СПОРТИВНЕ ТРЕНУВАННЯ З БАСКЕТБОЛУ ЯК ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРОЦЕС

В. А. Бандура, студ. Б. Омельченко.

„Спортивне тренування як педагогічне явище – це спеціалізований процес фізичного виховання, спрямований на досягнення високих спортивних результатів“ (4, с. 24). Особливістю цього процесу є тісне переплетіння навчання, виховання студентів і розвиток у них функціональних можливостей організму. В процесі підготовки баскетболіста формуються та удосконалюються навички, вміння та знання, необхідні для ведення гри на сучасному рівні спортивних досягнень. Навчання студентів тісно переплітається з вихованням, формуванням й удосконаленням моральних, вольових рис, навичок суспільної поведінки, розвитку розумових здібностей. Навчання, виховання і розвиток функціональних можливостей студента в процесі спортивного тренування охоплюють як загальну, так і спеціалізовану підготовку.

В процесі спортивного тренування студентів з баскетболу вирішуються взаємопов’язані завдання: всебічного фізичного розвитку та розвитку спеціальних рис; підвищення функціональних можливостей організму, розширення арсеналу техніки; оволодіння гнучкою тактикою; виховання психологічних і морально-виховних рис, удосконалення навичок ігрової діяльності. Вирішення цих завдань зумовлюють такі види підготовки, як фізична, технічна, тактична, теоретична, психологічна та ігрова.

Фізична підготовка студентів спрямована на створення функціональної бази для досягнення високих спортивних результатів. В центрі уваги повинно бути зміцнення здоров’я, формування правильної, пропорційної статури, удосконалення фізичних якостей. Зміцнення здоров’я студентів – одне з основних завдань тренування. Воно пов’язане з виробленням у студента здібностей протистояти несприятливим обставинам: інфекціям, застудам, травмам і т. д. Вагоме значення має і турбота про статуру студента-баскетболіста. Американський тренер з баскетболу Ф. Ліндеберг справедливо зауважує: „У зв’язку зі специфічним підбором гравців, які вирізняються високим зростом, а також з характером більшості рухів при передачах, кидках, переміщеннях в процесі тренувань виникає необхідність виявляти турботу про формування пропорціонального розвитку тіла, зміцнення м язів плечового поясу, спини, ступні“ (3, с. 68). При формуванні статури студента необхідно спиратися на антропологічні дані, найбільш типові для баскетболістів, а також на показники об’єму жирової тканини, рухливості в суглобах і т. д. Удосконалення фізичних якостей визначає в значній мірі успішність всієї підготовки серед студентів-баскетболістів. Сучасний баскетбол – атлетична гра, яка висуває високі вимоги до рухливих здібностей і функціональних можливостей людини.

Тривалий інтенсивний біг, стрибки, різні високо ординарні рухи, які часто застосовуються в безопорних положеннях, бистра зміна діяльності, пов’язана з раптовим початком і припиненням її, „силова боротьба“ під щитом вимагає високого рівня розвитку швидкості, витривалості, спритності, гнучкості, еластичності зв'язок. Високоефективна техніка, що виявляється в стартових ривках, у виконанні прийомів у високому стрибку, на великій швидкості, вимагає високого рівня спеціальної фізичної підготовки. В свою чергу, новий рівень розвитку фізичних якостей студента створює сприятливі умови для підвищення рівня тренування.

Технічна підготовка зумовлює засіб ведення гри. Рівнем володіння технікою визначається майстерність окремого гравця і команди в цілому. В процесі технічної підготовки постійно збільшується кількість вивчених прийомів і способів їх виконання, здійснюється оволодіння комплексом прийомів, які зумовлюють розкриття індивідуальних здібностей студента-баскетболіста, і кращому виконанню прийомів, підвищується їх ефективність і стійкість до перешкоджаючих факторів.

