Физическая культура и спорт.

Ніколенко В.А. ст. викладач кафедри фізичного виховання та спорту

ДНУ ім. Олеся Гончара

НіколенкоЛ.В. ст. викладач кафедри фізичної реабілітації,  спортивної медицини та валеології ДДМА

Білашенко Д.В. викладач кафедри фізичної реабілітації,  спортивної

медицини та валеології ДДМА

Умови формування мотивації студентів до занять з фізичного виховання

Найважливіша проблема побудови фізичного виховання у вищих навчальних закладах (ВНЗ) – сформувати і зацікавити студента предметом, також з цим сформувати уявлення про власне здоров’я. Тільки за умови усвідомлення студентами реальної можливості такого впливу на власний організм стає можливим ефективне вирішення рухових завдань, що ставлять зміст будь-якого навчального заняття.

Мета дослідження – з’ясувати організаційно-педагогічні умови формування мотивації студентів у процесі фізичного виховання.

Методи дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел і документальних матеріалів.

Результати дослідження. У сучасній науково-педагогічній літературі поняття процесу формування будь-якої якості означає певну послідовність у зміні внутрішнього світу особистості в результаті доцільної системи педагогічних впливів і умов життєдіяльності. Щодо організаційно-педагогічних умов, то в педагогічній і психологічній літературі існують різні підходи до їхньої класифікації, які безпосередньо пов’язані з факторами педагогічного процесу. Під організаційно-педагогічними умовами формування мотивації до рухової активності розуміють обставини, що сприяють побудові навчально-виховного процесу фізичного виховання з урахуванням потреб, інтересів, можливостей студентів, їхньої готовності до здійснення діяльності.

Формування мотивації залежить від суб’єктивних і об’єктивних умов (організаційні та середовищні, ресурсні умови та інші). З урахуванням умов, що сприяють або перешкоджають досягненню високих результатів у формуванню мотивації студентів до рухової активності і її реалізації у процесі фізичного виховання: зовнішні умови створюють особливе освітнє середовище, що забезпечує цей процес; внутрішні – обумовлені власним потенціалом студента; матеріальні – створюють комфорт навчальної діяльності через організацію предметного середовища. До зовнішніх умов відносимо:

 – розробку змісту теоретичного, методичного і практичного матеріалу. Методика їхнього викладання заснована на обліку індивідуальних, психологічних, фізіологічних особливостей, особистісних інтересів студентів, їхніх здібностей і потреб, засобів і методів, що забезпечують комплексне засвоєння знань і підвищення рухової активності;

 – особливості організації процесу фізичного виховання студентів у ВНЗ (створення культурного середовища задля формування мотивації молоді до фізкультурно-оздоровчої і спортивної діяльності, формування у студентів методичних знань, навичок і вмінь з організації самостійних занять засобом фізичних вправ).

Внутрішні умови залучають індивідуальні та особисті потенційні можливості людини, що пов’язані з вольовою, емоційною поведінкою і інтелектуальною сферами.

Щоб дізнатися причину низької ефективності процесу фізичного виховання, було проведено опитування викладачів фізичного виховання. Основними причинами низької ефективності фізичного виховання у ВНЗ викладачі вважають недоліки матеріально-технічної бази – 44,4%, недостатня кількість академічних занять – 24,1%, низьке охоплення студентів поза аудиторними формами занять – 14,1%, недосконалість програмно-нормативного забезпечення – 17,4%.

Для ефективної побудови процесу фізичного виховання, що сприяє формуванню мотивації студентів до рухової активності, ми повинні спрямувати студентів на засвоєння не тільки готових знань та вмінь, але й на оволодіння новими засобами фізкультурно-оздоровчої діяльності.

         Мотивація студентів до рухової активності

 

Знання та вміння  ЛФК

 

Участь у оздоровчих та спортивно массових заходах

 

Здоровий спосіб життя

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Висновки. Аналіз свідчить про відсутність педагогічних умов реалізації потребово-мотиваційного підходу до організації процесу фізичного виховання у ВНЗ. Дослідження цієї проблеми дозволило визначити організаційно-педагогічні умови формування мотивації до регулярних занять фізичним вихованням студентів: зовнішні умови, що створюють особливо освітнє середовище і внутрішні, обумовлені власним потенціалом студента.