ГЕНЕТИЧНА ОБУМОВЛЕНІСТЬ ВІДТВОРЕННЯ РИТМІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ РУХІВ

Солошенко Р.О., Кофан І.М.

Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара

 

Загальновідомо, що кожний з видів спорту вимагає від спортсмена високорозвиненої здатності точно оцінювати, насамперед, просторові умови рухів. Це може відображатися в оцінці дистанції або відстані до фінішу, розмірів площі воріт, дистанції при взаємодії з партнерами. У зв'язку з цим важливо розглянути загальні закономірності специфіки точнішого відображення різних просторових сигналів, що виявляються у спортсменів у зоровій, кінестетичній та інших модальностях в аналітичному плані.

Спортивні дії, пов'язані з домірністю руху в просторі і часі, характерні для таких видів спорту, як гімнастика, акробатика, фігурне катання, стрибки у воду. Особливо високі вимоги до орієнтування в просторі і часі висуваються до виконання вправ, що супроводжуються обертанням тіла навколо осей (вертикальної та горизонтальної), маховими рухами (вправи на брусах і перекладині), відсутністю опори (сальто, стрибки та оберти у фігурному катанні, стрибки у воду). До цих дій можна віднести і прицільні спортивні дії, наприклад кидки, удари та уколи (м’яча в баскетбольний кошик, подача м'яча у визначене місце площадки у волейболі, кидок м'яча або шайби у ворота, укол суперника у фехтуванні), які здійснюються з визначеною точністю, і спортивну стрільбу з вогнепальної зброї і лука (Є.П. Ільїн, 2003).

У спортивних іграх до зорового просторового орієнтування висуваються досить високі вимоги. Спортсмен повинен точно сприймати просторове розташування як можна більшої кількості гравців (партнерів і супротивників) і різних переміщень м'яча (Є.М. Сурков, 1984).

Відчуття ритму як здатність точно відтворювати і спрямовано змінювати швидкісно-силові та просторово-часові параметри рухів значною мірою обумовлює рівень спортивних досягнень у будь-якому виді спорту.

Є всі підстави вважати, що моторика і рухові задатки людини досить жорстко детерміновані спадковістю. В процесі розвитку живого організму за закодованою системою йдуть лише істотні (жорсткі) параметри розвитку. Інші ж залежать від умов зовнішнього середовища і постійно змінюються. Таким чином, в умовах середовища, що змінюється, одні параметри організму зазнають суттєвих змін, інші ж змінюються мало.

Мета нашої роботи і полягала в визначенні генетичної обумовленості ритмічних параметрів рухів. Для досягнення поставленої мети був обраний близнюковий метод дослідження, оптимальний для вирішення такого роду завдань.

Дослідження проводилося на базі середніх шкіл м. Дніпропетровська. В обстеженні прийняли участь 80 пар близнюків обох статей середнього та старшого шкільного віку.

 В роботі проводилося визначення почуття ритму за допомогою тепінг-тесту, запропонованого С. Романiною (1987). При обробці отриманих результатів використовувалась низка стандартних статистичних процедур з обчисленням коефіцієнта спадковості Хольцингера (Н2), за формулою:

,

де  середня внутрішньопарна дисперсія для дизиготних (ДЗ) близнюків;  – середня внутрішньопарна дисперсія для монозиготних (МЗ) близнюків.

Результати досліджень генетичної обумовленості здатності до відтворення ритмічних параметрів рухів свідчать про те, що у хлопців при відтворенні рухів правою рукою за годинниковою стрілкою середовищна обумовленість, де коефіцієнт спадковості не перевищує 0,499, спостерігалася в часових проміжках 0-5 сек., 6-10сек., 26-30 сек., 36-40 сек., 41-45 та на 51-55 секунді виконання тестового завдання. Змішаний спадково-середовищний вплив з коефіцієнтом спадковості від 0,500 до 0,699 спостерігався на 11-15 сек. та 21-25 секунді. Генетично закріплені параметри з коефіцієнтом спадковості від 0,700 до 1 спостерігалися на 16-20 сек., 31-35сек., 46-50 сек. та на 56-60сек.

