1. Физическая культура и спорт: проблемы, исследования, предложения

Муратова О.П., Гордієнко І.А., Сердюк І.С., Ткачова Л.Ю.

Криворізький технічний університет

СВІДОМИЙ ВИБІР – НЕВІД’ЄМНЕ ПРАВО МОЛОДІ

В ПЕРІОД СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Людина – створіння соціальне, і тому завжди знаходиться під впливом чиєїсь думки. Наприклад, потерпає від засилля реклами цигарок та алкогольних напоїв. Але реклама – це один бік реклами. А якщо звернутися до даних наукових досліджень і подивитися як тютюновий дим впливає на здоров’я, тобто розглянути і зворотну сторону медалі. Що ж ми там побачимо?

Те, що тютюнопаління – зло для здоров’я, загальновизнано. Не випадково у США та в усіх західноєвропейських країнах ведеться завзята антинікотинова пропаганда. І вже є результати – паління перестає бути модним. Але не у нас. У нас мода відстає від усього світу мінімум на 15 років. Отже? У нас це модно. У нас тютюн – основний убивця і наша ганьба. Ми, можна сказати, знаходимося в імлі тютюнового диму. Курить половина дорослих чоловіків, намагаються наздогнати їх жінки. Що катастрофічно – до цієї найшкідливішої звички все частіше мають пристрасть діти, навіть у 10-12-річному віці.

За даними доповіді ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), щорічно паління є причиною смерті одного мільйона чоловік.

Що ж містить у собі тютюн?

Нікотин – крапля якого, як відомо, вбиває коня. Але в одній сигареті його концентрація незначна і тому, на перший погляд, нешкідлива.

Нікотин з’являється у клітинах головного мозку через 7 хвилин після першого затягування. У чому секрет впливу нікотину на роботу мозку? Нікотин якби поліпшує зв’язок між клітинами мозку, полегшуючи проведення нервових імпульсів. Мозкові процеси завдяки нікотину на певний час  збуджуються, але потім надовго гальмуються. Адже мозку потрібен відпочинок. Отже при тривалому курінні мозок звикає до постійних нікотинових подачок і сам починає їх вимагати. Тобто, виникає ефект звикання – так звана тютюнова наркоманія.

Найбільше потерпають від тютюну органи дихання. Постійні ж подразнення слизової оболонки зіву, трахеї, носоглотки, бронхів, легеневих альвеол може спровокувати хронічний бронхіт, рак губи, язика, гортані, трахеї.

Дуже потерпає зовнішність у жінок-курців. Занадто швидко старіє шкіра обличчя, з’являються глибокі зморшки.

Зате у чоловіків у 8 випадках із 10 у зв’язку з палінням розвивається звуження кровоносних судин у статевих органах і як наслідок того – імпотенція. Так що, хлопці, не вірте рекламі, не вірте, що успішний чоловік обов’язково має тримати цигарку в зубах.

А ось як діє паління тютюну на серцево-судинну систему. Численні експерименти показали: після викуреної сигарети різко збільшується кількість кортикостероїдів, а також адреналіну. Ці біологічно-активні речовини змушують серцевий м’яз працювати у більш прискореному ритмі. Отже, при неекономічному режимі серце зношується швидше (старіє), та ще й не отримує тієї кількості О2, яка необхідна йому при такій інтенсивній роботі.

Статистика стверджує: інфаркти в порівняно молодому віці (40-50 років) бувають винятково у курців.

Паління є однією з основних причин розвитку такого важкого захворювання як облітеруючий ендартериїт. При цій хворобі уражається судинна система ніг, іноді до повної втрати функцій і виникнення гангрени. У людей, що не отруюють себе тютюном, це захворювання зустрічається вкрай рідко.

Система травлення людини дуже потерпає від курива. Так, наприклад, судини шлунку знаходяться в стані постійного спазму, у шлунок потрапляють розчинені у слині нікотин та смоли.  У результаті тканини погано забезпечуються киснем і поживними речовинами, порушується секреція шлункового соку. І в підсумку – гастрит чи виразкова хвороба шлунку – а це передує онкологічним захворюванням органів кишково-шлункового тракту.

Дуже згубно впливає паління на вагітну жінку. Дим від сигарет згубно діє на судинну систему. Значно погіршуються функції легень, головного мозку, серця, нирок. Це що стосується матері. А дитина? Її розвиток просто пригнічується. І перш за все потерпає ЦНС та головний мозок; внаслідок чого дитина народжується недорозвиненою, недоношеною, із значно меншою масою, плаксивою, знервованою.

