Максимчук І.А., Кокиза Г.Ю.

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

 

Особливості впливу фізичного виховання на організм людини

 

Для нормально функціонувати організму людини і збереження здоров'я необхідна певна " доза " рухової активності. Фізична культура має дві виду впливу організм людини - загальний рівень і спеціальний. Загальний ефект фізичної культури залежить від витратах енергії, прямо пропорційному тривалості і інтенсивності м'язової діяльності, що дозволяє компенсувати дефіцит енерговитрат. Важливе значення має тут також підвищення стійкості організму до дії несприятливих чинників оточуючої середовища. Через війну підвищення неспецифічного імунітету підвищується, і опірність простудним заболеваниям.

Мета дослідження дослідити особливості та характер впливу фізичних вправ на організм людини.

 Фізичне виховання розвиває, удосконалює і виправляє (коригує) організм. Воно дає змогу усунути дефекти постави - викривлення хребта, сутулість; за допомогою фізичних вправ можна виправити такі недоліки фігури, як замалі груди, вузькі плечі, слаборозвинуті м'язи. Дослідженнями впливу фізичної культури на організм людини займались такі дослідники: Ашмарин Б.А., Гудзь П.З., Бальсевич В.К. та ін.[1].

  Під час спокою більша частина легень не бере участь у акті дихання, що спричиняє застій слизу. Тоді є більше шансів захворіти на бронхіт та пневмонію. Тому висновки однозначні - при малорухомому способі життя терплять всі органи і системи, у тому числі серцево-судинна, щодо якої Україна посідає одне з перших місць у світі.

  Мала рухливість призводить до збільшення навантаження на серцевий м'яз. Коли людина ходить, біжить чи займається фізичними вправами, м'язи, натискуючи на судини допомагають серцю перекачувати кров на периферію, а венами - до серця. Коли людина не рухається, цього не відбувається, серце видко зношується виконуючи важку роботу. Під час роботи м'язів утворюються речовини, відбувається "згоряння" тієї енергії, що надходить з їжею. При малорухомому способі життя, незбалансованому харчуванні запаси енергії відкладаються у вигляді жирів, холестерину в судинах (стенокардія,  інфаркт, інсульт), а відкладання солей веде до остеохондрозу.

         Існують спеціальні комплекси вправ для чоловічої і жіночої статі, у яких враховано особливості вимоги до чоловічої і жіночої фігур. Крім того, фізичні вправи поліпшують психічний стан, зовнішній вигляд і настрій людини, підвищується загальний життєвий тонус.

При активних заняттях фізичними вправами, процес старіння кісткової тканини уповільнюєть­ся на 10—15 років. Фізичні вправи підвищують силу, покращують координацію рухів і їх швид­кість, уповільнюють процеси старіння в організ­мі. Під їх впливом поновлюється дефіцит склад­них рухів, укріплюється зв’язково-м’язовий апарат, збільшується амплітуда рухів в суглобах. Внаслідок цього підвищується рухливість хребта та грудної клітини, покращується постава [2].

Фізичні вправи здійснюють регулюючий вплив на обмін речовин. Клінічно установлено, що під впливом фізичних вправ підвищений рівень цукру в крові знижується (нерідко до нормальних вели­чин). При надлишковій вазі тіла, під впливом вправ нормалізується жировий обмін і зменшується жи­ровідкладення. Енергетична м’язева діяльність підвищує засвоєння білків і вітамінів, покращує окисні процеси вуглеводного обміну (збільшується відкладення глікогену в м’язах і печінці), швидко руйнується адреналін, який виділяється в надлиш­ковій мірі під час психічних напружень.

У процесі спостережень на підставі зіставлення клінічних показників здоров'я, функціонального стану, спортивної працездатності і результатів виділили наступні варіанти стану спортсменів у процесі багаторічної підготовки.

1. Стабільні показники здоров'я при поступовому підвищенні рівня функціональних можливостей, спортивної працездатності і результатів.

2. Стабільні показники здоров'я, функціонального стану і працездатності.

3. Чи стабільність підвищення функціональних можливостей і працездатності при визначених відхиленнях у стані здоров'я.

4. Поступове зниження функціональних можливостей, працездатності і результатів після тривалого періоду стабільності без погіршення здоров'я.

5. Різке погіршення всіх показників унаслідок перенесеного захворювання, травми, фізичної перенапруги.

При цьому для гнітючого більшості спортсменів, що спостерігалися, (76%) були послідовно характерні 1, 2 і 4-й варіанти, що ми розглядаємо як три фізіологічні фази стану спортсменів у процесі багаторічної підготовки, що показують можливість збереження здоров'я протягом багатьох років напруженого тренування.

Короткочасні гострі захворювання, не зв'язані з тренуванням, без ускладнень і істотного впливу на працездатність при цьому не враховувалися. 5-й і 6-й варіанти (відповідно 12 і 6% спостережень) показали несприятливий вплив спорту на здоров'я (причини чого будуть розглянуті нижче). 3-й варіант (8%) спостережень характеризує високий рівень компенсації тренованого організму. Фізичне удосконалення — це величезний і дуже важливий крок не тільки до здоров’я, довголіття, молодості і краси. А також, це крок до внутрішнього удосконалення самого себе. Кожна людина повинна усвідомлювати благодійну роль фізичних вправ. Якщо ж люди самі не хочуть усвідомлювати цього, то необхідно їм допомогти [3].

         Отже як висновок можна сказати, що фізичне виховання, але обережне і без великих навантажень, має на організм людини тільки позитивний вплив. А при правильному тренуванні і здоровому способі життя спортсмени можуть довгостроково зберігати здоров'я і високі функціональні можливості організму. Це, однак, не виключає того, що сучасний спорт за певних умов може стати небайдужим для здоров'я. І хоча в більшості випадків захворювання в тренованих спортсменів характеризуються стертим, субклінічним плином, нерідко при збереженні високої працездатності, що можна розглядати як прикордонні, вони особливо небезпечні в умовах нервових і фізичних напруг, частої зміни кліматичних і тимчасових умов спорту, тому що компенсація, цілком достатня для життєдіяльності в звичайних, типових умовах, може порушитися при пред'явленні організму підвищених (а часом і граничних) вимог. Будь-яке порушення в здоров'я хоча і може в тренованої людини протягом тривалого часу компенсуватися (зокрема , що дублюють механізмами), у кінцевому рахунку виявляється. Неминуче на цьому тлі надмірна напруга функцій і різкі зрушення гомеостазиса при фізичних навантаженнях, зниження резерву симпато-адреналовой системи і метаболізму ведуть до зниження імунітету, фізичній перенапрузі, зниженню працездатності, а іноді і до нещасливих випадків.

Список використаних джерел:

1.     Дичек  Т.А. Вплив фізичного виховання на організм людини [Електронний ресурс] Режим доступу:http://www.rusnauka.com/25_WP_2010/Sport/71123.doc.htm

2.     Ніцеля О. Вплив фізичного навантаження на стан здорової функції // Молода спортивна наука України. Зб. Наук. статей з галузі фізичної культури та спорту. Львів: ЛДІФК, 2000. — Вип. 4. — С. 328—330.

3.     [Електронний ресурс] Режим доступу http://www.rusnauka.com/25_WP_2010/ Sport/71123.doc.htm