Данило С.М.

старший викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання

Дерев'янкіна Наталія

студентка 4 курсу факультету фізичного виховання

Бердянський державний педагогічний університет

 

РОЗВИТОК ВДОСКОНАЛЕННЯ СПРИТНОСТІ ТА ШВИДКОСТІ УЧНІВ 4-Х КЛАСІВ ЗАСОБАМИ РУХЛИВИХ ІГОР І ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

     Актуальність роботи полягає у тому, що на сьогодні в Україні фіксують високий рівень  захворюваності населення, особливо серед дітей молодшого шкільного віку. Зокрема, за період навчання дітей у школі у 3-4 рази зменшується кількість здорових дітей, збільшується нестача рухової активності, що затримує розвиток фізичних якостей. Тому, збереження і зміцнення здоров’я дітей, підвищення рівня їх рухової активності, розвиток та удосконалення фізичних якостей є головними завданнями фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку та пріоритетними напрямами розвитку суспільства [1; 4].

     Молодший шкільний вік – найбільш сприятливий час для використання рухливих ігор та легкоатлетичних вправ у процесі фізичного виховання. Рухливі ігри різної спрямованості є дуже ефективним засобом комплексного вдосконалення фізичних якостей, вони займають значне місце в програмі з фізичного виховання молодших школярів. [4]

     Аналіз науково-методичної літератури показав, що означеною проблемою займалися багато авторів, зокрема: Ареф’єв В.Г [1]., Качашкін В. М. [4] Столітенко В. В. [1] та інщі.

     Систематичне використання засобів легкої атлетики позитивно впливає на всебічний фізичний розвиток учнів молодших класів, сприяє вдосконаленню роботи серцево-судинної, дихальної, нервової систем, зміцнює м’язи та опорно-руховий апарат, розвиває фізичні якості (швидкість, спритність, силу, витривалість, гнучкість). Саме оволодіння такими рухами дає можливість учням початкової школи вільно діяти в своєму середовищі, впевнено долати різні труднощі. .[2]

     Розглядом означеної проблеми займалися багато авторів, зокрема: Вільчковський Е. С.[2], , Жилкин А.И. [3], Кузьмин В. С.[3]  та інші.

     Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність розвитку спритності та швидкості у дітей молодшого шкільного віку засобами рухливих ігор та легкої атлетики.

     Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети і реалізації поставлених завдань дослідження були використані такі методи: теоретичні – аналіз, порівняння, узагальнення, конкретизація, систематизація для узагальнення теоретичних підходів у науково-методичній літературі до проблеми розвитку фізичних якостей у дітей молодшого шкільного віку засобами рухливих ігор та легкої атлетики; емпіричні – тестування, педагогічне спостереження, констатуючий та формувальний етапи педагогічного експерименту з метою визначення ефективності застосування рухливих ігор і засобів легкої атлетики в процесі розвитку спритності та швидкості учнів 4-х класів; статистичні – поєднання якісного і кількісного аналізу отриманого емпіричного матеріалу з метою обробки результатів педагогічного експерименту.

     Експериментальну базу дослідження становила Бердянська загальноосвітня школа №11. Всього експериментом було охоплено 19 учнів  4 – Д класу.

     Розроблені експериментальні методики занять рухливими іграми та легкоатлетичними вправами, спрямовані на розвиток спритності та швидкості, були застосовані в процесі уроків  фізичної культури в учнів 4–Д класу загальноосвітньої школи №11 м. Бердянська. Рухливі ігри та легкоатлетичні вправи підбиралися з урахуванням функціональних можливостей, рівня фізичної підготовленості учнів. Розроблені експериментальні методики включалася в уроки фізичної культури три рази на тиждень (понеділок, середа, четвер). На кожному уроці вправам експериментальних методик відводилося 70% часу від основної частини уроку.

     Проведена методика занять рухливими іграми дала наступні результати (достовірно значимі зміни відбулися в показниках тестів): у дівчаток –  результати кидків зі штрафної лінії підвищились на 10 %, метання в ціль на 11 %, тепінг–тесту на  4,5 % високого піднімання стегна на 7,1 %; у хлопців – кидки зі штрафної лінії на 11%, метання в ціль на 9 % тепінг–тесту на 5 %, високого піднімання стегна на 9,3 %.

     Проведена методика занять легкоатлетичними вправами дала наступні результати (достовірно значимі зміни відбулися в показниках тестів): у дівчаток –  результати кидків зі штрафної лінії підвищились на 10 %, метання в ціль на 10 %, біг на 30 м покращився на 5,3 %, тепінг–тесту на 6%, високого піднімання стегна на 13,4 %; у хлопців – кидки зі штрафної лінії на 11%;  метання в ціль на 13 %, біг на 30 м. на 5,8 %,  тепінг–тесту на 7,9 %, високого піднімання стегна на 13,8 %.

     Враховуючи результати, отримані в ході основного дослідження, ми зробили висновки, що рухливі ігри та легкоатлетичні вправи є досить ефективними засобами розвитку і вдосконалення спритності та швидкості на уроках фізичної культури в учнів 4-х класів; вони позитивно впливають на підвищення рівня фізичної підготовленості дітей.

Література:

1. Ареф’єв В. Г., Столітенко В.В. Фізичне виховання в школі. – К.: ІЗМН, 1997. – 152 с.

2. Вільчковський Е. С. Методика фізичного виховання в дитячому садку. – К.: Радянська школа, 1979. – 142с.

3. Жилкин А.И., Кузьмин В.С., Сидорчук Е.В. Легкая атлетика. – Издательство: Академия, 2005. – 235 с.

4. Качашкин В. М. Методика физического воспитания: Учебн. Пособие для учащихся пед.. училищ – 5-е узд. Дод. – М.: Просвещение, 1980. – 304с.