Акимов Артем Костянтинович

Мелітопольський державний педагогічний університет

імені Богдана Хмельницького

Дитячий туризм та краєзнавство в системі загальної освіти

Освіта визначається в якості процесу і результату засвоєння систематизованих знань, умінь і навичок, воно доповнюється цільовою установкою на відображення загальнонаукової картини сучасного світу, а також трактується як механізм передачі знань, які безперервно виробляються наукою і культурою, народам планети.

         У цьому зв'язку необхідно зазначити, що туризм несе в собі величезний соціально-культурний потенціал і є передусім важливим елементом не тільки фізичної, а й екологічної, моральної, естетичної та інших сфер культури та освіти.

 У першу чергу необхідно звернути увагу на підготовку юного покоління для майбутньої роботи в нових умовах економіки. А це означає, що необхідна модернізація системи позашкільної туристсько-краєзнавчого освіти дітей з переорієнтацією на виховання соціально відповідальної, самостійної і творчої особистості. «Я не знаю сильніше виховного засобу, ніж літні походи», - говорив свого часу великий педагог Антон Макаренко.

         Ми живемо в екологічно несприятливій обстановці, зумовленою дією шкідливих для організму речовин (промислові та автомобільні гази, отрутохімікати, добрива, харчові добавки). Попереджаючи про можливі наслідки вторгнення людини в природу, яке з кожним роком розширюється, ще півстоліття тому академік В. І. Вернадський писав: «Людина стає геологічною силою, здатною змінити образ Землі». Саме тому зараз стоїть дуже гостро проблема «Навколишнє середовище і здоров'я людини». Але перш ніж піклуватися про своє здоров'я, необхідно, насамперед, подбати про навколишнє середовище. Екологічний аспект позашкільної туристсько-краєзнавчої освіти дітей як фактор виховання включає формування у вихованців свідомого ставлення до навколишнього природного середовища з метою охорони і раціонального використання природних ресурсів.

В сучасних соціокультурних умовах отримують пріоритетне значення загальнолюдські цінності, які базуються на культурно-національній основі. Одним з найважливіших завдань виховання дітей та молоді є розвиток національної самосвідомості, формування ціннісного ставлення до своїх історичних коренів, менталітету, культури, традицій, рідної мови, яка досягається через організацію позашкільної туристсько-краєзнавчої освіти.

В основі сучасної позашкільної туристсько-краєзнавчої освіти лежить поняття туристсько-краєзнавчої діяльності як обов'язкового компонента «базової освіти».

В дитячих об'єднаннях туристсько-краєзнавчого профілю педагоги позашкільної освіти вчать вихованців долати природні перешкоди, забезпечувати себе теплом, їжею, водою, надавати долікарську допомогу. Це дозволяє психологічно підготувати дітей і підлітків до нестандартних ситуацій і адекватної реакції в екстремальних умовах життя.

Діти, отримуючи додаткову туристсько-краєзнавчу освіту, впевнено почувають себе з однокласниками, друзями, і це дозволяє їм зайняти свою соціальну нішу в суспільстві. Проводячи екскурсії, походи по рідному краю, педагоги-туристи підбирають групи різновікових дітей, що значно збагачує їхній досвід спілкування і розширює контакти. Необхідно зазначити, що освітня діяльність в об'єднаннях туристсько-краєзнавчого профілю будується на ідеях:

·       доступності (можливість кожного, хто хоче долучитися до світу здоров'я, спорту, краси, дружби, вибрати для себе посильний маршрут, посильну форму участі);

·       послідовності (крок за кроком, від простого до складного, на кожному році навчання йде розширення і поглиблення знань, умінь і навичок);

·       колективності (формування «відповідальної залежності» кожної дитини від колективу в цілому);

·       творчої діяльності (кожній дитині дається можливість проявити себе в різних ролях - від виконавця до організатора туристських справ).

 

Додаткова туристсько-краєзнавча освіта дітей сприяють розкриттю і розвитку індивідуальних творчих здібностей учнів, освітніх інтересів, а також самореалізації та професійної орієнтації. Все це надзвичайно важливо і необхідно кожній дитині, незалежно від його загального рівня розвитку, сформованості інтересів, мотивації до навчання та соціального статусу сім'ї.

Додаткова туристсько-краєзнавча освіта дітей ґрунтується на пошуковій діяльності, яка сприяє збагаченню духовної спадщини учнів, розвитку гуманних принципів, вихованню громадянськості й патріотизму.

Додаткова туристсько-краєзнавча освіта дітей є найважливішим складовим здорового способу життя і виконує, насамперед, рекреативную функцію. Беручи участь у туристських заходах, вихованці відновлюють свої сили, зміцнюють своє фізичне та психічне здоров'я.

На сьогоднішній день формування здорового способу життя підростаючого покоління є актуальною проблемою. Здоров'я - це головне багатство в житті людини, яке відображає фізичний, психічний і соціальний добробут. Здорова і духовно розвинена людина щаслива, бо віна відмінно себе почуває, здатна отримувати моральне задоволення у всіх сферах суспільної діяльності. Зміцнення фізичного здоров'я здійснюється шляхом залучення учнів у різні види спорту та туризму.

На сучасному етапі розвитку освіти гуманізація виховання передбачає звернення до особистості учня з метою навчити його жити, розвиватися, затверджуватись серед людей. Як відомо, все це відбувається в першу чергу в сім'ї. Саме сім'я виступає в ролі виховного інституту, зв'язок з яким людина відчуває протягом всього свого життя. У сім'ї закладаються моральні цінності людини, формуються норми поведінки, позитивне ставлення до таких людських якостей як любов, взаєморозуміння, відповідальність, порядність. В організації позашкільної туристсько-краєзнавчої освіти дітей сімейне виховання має важливе значення, оскільки сім'я є основою життєдіяльності народу.

Таким чином, позашкільна туристсько-краєзнавча освіта дітей - найважливіший фактор розвитку особистості. Воно сприяє формуванню у вихованців загальнокультурної і загальнопрофессіойної ерудиції; сформованості поглядів і переконань і вміння їх самостійно оцінювати; участь в практичній суспільній, культурній та професійній діяльності; духовної, моральної і громадянської культури; розвитої інтелектуальності.

Смисл, призначення та місія розвитку позашкільної туристсько-краєзнавчої освіти дітей полягає у створенні сприятливих умов для духовно-морального зростання учнів, виховання громадянина України, який знає і любить свою Батьківщину, виховання лідера XXI століття.