В рухах правої руки проти годинникової стрілки відсутність генетично закріплених параметрів з коефіцієнтом спадковості нижчим за 0,499 спостерігалася на 16-20 сек., 21-25 сек., з 26 по 50 сек., та на 56-60 секунді. Змішана спадково-середовищна обумовленість з коефіцієнтом спадковості від 0,500 до 0,699 спостерігалася лише на 51-55 секунді. Генетично закріплені показники проявилися лише на 0-5 та 6-10 секунді.

Результати досліджень генетичної обумовленості для рухів лівої руки за годинниковою стрілкою показали, що середовищна обумовленість спостерігалася на 6-10сек., 16-20 сек., 36-40 сек. та з 46 по 60 секунду.

Змішана спадково-середовищна обумовленість  спостерігалася на 0-5 сек., 21-30 сек. та 41-45 секунді, а генетично закріплені параметри  спостерігалися на 11-15сек. та 31-35 секунді.

Для рухів лівою рукою проти годинникової стрілки характерний такий розподіл обумовленості: середовищна обумовленість проявлялася на 6-15 сек., 21-25сек., 31-50 сек. та 56-60 сек. Змішана середовищно-спадкова обумовленість спостерігалася на 0-5 сек., 16-20 сек., 26-30 сек., та 51-55 секунді. Генетично закріплені показники в рухах лівою рукою проти годинникової стрілки у хлопців не виявлені.

Розглядаючи дані, що характеризують показники відтворення ритмічних параметрів рухів у дівчат для правої руки за годинниковою стрілкою можна зазначити, що середовищна обумовленість спостерігалася на 11-15 сек., 21-35 сек., 41-50 сек., та 55-60 секундному відрізку. На змішану спадково-середовищну обумовленість вказують коефіцієнти спадковості наступних часових відрізків: 0-5 сек., 16-20 сек., 36-40 сек. та 51-55 сек. Генетично обумовлених показників в даній категорії рухів не знайдено.

Для рухів правою рукою проти годинникової стрілки спостерігалася середовищна обумовленість на 6-10 сек., 16-25 сек. та 31-55 сек. часового відрізку. Змішана спадково-середовищна обумовленість характерна для 0-5 сек. та 55-60 секундного відрізку. Генетично закріплені параметри спостерігалися на 0-5 і 26-30 секунді тестування.

Для показників тестування параметрів рухів лівою рукою за годинниковою стрілкою середовищна обумовленість характерна для показників тестування на 0-11 та 21-55 секундах тестування. Змішаний спадково-середовищний вплив був характерний для 16-20 та 55-60 секундних відрізків.

У параметрів рухів лівою рукою проти годинникової стрілки наступна обумовленість: середовищна обумовленість спостерігалася у 0-5 сек., 11-15 сек., 21-25 сек., 31-35 сек., 41-45 сек., 51-60 секундних відрізках. Середовищно-спадковий вплив знаходили в 6-10, 16-20, 36-40, 46-50 секундних часових відрізках. Генетично обумовлених параметрів в даному виді рухів не знайдено.

Таким чином, результати експериментальних дослідження свідчать, що у хлопців дещо більш генетично обумовлені параметри рухів, ніж у дівчат. Для параметрів рухів, які є незвичними для індивідуума, генетичний вплив знижується.

Практична цінність даних експериментальних досліджень полягає в тому, що отримані результати дають змогу  використовувати їх в практиці спортивної селекції, адже на даний час спортивні результати сягнули настільки високо, що  лише антропометричних показників на даному етапі розвитку спортивного відбору вже не достатньо, тому необхідно враховувати ще й генетичну обумовленість індивіда до того чи іншого виду діяльності.