Перемога над супротивником визначається не тільки фізичною і технічною підготовкою гравців, а й уміння з розрахунком використати свої можливості. У підручнику „Баскетбол“ науковці мають рацію, наголошуючи: „Тактика залежить від багатьох факторів: знання техніки й правильного її використання, вміння розподіляти свої сили в ході гри, врахування умов змагання, трактування правил, оцінки дій партнерів і суперників та ін.“ (3, с.83). Вміння організовувати спортивну боротьбу є мистецтвом, якому необхідно систематично вчитися. У зв’язку з цим в процесі тренування оволодівають комплексом знань зі стратегії й тактики і засвоюють велику кількість умінь і навичок.

Психологічна підготовка направлена на виховання високої моральності та високої кваліфікації студента. Вихованню цих рис сприяє весь навчально-тренувальний процес. Спеціальна психологічна підготовка вимагає розвитку розумових здібностей, допитливості, критичної оцінки, навиків аналізу. Це необхідно для оволодіння відповідним комплексом знань і спеціальних навичок. Компетентно обґрунтованою є думка зарубіжних тренерів, що „елементи естетичного виховання, пов’язані з правильним розумінням краси рухів, спортивної боротьби, мають неабияке значення для ігрової підготовки“ (1, с. 31). Особливу увагу слід приділяти вихованню емоційних властивостей психіки, які можуть позитивно чи негативно впливати на хід підготовки до змагань. Треба прагнути виховувати помірні емоції самозбереження, самооцінки, прагнути гармонії в швидкості виникнення, силі й стійкості емоцій.

Особливого значення психологічна підготовка набуває безпосередньо перед змаганнями й під час них. Несприятливі психічні стани, такі, як самовпевненість, самозаспокоєння або боязнь супротивника, негативно впливають на вияв рівня досягнутої натренованості в ході гри. Психологічній підготовці сприяють стан натренованості, взаєморозуміння гравців, повсякчасне підвищення рівня відповідальності, контакти з тренером, збудження емоцій в змаганнях, спеціальні завдання та ін.

Теоретична підготовка є невід’ємною частиною спортивного тренування студентів з баскетболу. Засвоєння теоретичних основ, аналіз свого досвіду й досвіду супротивника, обговорення тактичних планів підготовки мають велике значення для творчої участі студента-баскетболіста в тренуванні. Теоретична підготовка в процесі тренувальних занять найтісніше пов’язана з усіма видами підготовки. Ріст питомої ваги теоретичної підготовки в загальній системі тренування баскетболістів є характерною рисою розвитку методики тренування.

Ступінь спортивної майстерності залежить від загальної освіченості студента-баскетболіста й спеціальних знань сучасної техніки, тактики, правил гри і змагань, методики суддівства, загальних основ спортивного тренування людського організму й основних законів його формування.

Спеціальна ігрова підготовка виступає як синтезуючий процес, в якому всі сторони повинні скласти оптимальну гармонію. Мистецтву гри необхідно спеціально вчитися, інакше високий рівень в окремих видах підготовки може піти не на користь, а на шкоду. Ігрова підготовка є однією з найбільш важливих сторін підготовки баскетболіста. Ігрова підготовка сприяє удосконаленню вміння орієнтуватися на площадці, переходити від нападу до захисту й навпаки, у відповідності з ситуаціями, що виникають, правильно вибирати місце для взаємодії з партнерами, , знаходити шляхи здійснення надуманого плану, брати на себе ініціативу в організації атак або оборони і вміти підкорюватися в грі, розпізнавати сильні й слабкі сторони супротивника та використовувати їх для перемоги.

 

Список використаних джерел

1.                 Коузи Б., Пауэр Ф. Баскетбол: концепции и анализ. – М.: Физкультура и спорт, 1985. – 272 с.

2.                 Линдеберг Ф. Баскетбол: игра и обучение. – М.: Физкультура и спорт, 1981. – 279 с.

3.                 Семашко Н. Баскетбол. – М.: Физкультура и спорт, 1976. – 264 с.

4.                 Теория и методика физического воспитания. – М.: Физкультура и спорт, 1987. – 452 с.