1 Фізична культура та спорт          

                                                         Товченко Л.О

            Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

 

Застосування засобів фізичного виховання                                              з метою профілактики короткозорості

 

Завдяки зору людина розрізняє предмети, вірно визначає їх місце знаходження, сприймає найбогатшу гамму кольорових відтінків. Послаблення зору позбавляє її повноти уявлення про оточуючий світ,  утруднює його пізнаня.

       Короткозорість ( міопія ) – один з недоліків рефракції ока, внаслідок чого, людина, яка схильна до цьго захворювання погано бачить віддалені предмети.

     Кожен рік медичні огляди студентів – першокурсників показують постійне збільшення осіб, які страждають на міопію. Очевидно, це викликано великим зоровим навантаженням, недостатньою руховою активністю, порушенням гігієнічних умов праці та побуту в шкільному віці.

     Як показалі наші спостереження у студентів, які хворіють на короткозорість частіше ніж у здорових, зустрічаються зміни в роботі опорно–рухового апарату, порушенням постави, сколіоз. Вони частіше хворіють на застуду та грип.

Такі студенти мають схільність надмірно нахиляти вперед голову та тулуб при зоровій работі, а це приводить до втоми мязів шії та спини. Порушення постави, в свою чергу, негативно впливає на стан внутрішніх органів і систем, особливо дихальну та серцево-судинну.

       Ліквідувати короткозорість дуже важко але призупинити, загальмувати її розвиток, покращити стан зору – головне завдання викладача фізичної культури у співпраці з лікарем. Лікарями доведено, що основна причина короткозорості - це порушення роботи очних мязів [2].

      Віходячи з того, що очний кришталик здатен змінювати свою форму за допомогою спеціальних м”язів, а рух очного яблука здійснюється за допомогою рухових м’язів, ці м’язи, як і всі інші, можна тренувати,за допомогою спеціальних вправ для очей. Тим самим запобігати їх передчасному ослабленню. Ці вправи прості але досить ефективні. Спеціальні вправи для очей передбачають рухи очного яблука у всіх напрямках. Під час виконання будь-якої загальнорозвиваючої вправи доцільно разом з нею виконувати рухи очима, фіксуючи погляд на кисті руки, або утриманому предметі. Голова при цьому має бути нерухомою. Амплітуда руху очних яблук – максимальна, темп – середній  або повільний.

     Оскільки виконнання фізичних вправ сприяє, як загальному зміцненню організму, активізації функкцій дихальної та серцево-судинної системи, зміцненню м’язо-зв’язочног апарату, так і підвищенню прцездатності ціріальногo м’яза і зміцненню склери ока, вони займають важливе місце в комплексі заходів профілактики короткозорості, запобігають її прогресуванню.

    На заняттях фізичною культурою нами широко використовуються вправи для зміцнення мязів шиї та спини .

    Для посилення легеневої вентиляції окиснево-відновлювального процесу в організмі, покращення загального кровооббігу та кровооббігу в тканинах ока застосовуються дихальні вправи. Глибоке черевне дихання, знімає втому, нервову напругу, хвилювання, скутість. Таким чином покращується психоємоційний стан студентів. Немає сумнівів у тому, що між зором і психікою є тісний взаємозв’язок. Фактом є те,що коли психіка відпочиває, ніщо не може стомити око і навпаки, коли людина психічно напружена, ніщо вже не може дати очам відпочинку. Тому все, що дає відпочинок психіці, корисно для очей і навпаки. З цією метою ми пропонуємо виконувати пальмінг (спеціальна врава для очей ).   Його слід виконувати по троху але часто. Навіть 10 секунд пальмінгу дуже корині[1]. Мета пальмінга – дати очам повний відпочинок.  

    До студентів, які мають вади зору  також застосовується елементи спортивної гри та спеціальні вправи з м”ячем [3]. Постійні переключення зору з близької відстані на далеку при грі у волейбол, бадмінтон тощо, сприяє покращенню акомодації.

    З метою профілактики короткозорості ми пропонуємо для студентів хворих на міопію крім основних занять з фізичної культури щоденні самостійні заняття,які мають таку форму:

- ранкова гігієнічна гімнастика із включенням спеціальних вправ для очей;

- заходи спрямовані на загортовування організму;

- дихальна гімнастика;

- пальмінг;

- спеціальна гімнастика для очей;

- фізкультурні паузи під час навчання;

- самомосаж шійного відділу хребта.

     Враховуючи те, що фізична культура може не тільки сприяти сповільненню або затримці  прогресування  короткозорості, яка вже є, але і попереджати її винекниня, доцільно також використовувати спеціальні вправи для зміцнення очних м’язів в комплексі загальнорозвиваючих вправ для усіх студентів.

     Як показали наші дослідження у всіх студентів, до яких застосовувалась запропонована нами методика, було зафіксовано зміцнення скелетної мускулатури, підвищення загальної працездатності, зменшення ступеня міопії або відсутність її прогресування покращились такі фізичні якості очей, як:

-         точність, можливість бачити малесенькі літери;

-         сила, можливість бачити на близькій відстані;

-         гнучкість, можливість міняти фокус із далекої на близьку відстань;

-         витривалість, можливість цітко бачити протягом тривалого часу.                

 

Література:

1.     Аветисов Э.С. , Ливадо Е.И. Курпан Ю.И.   Занятия физической культурой при близорукости. – М. : Физкультура и спорт, 1983. – 103с.

2.     Жабоєдов Г.Д. ,Сергієнко М.М.    Очні хвороби. – К.:Здоров”я, 1999 – 310c.

3.     Курпан Ю.И    Особенности физического воспитания студентов с ослабленным зрением. – Теория ипрактика физической культури. – 1975. - №10. С.57 – 59.