ВПЛИВ СПОРТУ НА ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ

Студент: Орлик Денис Володимирович

Керівник: Носенко Людмила Іванівна, Татарченко Лариса Іллівна

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

 

Фізична культура і спорт не тільки є засобом зміцнення здоров'я студента, його фізичного вдосконалення, однією з форм проведення дозвілля, засобом підвищення соціальної активності, але і істотно впливають на інші сторони людського життя: на трудову діяльність, моральні та інтелектуальні якості; на процес самопізнання і самовдосконалення, на формування волі.

Сам процес регулярних цілеспрямованих занять фізичною культурою або спортивним тренуванням передбачає виховання не тільки певних умінь і навичок, фізичних якостей, але і психічних якостей, рис і властивостей особистості студента. У процесі фізичного виховання формування психічних властивостей студента відбувається шляхом моделювання життєвих ситуацій, «програти» які можна за допомогою фізичних вправ, спортивних і особливо ігрових моментів.

Цілком очевидно, що, займаючись спортом, людина в першу чергу вдосконалює і зміцнює свій організм, своє тіло, свою здатність керувати рухами і руховими діями. Це дуже важливо. Ще в 1927 році, в першій вітчизняній монографії, присвяченій психології фізичної культури, професор О.П. Нечаєв писав: «Пора, нарешті, визнати, що не можна говорити про повну вихованні там, де

відсутня виховання рухів. Спритність, витривалість і наполегливість, в даному разі, можуть бути названі м'язовими чеснотами, а стомлюваність, апатія, примхливе настрій, нудьга, занепокоєння, неуважність і неврівноваженість - м'язовими пороками ».

Спорт, поза всяким сумнівом - одне з головних засобів виховання рухів, вдосконалення їх тонкої і точної координації, розвитку необхідних людині рухових фізичних якостей. Але не тільки. В процесі занять спортом загартовується його воля, характер, вдосконалюється вміння управляти собою, швидко і правильно орієнтуватися в різноманітних складних ситуаціях, своєчасно приймати рішення, розумно ризикувати або утримуватися від ризику. Спортсмен тренується поруч з товаришами, змагається з суперниками і обов'язково збагачується досвідом людського спілкування, вчиться розуміти інших.

Як, завдяки чому приходить до людей сміливість, сила, швидкість і обачність, вміння не здаватися і радіти перемозі інших - все ті кращі вольові і фізичні якості, якими спорт вінчає пропорційно, звичайно, особистого внеску кожного, хто до нього долучається? І нехай ми знаємо, що роль спорту у вихованні «нової людини, гармонійно поєднує в собі духовне багатство, моральну чистоту і фізичну досконалість» велика і багатозначна, не зайве навести тут висловлювання тих, хто цілком присвятив себе цій діяльності і домігся відомих результатів, особистих і громадських.

«Для мене спорт-це радість, гра сили, досконалість людських достоїнств, швидка реакція, кмітливість, фантазія, несподіванки і відкриття», - заявляє визнаний в минулому фігурист і широко відомий нині світу тренер Станіслав Жук.

Постійне свідоме подолання труднощів, пов'язаних з регулярними заняттями фізичною культурою і спортом (наприклад, боротьба з наростаючим стомленням, відчуттями болю) виховують волю, впевненість, здатність комфортно почувати себе в колективі.

В процесі занять спортом загартовується воля, характер, вдосконалюється вміння управляти собою, швидко і правильно орієнтуватися в різноманітних складних ситуаціях, своєчасно приймати рішення, розумно ризикувати або утримуватися від ризику. У будь-якому виді спорту змагання проводяться за жорсткими правилами, які обумовлюють не тільки сам хід змагальної боротьби, а й підготовку до неї. Правила визначають психологічну настройку спортсмена. Вони вимагають від нього в кожному виді спорту конкретних проявів фізичних якостей, вольових зусиль, певних властивостей мислення, допустимого рівня емоційного збудження. Необхідністьнеодноразового прояви властивостей і якостей неминуче призводить до їх розвитку. Він працює над розвитком сили, швидкості, витривалості, гнучкості, над технікою виконання вправ. Спортсмен формує вміння діяти в повну силу, коли не хочеться, коли втомився. Він вчиться управляти настроєм, справлятися з надмірним хвилюванням, викликати в

