Данило С.М.

старший викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання

Вертипорох Олександра

студентка 4 курсу факультету фізичного виховання

Бердянський державний педагогічний університет

                                  

 

Особливості  розвитку швидкості учнів 1-2 класів засобами гімнастики УШУ на уроках ФК

Актуальність. Життя людини є найвищою цінністю, тому перед суспільством постає ряд важливих завдань, серед яких головним є вирішення проблеми збереження здоров'я дитини.

За даними, майже 90 % школярів мають відхилення у здоров’ї,  понад 50 % – незадовільну фізичну підготовку [1]. Відомо, що однією з причин відхилення у фізичному розвитку та стані здоров’я дітей є недостатня рухова активність та низький рівень фізичної підготовленості.

Тому метою дослідження є теоретично обґрунтувати,  проаналізувати та перевірити ефективність використання гімнастики УШУ для розвиток швидкості учнів 1-2 класів.

Ступінь досліджуваності проблеми. Для нас історія зберегла імена видатних лікарів Стародавнього Китаю, які збагатили УШУ своїми відкриттями. Один з них Хуа-то (141 - 203 рр.), використовував спостереження за поводженнями тварин і на основі пластики їх рухів, поз, прийомів боротьби створив лікувальну гімнастику, з якої згодом утворилися стилі УШУ: оленя, тигра, ведмедя, мавпи, журавля, богомола, змії, дракона.
Інший знаменитий лікар і філософ Гі Хон (284-364 рр.) розробив систему дихальних вправ «гіхон». Його теорія «внутрішньої» і «зовнішньої роботи» лягли в основу поділу шкіл УШУ на «внутрішні» і «зовнішні»[2].

Сутність дослідження. У число елементів УШУ, відібраних для занять із школярами молодших класів увійшли [2]:
- положення кисті (кулак, долоня, "дзьоб журавля"), стійки (лучника, вершника, порожня стійка, четверта стійка, стійка "припалого до землі", стійка відпочинку, лотоса і стійка "вила"), елементарні рухи рук і ніг (викид кулака, блок кулаком, поштовх ребром долоні, блок ребром долоні, прямий викид ліктя, бічний викид ліктя, захоплення кисті і поштовх ногою)
- вправи для тренування рук і плечового пояса (нахили, обертання руками в різних площинах, те саме з поворотом тулуба)
- вправи для тренування ніг (нахили вперед і в сторони, вправи в стійці "притиснутого до землі", різні махи ногами, викиди ноги вперед і в сторони);
- вправи для поперекової області (нахили в різних площинах, кругові рухи тулубом, міст з положення стоячи),
- стрибкові вправи (стрибки "літаюча нога", "великий стрибок вперед");

- вправи для формування рівноваги (рівновага на одній нозі, рівновага "дивиться на місяць", " ластівка"). Найбільш адекватними всім введеним критеріям виявилися комплекси рухів "Комплекс Чань цюань" (складається з 18 різних рухів-удари кулаком, ліктем, ребром долоні, ногою і захвати), а також комплекс "Довгий кулак" .
Результати впровадження гімнастики УШУ.

Динаміка зміни  розвитку швидкості в учнів1-2 класів контрольної та експериментальної групи:

Група

Час обстеження

Різниця

До педагогічного         експерименту

Після педагогічного експерименту

х

m

x

m

Абсолютна величина %

Теппінг-тест

Контрольна

18,3

2,67

18,5

2,45

-0,2%

Експериментальна

18,6

3

20,7

2,26

-2,1%

                                                                Біг за 5 сек

 

Контрольна

13,8

1,6

14,5

1,75

-0,7%

Експериментальна

14,3

1,3

16,3

2

-2,0%

Біг 30м

Контрольна

6,24

0,46

6,0

0,48

0,24%

Експериментальна

5,8

0,37

5,1

0,39

0,7%

Лінійка

Контрольна

14,1

0,54

13,9

 

0,2%

Експериментальна

14,0

0,4

13,6

 

0,4%

Як свідчать результати таблиці 1, в експериментальній групі середній показник розвитку швидкості за результатами теппінг-тесту на початку педагогічного експерименту з використанням гімнастики УШУ становив 18,6 рухів, за результатами формувального етапу – 20,7 рухів. Абсолютна величина приросту склала 2,1%. Що на 1,7% більше ніж в контрольній групі (рис.1).

Рис.1. Порівняння динаміки розвитку швидкості (частоти рухів рук-теппінг-тест) контрольної та експериментальної групи

  В експериментальній групі за результатами констатувального експерименту рівень розвитку показників швидкості з бігу за 5с становив – 14,3 рухів, за результатами формувального етапу педагогічного експерименту – відповідно 16,3 рухів. Абсолютна величина приросту склала 2,0% .Згідно з даними таблиці 1, збільшилася на 1,3% більше ніж контрольній групі(рис.2).

 

Рис.2. Порівняння розвитку швидкості(частоти рухів ніг-біг на місці за 5 сек) контрольної та експериментальної групи

Аналізуючи данні наведені у таблиці 1, видно, що середній показник бігу на 30 м експериментальної групи на початку педагогічного експерименту становив – 5,8 с, а на кінець експерименту – 5,1 с, що свідчить про покращення результатів на 0,7%. Відповідно швидкісна можливість покращилася на 0,46% більше в порівнянні з контрольною.(рис.3).

Рис.3. Порівняння розвитку швидкості(біг 30м)контрольної та експериментальної групи

  Якщо оцінювати вплив гімнастики УШУ на розвиток такої швидкісної можливості, як час реакції, то згідно з даними таблиці 1, в експериментальному класі середній показник за тестуванням лінійка на початок педагогічного експерименту становив – 14,0 см, а на кінець експерименту почав становити – 13,6 см. Абсолютна величина приросту склала 0,4% . Отже, час реакції в експериментальній групі покращився на 0,3% більше ніж в контрольній групі (рис.4).

Рис.4. Порівняння розвитку часу реакції експериментальної та контрольної груп

Висновки. Отже, використання гімнастики УШУ на уроках ФК в молодших класах дає змогу досягти кращих результатів в навчанні, зміцненні здоров'я і розвитку функціональних можливостей організму учнів, покращенні фізичної підготовленості та розвитку швидкості.

 

Література:

1. Бальсевич В. К. Концепция альтернативных форм организации  физического воспитания детей и молодежи / В. К. Бальсевич //Физическая культура: Воспитание, образование, тренировка. – 1996.– №1.– С. 23–25.

      2. Долін О. А., Попов Г. В.Традиції ушу. – М. : Прометей, 1989. – 144 с.

      3. Основи математичної статистики : навч. посібник для інститутів фіз. культ. / під ред. В. С. Іванова. – М. : Фізкультура і спорт, 1990. – 176 с.