Та найстрашніше те, що тверді нерозчинні сполуки, які утворюються після згоряння смоли, уражають генетичний код статевої клітини. Тобто ті, хто палить сьогодні у 18-25-річному віці уже зараз отруюють своїх майбутніх дітей та онуків. А якщо взяти до уваги ще й той факт, що курили і батьки? Уявіть, яких дітей буде народжувати наша молодь. Адже статеві клітини присутні в організмі людини уже в момент народження і просто чекають свого часу, поки людина вступить у репродуктивний вік. Отже? Ті, хто планує в майбутньому народити здорову дитину, повинні уже сьогодні потурбуватися про власне здоров’я. Адже вроджені хвороби, спричинені наглим втручанням у генетичний код статевої клітини, остаточні, і лікуванню не підлягають.

Колективом авторів була підготована і проведена лекція про шкідливість тютюнопаління. Із 1334 опитуваних на запитання „Чи ви палите?” ствердно відповіли 575 чоловік (43%) незалежно від статі. Після прослуховування лекції та  перегляду  відео  матеріалу,  наданого  регіональним  генетичним  центром м. Харкова, 1126 (84%) студентів відповіли, що вони повністю усвідомили ту шкоду, якої завдає тютюнопаління.

Який висновок можна зробити? Наша молодь потерпає від недостатньої поінформованості, яка б наочно доводила б згубність шкідливих звичок для власне життя. Обов’язково треба проводити роз’яснювальну роботу серед школярів, студентів, учнів ліцеїв і коледжів. Молоді треба надати право вибору, а не полонити їхню незрілу свідомість яскравою рекламою; необхідно боротися за кожну молоду людину, а для цього треба довести подібну інформацію до свідомості кожного! Ми, як педагоги, покликані до цього в першу чергу. І, насамперед, необхідно створити альтернативну модель успішної людини: людини, яка веде здоровий спосіб життя сама і пропагує його у своєму оточенні.

         Людина має довести собі і оточуючим, що вона справді вольова, сильна, цілеспрямована особистість. А для цього необхідно мобілізувати силу волі, викинути геть цигарки і прагнути до гармонії. Спосіб досягнення гармонії людиною - один - систематичне виконання фізичних вправ.

         Займайтесь у басейнах, у відкритих водоймищах, у спортзалах, на майданчиках і на стадіонах, у парку, у лісі, займайтесь фізкультурою і доведіть собі, що ви дійсно сучасна людина, яка свідомо  береже своє здоров’я.

 

ЛІТЕРАТУРА

1. Бальсевич В.К. Интеллектуальный вектор физической культуры человека. //Теор. и практ. физ. культ. – 1991. –  № 7.

         2. Лубышева Л.И. Современные подходы к формированию физкультурного знания в вузах //Теор. и практ. физ. культ. – 1993. –  № 3.

         3. Морозов В.Г., Стрельчук И.В. Курение как «фактор риска» // Знание. – М., 1983. – № 5.

         4. Нестеровский Е.Б. О наследственных болезнях // Знание. – М., 1983. –  № 8.

         5. Покроский В.В., Плецитый А.Д. Факультет здоровья // Знание. – М., 1987 –  № 7.

         6. Рязанцев В.А. Беседы о трезвости. – К.: Вища шк., 1987.

         7. Сімейний лікар (газета)  №7 (№41) 2006 р.

 

 

 

 

 

 

 

АВТОРСЬКА ДОВІДКА

 

         Тема: СВІДОМИЙ ВИБІР – НЕВІД’ЄМНЕ ПРАВО МОЛОДІ

                   В ПЕРІОД СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

 

 

Муратова Олена Павлівна, викладач кафедри фізичного виховання, Криворізький технічний університет.

         Адреса (домашня): Україна, 50008 м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 35, кв. 38. Тел. 64-00-55.

Адреса (службова): Україна, 50027 м. Кривий Ріг, вул. 22-го Партз’їзду, буд. 11. Тел. 409-06-42.

Гордієнко Ірина Анатоліївна, старший викладач кафедри фізичного виховання, Криворізький технічний університет.

Адреса (домашня): Україна, 50057 м. Кривий Ріг, м-н 5-й Горняцький, буд. 25, кв. 32. Тел. 408-05-20.

Сердюк Ірина Станіславівна, викладач кафедри фізичного виховання, Криворізький технічний університет.

         Адреса (домашня): Україна, 50008 м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 35, кв. 25. Тел. 64-36-91.

Ткачова Людмила Юріївна, викладач кафедри фізичного виховання, Криворізький технічний університет.

Адреса (домашня): Україна, 50095 м. Кривий Ріг, вул. Лісового, буд. 36, кв.122. Тел. 94-11-71.