Ющенко О.П.

 

Баскетбол як засіб розвитку витривалості
і психофізіологічних здібностей студентів


         При грі в баскетбол діяти доводитися в залежності від ситуації, а не за певними програмами. Основною формою діяльності мозку в цих умовах є не   оброблення стандартних навичок, а творча діяльність – миттєва оцінка ситуації, рішення тактичного завдання, вибір відповідних дій. Тому застосування баскетболу в вищих навчальних закладах  є ефективним засобом розвитку творчого
мислення студентів.

Двадцять перше століття називають століттям інформатики. І, дійсно, розвиток науково-технічного прогресу здійснив великий стрибок у бік комп'ютеризації всіх галузей життя. Це призводить до постійного збільшення працівників розумової праці, до підвищення розумово-психічних навантажень і часу, проведеного за комп'ютером учнями в більшості ВНЗ і навіть у школах. У зв'язку з цим виникає проблема зміцнення здоров'я даного контингенту людей, який з ростом процесу комп'ютеризації стає все більш викликаним у суспільстві. І, в першу чергу, це стосується студентів, які не займаються у вищих навчальних закладах або спеціалізованих факультетах з фізичного виховання та спорту. Проте, залишається відкритим питання, які засоби фізичного виховання є найбільш доцільними для студентів, що до того ж проводять велику кількість часу за комп'ютером.

Кожен студент, який усвідомлює необхідність фізичних вправ, вибирає для себе вид спорту, найбільш для нього відповідний. І досить великий відсоток студентів вибирає саме баскетбол. Тому обгрунтування ефективності застосування баскетболу, як засобу розвитку витривалості і психофізіологічних здібностей студентів вищих навчальних закладів є актуальним для вдосконалення засобів і методів професійної підготовки студентів.
           На основі літературних даних було виявлено ефективність побудови навчального процесу з фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів з акцентованим застосуванням баскетболу як засобу розвитку витривалості і психофізіологічних здібностей.

Аналіз літературних даних показує, що баскетбол – одна з найпопулярніших ігор, в тому числі, і серед студентів. Для неї характерні різноманітні рухи: ходьба, біг, зупинки, повороти, стрибки, кидки і ведення м'яча, здійснювані в єдиноборстві із суперниками. Така різноманітність рухів сприяє зміцненню нервової системи, рухового апарату, поліпшенню обміну речовин і діяльності всіх систем організму. Баскетбол є засобом активного відпочинку для багатьох категорій громадян, особливо для осіб, зайнятих розумовою діяльністю.
          Під впливом сучасних тенденцій інтенсифікації гри в баскетбол все більшої ваги набуває безкисневий (анаеробний) спосіб енергоутворення. В окремих випадках при максимальних напругах його частину складає 80-90%. Це веде до утворення значного кисневого боргу (7-10 л.) і підвищення рівня молочної кислоти в крові (на 150-250 мг.%). Одночасно значно зростає діяльність серцево-судинної і дихальної систем. Частота пульсу досягає 180-210 уд./хв., легенева вентиляція – 80-130 мл, споживання кисню зростає до 3,5-4,5 л/хв. Цей рівень інтенсивності обмінних процесів зберігається протягом 40-150 с., після чого з'являється необхідність знизити рухову активність.

Навантаження субмаксимальної інтенсивності викликають помітне підвищення обмінних процесів, коли близько 80% необхідної енергії доставляється аеробним шляхом, тому рівень молочної кислоти в крові підвищується лише до 30-50 мг.%. Частота серцевих скорочень сягає 170-190 уд./хв. У тканини кожну хвилину надходить  4 л кисню, але все-таки обсяг кисневого боргу зберігається досить великим (7-9 л). Тривалість таких навантажень може становити 5-7 хв.
          Навантаження середньої інтенсивності можуть виконуватися на всьому протязі ігрового часу (до 2-3 годин). Частина анаеробного добування енергії тут знижується до 5-10%. Це дозволяє знизити рівень молочної кислоти в крові до 15-30 мг %. При цьому частота пульсу знаходиться в межах 140-170 уд./хв., хвилинна вентиляція – 15-20 л. Споживання кисню становить 2-4 л./хв., а кисневий борг 3-5 л.

Як відзначають сучасні фахівці в області баскетболу, заняття цим видом спорту надає великий вплив на розвиток мозку. Різноманітні сигнали під час гри стимулюють функціонування нервових клітин і взаємозв'язків між ними, сприяють прояву та розвитку спадкоємних (генетичних) можливостей нервової системи.
         У баскетболі постійно змінюється ігрова ситуація. Перебіг подій на майданчику заздалегідь невідомий спортсмену і тренеру. Діяти доводиться в залежності від ситуації, а не за певними програмами. Гравець, який знаходиться на майданчику, повинен оцінювати розташування гравців своєї команди і суперника, аналізувати особливості виникаючих комбінацій, передбачати спрямування передач м'яча і т.п. В умовах недостатності часу успішність його дій визначається не тільки правильністю обраних рішень, але і швидкістю проходження нервових процесів.
         У вкрай малі відрізки часу (частини секунди) мозок спортсмена-баскетболіста сприймає і обробляє інформацію з різних систем організму. Але цього ще недостатньо, потрібно, крім того, уявити собі можливі зміни ігрової обстановки, інакше зусилля гравця не досягнуть мети. Тільки після цього можна прийняти правильне рішення в даній ситуації і вибрати відповідні для цього тактичні дії. Всі ці процеси – від початку сприйняття ситуації до виконання прийому (кидок, або ведення-передача м'яча) – займають у баскетболістів-розрядників всього 1,5-2 с., а у майстрів спорту – лише близько 1 с. Це показує, які вимоги до швидкодії мозку висуває баскетбол.

Таким чином, гра в баскетбол є навантаженням аеробно-анаеробного характеру, і тому застосування баскетболу в якості засобу фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів є досить ефективним для розвитку витривалості, що є важливим для представників різних спеціальностей, що вимагають тривалих розумових навантажень.
          Заняття баскетболом дуже впливає на розвиток мозку. Різноманітні сигнали під час гри стимулюють функціонування нервових клітин і взаємозв'язків між ними, сприяють прояву та розвитку спадкоємних (генетичних) можливостей нервової системи. Це є дуже актуальним для студентів,  діяльність яких вимагає високого рівня активності кори головного мозку.
          При грі в баскетбол діяти доводитися в залежності від ситуації, а не за певними програмами. Тому застосування баскетболу в вищих навчальних закладах є ефективним засобом розвитку творчого мислення студентів. Подальші дослідження передбачається провести в напрямку вивчення інших проблем розвитку витривалості і психофізіологічних здібностей студентів різних спеціальностей.

Література:
1. Костикова Л.В. Баскетбол. - М.: ФиС, 2002.
2. Миронов А.А. Втомні ефекти та відновлювальні процеси при тренуваннях і змаганнях баскетболістів різних рівнів підготовленості / Миронов А.А., Духовськой Є.Є., Яскевич Є.Є. / / ТиПФК. - 2001. - 11. - С.59-60.
3. Яхонтов Є.Р. Індивідуальні вправи баскетболіста / Яхонтов Є.Р., Кіт Л.С. - М.: Фізкультура і спорт, 1981.
Прослухати

Словник

Переклад понад 50 мовами

Більше можливостей із Перекладачем Google

 

Прослухати

Прослухати