Фізична культура та спорт

Гружевський  В.О.

Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського

Кримський економічний інститут КНЕУ ім. В. Гетьмана

 

СПОСІБ  ЖИТТЯ Й  МОТИВАЦІЙНЕ СУПРОВОДЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ'Я СТУДЕНТОК

ПЕРШОГО КУРСУ ВНЗ

 

Відомо, що збереження здоров'я, його формування на всіх етапах розвитку людини є стратегічним завданням не тільки в науковому, але й соціальному відношенні будь-якої держави. Науковий напрямок у збереженні й формуванні здоров'я представляє нагромадження й  розширення знань і сутності здоров'я,  соціальний напрямок передбачає розуміння впливу на здоров'я суспільних умов життя, регіональних та етнічних особливостей і створення найбільш сприятливих їхніх поєднань для забезпечення здоров'я. Життєві умови не завжди забезпечують формування мотивів і необхідні соціальні зусилля, щоб у молоді вони виникли.

Необхідність формування мотивації спонукає до діяльності,  спрямованої на збереження здоров'я й задоволення потреби побувати в цьому стані. Для молоді спонуканням до діяльності є виховні відносини, спрямовані на формування певних мотиваційних орієнтацій. Оскільки в студентські роки молодь завжди постає перед вибором домінуючої мотивації, що часто визначається не тільки сформованою потребою, але й зоною найближчих цілей, то піклування про підтримку здоров'я в студентів найчастіше відсувається на задній план [1]. Таке ставлення до здоров'я спостерігається у студентів першого курсу, оскільки нові умови життя й навчальної роботи, в які без попередньої підготовки  вступає першокурсник з перших же днів студентського життя, досить суперечливі. Адаптуючись до змін середовища, студенти вибирають поведінку стосовно конкретних подій [2], які не завжди позитивно впливають на стан здоров'я.

Розгляд проблем здоров'я студентської молоді можна включити в аксіологічний контекст, а саме, розглянути цінності здоров'я у сфері мислення студентів, виявити їхню мотивацію на здоровий спосіб життя, звертаючи увагу на характеристику їхнього життя в сучасних умовах [3]. Є підстава припустити, що суспільні трансформації можуть стати одним з факторів змін ціннісних орієнтацій у мотивації зміцнення здоров'я студентів першого курсу. На даний момент недостатньо подано виховання потреби бути здоровим. Навчання здоров'ю передбачає формування такого арсеналу потреб у молоді, які б сприятливо відбилися на їхньому здоров'ї, працездатності, емоційному стані й поведінці, що сприяє реалізації потенційних можливостей студентів.

Наші дослідження були спрямовані на виявлення мотиваційних характеристик студенток-першокурсниць з формування ставлення до особистого здоров'я. Когнітивна складова готовності управляти власним здоров'ям може бути виявлена за наявністю розуміння сутності здоров'я й здорового способу життя.

Для вивчення даного питання нами була запропонована анкета, що дозволяє визначити ставлення студентів першого курсу до оцінки особистого здоров'я й виявити їхні орієнтації на його зміцнення засобами й методами формування здорового способу життя. У дослідженнях брало участь 225 дівчат - студенток першого курсу, які проживали в різних регіонах і мали особливості етнічної приналежності.

Дослідженнями встановлено, що ведуть здоровий спосіб життя 42,45% студенток, не ведуть - 23,28%, а 34,24% - не можуть точно відповісти і порушують основи здорового способу життя в рідких випадках. Культурною людиною, яка піклується про своє здоров'я, фізичний стан, має моральні й духовні якості, визнають 52,98% респондентів; 30,18% опитуваних важко відповісти, а 16,82% студенток взагалі заперечували взаємозв'язок культури людини з її піклуванням про стан здоров'я, фізичний стан та інші особистісні якості.

Сильно турбує студенток ставлення оточуючих.  Хотілося б бачити високу оцінку особистого здоров'я 14,08% опитуваним, особливо не турбує оцінка інших 66,84% респондентів, практично не турбує ставлення оточуючих до рівня здоров'я й фізичного розвитку 19,05% студенток. Цей факт є насторожуючим й тривожним.

Необхідно зазначити, що 23,78% студентів не мають звичок, які завдають шкоди їхньому здоров'ю - це паління, алкоголь, порушення режиму навчання й відпочинку, 48,91% студенток порушують режим і роблять ці вчинки у рідких випадках, а 8,7% опитаних роблять такі дії, тому що вони дають їм задоволення і про порушення здоров'я вони не думають - навіть якщо це шкідливо для здоров'я.

Прагнуть підтримувати й зберігати здоров'я 36,85% студенток-першокурсниць, не могли точно відповісти на це питання 13,9%, а жити, не думаючи про стан здоров'я, хочуть 13,19%. Характерно, що 36,02% віддали перевагу компромісному рішенню.

Таким чином, у результаті проведеного дослідження проглядаються установки студенток про ведення здорового способу життя. Однак можна зазначити деякі суперечності при виявленні мотиваційних установок на здоровий спосіб життя, підтримку й збереження здоров'я. Очевидно, це пов'язано з недостатньою кількістю отриманих знань, які стосуються формування й зміцнення власного здоров'я дівчат.

У зв'язку з цим виникає необхідність включення в навчальний процес з фізичної культури на першому курсі таких засобів і методів фізичного виховання, які були б адекватними інтересам і  фізичним можливостям студенток, відповідали їхнім етнічним  уявленням і соціальній специфіці, а також регіону, у якому вони виросли.

 

 

 

 

Література:

1. Лебедев В.М., Нигреева И.Г.  Мотивационное сопровождение формирования здоровья. //Физическое воспитание и современные проблемы формирования и сохранения здоровья молодежи. – Материалы научной конференции. - Гродно - 2001. - С.96-97.

2. Левченко Е.С. Факторная структура социальной адаптации студентов. //Теория и практика физической культуры.- 2007. - №3. – С.26-29.

3. Югова Е.А. Ценностно-мотивационная деятельность студентов факультета физической культуры по формированию собственного здоровья. //Теория и практика физической культуры. – 2006. - №5. – С.49-51.