Вербовий Є.М.

Академія митної служби України

Актуальні проблеми розвитку фізичної реабілітації в Україні

На сучасному етапі розвитку держава приймає пасивну участь у процесі оздоровлення суспільства, внаслідок чого поширюється  індивідуальна активність населення, яке хоче покращити як рівень свого здоров’я, так і спосіб життя. Фізична культура впливає на життя та здоров’я людей, а саме на поведінку людини в різних ситуаціях, на фізичну підготовленість, на здоровий спосіб життя.

 За даними міжнародних організацій кожний 10 мешканець Землі є «неповносправний», майже 30 мільйонів осіб щороку отримують каліцтво і різні ураження, кількість інвалідів на початку XXI ст. зросте до одного мільярда. Інвалідність — це всесвітнє соціальне явище, до якого має бути прикута постійна увага кожної країни, органів її державної влади та управління, науковців та медиків, психологів та педагогів, фахівців з фізичної культури та спорту.

Слід зазначити, що в Україні не достатньо наукових джерел, де  розглядається і досліджується таке поняття як фізична реабілітація. Дуже багато вчених працювало над цим, зокрема, над засобами фізичної реабілітації. Ці дослідження допоможуть в майбутньому реабілітувати та підвищити загальний рівень здоровя серед населення нашої держави.

У науковій літературі поширеним є таке трактування явища фізичної реабілітації: «це застосування з лікувальною і профілактичною метою фізичних вправ і природних факторів у комплексному процесі відновлення здоров'я, фізичного стану та працездатності хворих». В українському законодавстві (Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», 2006) фізичною реабілітацією названо систему заходів, спрямованих на вироблення і застосування комплексів фізичних вправ на різних етапах лікування і реабілітації, що забезпечують функціональне відновлення особи, виявляють і розвивають резервні і компенсаторні можливості організму шляхом вироблення нових рухів, компенсаторних навичок, користування технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення.

Таким чином, реабілітація — це комплекс лікувальних, психологічних, педагогічних, соціальних і трудових заходів, спрямованих на відновлення здоров'я й працездатності хворого.

Фізична реабілітація посідає одне з основних місць у комплексі реабілітаційних заходів, заснована на широкому використанні засобів фізичної культури й спрямована на лікування травм і захворювань, профілактику ускладнень, відновлення психологічної сфери хворого, відновлення побутових і трудових навичок.

Мета фізичної реабілітації - відновлювати, компенсувати та розвивати нові фізичні, психологічні, соціальні та інші вміння і навички людини, які б дозволяли їй брати активну участь у житті суспільства, беручи до уваги зміну власного оточення та довкілля.

Основний засіб фізичної реабілітації — фізичні вправи й природні фактори. Обов'язкова умова фізичної реабілітації — активна, вольова й цілеспрямована участь хворого в процесі лікування й виконання фізичних вправ.

Фізичну реабілітацію застосовують як метод активної, функціональної і патогенетичної терапії; вона покликана відновити у хворого порушені функції, загально оздоровити його і зміцнити сили хворого, а також запобігти ускладненням захворювань.

 Фізичні вправи необхідні для поліпшення здоров’я. Фізичні вправи - це важливий фактор збереження високої і продуктивної не тільки фізичної, але й психічної активності людини на довгі роки. Застосування фізичних вправ в фізичній реабілітації вимагає активної участі хворого у лікувальному процесі. Дуже важливо визначити, який саме ступінь активності рекомендується тому чи іншому хворому з огляду на характер захворювання, ступінь функціональних розладів, загальний стан пацієнта і пристосованість до фізичних навантажень.

Наприклад, для осіб які мають проблеми з зором слід проводити зорову гімнастику за відповідними методиками, виключити ті вправи, які викликають статичну напругу м’язів, а саме швидкий біг, стрибки, перетягування каната, стійка на лопатках тощо, тобто потрібно індивідуально розробляти для кожної людини перелік та зміст вправ, фізичних навантажень.

Фізичні вправи через м’язи впливають на рівень обміну речовин і діяльність найважливіших функціональних систем організму. Лікувальна дія фізичних вправ проявляється у складних психічних, фізіологічних і біологічних процесах, що відбуваються в організмі під час занять фізичної реабілітації.

Держава та суспільство повинні сприяти розвитку фізичної культури, фізичної реабілітації та здоров’яформуючих технологій у фізичному вихованні, адже від цього залежить життя та здоров’я нації.

На території України діють такі заклади фізичної реабілітації: Центр фізичної реабілітації INNOVO, Навчально-реабілітаційний центр «Джерело», Дитячий реабілітаційний центр «Сонячне світло», реабілітаційний центр «Еліта» та інші. Також з 2007 року почала діяти Українська асоціація фахівців фізичної реабілітації.

На сьогодні фахівців фізичної реабілітації готують у вищих навчальних закладах України з напряму підготовки фізична культура та спорт,  професійну підготовку фахівців з фізичної реабілітації проводять у відповідних вищих закладах освіти: Львівському державному університеті фізичної культури, Харківській державній академії фізичної культури, Національному університеті фізичного виховання і спорту України та інших.

Слід зазначити, що з кожним роком  фізична реабілітація набуває значного поширення у всіх галузях, вагомий внесок внесла  Українська Асоціація фахівців фізичної реабілітації,  адже  визначила новий етап розвитку фізичної реабілітації в Україні. Організація Асоціації – це наша спроба заохочувати та запроваджувати високі стандарти реабілітаційної діяльності, освіти та практики, створення єдиного загальноукраїнського інформаційного середовища, партнерства та співпраці з владою, національними та міжнародними організаціями.

Асоціація ставить перед собою мету: формувати статус і сприяти розвиткові професії «фізична реабілітація» для надання реабілітаційної допомоги відповідного рівня, обсягу і якості особам, які її потребують.

Фізична реабілітація є частиною комплексної терапії яку успішно поєднують з медикаментозною терапією, з різними фізіотерапевтичними методами лікування, застосовуючи методи заохочення, профілактики, лікування/втручання і реабілітації, внаслідок чого покращується фізичний, психологічний, емоційний і соціальний стан індивіда.

В майбутньому за допомогою державної підтримки під керівництвом Асоціації фахівців фізичної реабілітації  для розвитку  та модернізації фізичної реабілітації слід вжити таких заходів:

·        підвищити професійний рівень фахівців фізичної реабілітації;

·        підвищити якість освіти та перепідготовки фахівців фізичної реабілітації;

·        на законодавчому рівні розробити методику діяльності, за якою здійснюватиметься фізична реабілітація для різних соціально-вікових груп та різних захворювань;

·        надавати консультації, інші супровідні послуги та запроваджувати комплексну фізичну реабілітацію  в освітньо-навчальних, медичних та санаторно-курортних закладах;

·        створити реабілітаційні центри для оздоровлення, лікування організму та профілактики захворювань;

·        обмінюватися досвідом з реабілітаційними центрами, медичними закладами та освітніми установами, іншими організаціями в межах держави та за кордоном, а також з окремими спеціалістами.