виступаючи об'єктом її впливу. Іншими словами, під впливом культури формується людська особистість, розвиваються її здібності. По-друге, у процесі творчої діяльності особа створює нові культурні цінності, виступаючи в даному випадку як суб'єкт культурної творчості (пошук нових шляхів, засобів, раціональних методів фізичного виховання тощо).

Отже, саме нові шляхи, засоби і раціональні методи фізичного виховання, що створені в процесі творчої діяльності людства виокремлюємо як інноваційні (новітні) технології фізичного виховання. Вважаємо важливим наголосити, що до таких технологій ми відносимо також запозичені з метою творчого використання оздоровчі системи різних народів світу (хатха-йога, карате, бусідо, сумо, східні танці тощо).

Визначимо та проаналізуємо деякі із сучасних інноваційних технологій, що вдало впроваджені педагогами і вчителями фізичної культури. Прикладом вдалого використання інноваційних технологій у галузі фізичної культури визначаємо бейсбол (софтбол). В історичному контексті дотичні ігри „oina” і „лапта” вважались румунським, українським та російським населенням нашого краю національними. Бейсбо́л (англ. baseball) – спортивна гра з м'ячем, який б'ють битою. Різновид бейсболу із більшим м'ячем називається софтболом.

Простота правил гри, досить значна кількість гравців, чітко виокремлені правила – це компоненти вдалого використання гри в процесі фізичного виховання дітей та молоді. Певний час лапта входила в програму фізичного виховання дошкільнят. Оптимальне навантаження під час цієї досягається за рахунок чергування руху (відбивання, бігу, стрибку, кидка і ловіння) з відпочинком. Вважаємо лапту, софтбол та бейсбол вдалим прикладом використання інноваційних технологій на уроках та заняттях фізичною культурою.

Система фізичного виховання школярів в умовах сучасного навчального закладу повинна бути побудована таким чином, щоб фізичні вправи були доцільними не тільки з точки зору фізіологічної та функціональної, а й виховної та естетичної. Сприраючись на це, різноманітні новітні технології фізичного вдосконалення, що включають різноманітні танцювальні та ритмічні вправи (різновиди аеробіки: степ-, тайбо-, аква-; бейлі-денс, шейпінг тощо) сприятимуть формуванню правильної постави, гарної ходи, розвитку ритмічності та координації рухів.

Здоровий інтерес фахівців, педагогів, спортсменів викликає рукопашний бій як вид фізичної активності з огляду на можливості його використання в практиці загальноосвітніх шкіл. Проте, є і певні проблеми: недостатність кваліфікованих кадрів та спортивних залів або майданчиків, нестача фінансування змагальної діяльності тощо.

67% учнів старших класів Чернівецької області ( анкетуваня проведено в рамках засідання методичного об'єднання вчителів фізичної культури ЗОШ регіону) виявили зацікавленність і бажання займатись рукопашним боєм на уроках фізичної культури, а лише 14% виявили обізнаність аспектами цього виду фізичної активності. Розвиток спритності, винахідливості, здатності ухвалення нестандартних рішень, висока інтенсивність занять та емоційно-вольовий настрій, дисципліна – це виховні характеристики рукопашного бою в аспекті фізичного виховання молоді.

Здійснене дослідження не вичерпує актуальності інших аспектів порушеної проблеми. Доцільним до подальшого вивчення розглядаємо грунтовне вивчення східних систем фізичного виховання в аспекті порушеної проблеми.

1. Абасов З. Понятийно-терминологический аппарат инновационной педагогической деятельности / Абасов З.А. // Философия образования. – 2006. - №1(15). – С. 56-62.

2. Великий тлумачний словник сучасної української мови / Уклад. і голов. ред. В.Т. Бусел. – К., Ірпінь: Перун, 2001. – 1440 с.

3. Викторова Л. Инновационные процессы в образовании /  Викторова Л.В. // Инновации в образовании. – 2002. - №2. – С.6.

4. Даниленко Л. Управління процесом здійснення інноваційної діяльності в системі загальної середньої освіти / Даниленко Л.І. // Післядипломна освіта в Україні. – 2003. - №3. – С.70-74.

5. Остапчук О. Методологія інноваційних процесів – крок до розуміння сутності / Остапчук О. // Рідна школа. – 2004. – Листопад. – С. 3-6.