собі стан піднесеності, натхнення, тобто опановує умінням самоврядування, самоконтролю емоціями, тренує свою волю. Все це він робить свідомо, щоб досягти кращого результату в змаганнях. Таким чином, вдосконалюючись в спорті, людина вдосконалюється всебічно. А це, до речі, потрібно не тільки спорту.

Багато наївно вважають, що в спорті самовдосконалення стосується лише фізичного розвитку. Мовляв, «сила є - розуму не треба». Оманливе судження. Подібний аргумент не раз ставив в глухий кут тих, хто дійсно «силушкой» не ображений. Сьогодні навіть найпалкіші прихильники цієї крилатої фрази остерігаються застосувати розхожу формулу. Зіставна вона, скажімо, до тенісу? Однією силою, швидкістю, витривалістю, вмінням подавати м'яч і бити його з відскоку, з літа, з полулёта перемоги в тенісі досягнеш. Треба думати, і вирішувати, вміти розгадати наміри суперника, його тактику, необхідно маскувати задумки, нав'язувати свою гру. Так і у футболі, хокеї, волейболі, баскетболі ... та хіба мало де і коли!

Тому в нашому вузі приділяється велика увага розвитку таких видів спорту як: настільний теніс, волейбол, баскетбол, спортивна аеробіка, лижні гонки, стрільба кульова, пауерліфтинг, бокс, легка атлетика. При занятті якими кожен студент при бажанні може досягти не тільки високого спортивного рівня, а й розвинути в собі вольові і моральні якості. Студент тренується поруч з товаришами, змагається з суперниками і, отже, збагачується досвідом людського спілкування, вчиться розуміти інших.

Психологи спорту визначили вольові якості, які необхідні спортсменам для подолання виникаючих в процесі їх діяльності перешкод - це цілеспрямованість і наполегливість, рішучість і сміливість, ініціативність і самостійність, витримка і самовладання. Однак ці якості необхідні не тільки спортсмену, а й кожній людині для досягнення певних цілей в житті.

Цілеспрямованість - прояв волі, що характеризується ясністю цілей і завдань, планомірність діяльності та конкретних дій, зосередженістю дій, думок і почуттів на непохитному русі до поставленої мети. Людину цілеспрямованого відрізняє вміння направляти свою діяльність, виходячи з головного, найбільш важливого мотиву. Розвиваючи це вольове якість при занятті спортом, студент використовує його і в своїй професійній підготовці, коли потрібно планомірність занять, зосередженість на лекціях, тобто рух до наміченої мети, яка полягає в отриманні якісної освіти за обраною спеціальністю.

Рішучість і сміливість - прояв волі, що характеризується своєчасністю і обдуманістю дій, їх реалізації на практиці, відсутністю боязні взяти відповідальність за рішення і його виконання навіть в умовах ризику і небезпеки.

Ініціативність і самостійність - прояв волі, що характеризується особистою творчістю і швидкістю мислення в

діях, спрямованих на досягнення мети, стійкістю по відношенню до вселяє впливом інших людей і їх дій.

Ці вольові якості, що розвиваються при занятті фізичною культурою або спортом в студентські роки, безсумнівно, стануть в нагоді в майбутньому. Багато випускників нашого ВНЗ займають відповідальні посади, що вимагає прийняття відповідальності за свої дії і рішення, вміння працювати в колективі, бути емоційно стійким людиною. Таким чином, було б неправильним зводити використання фізичної культури і спорту у ВНЗ тільки як засобу підтримки здоров'я студента, підвищення рівня його окремих фізичних якостей. Вплив такої підготовки набагато багатогранніше, оскільки в процесі її ненав'язливо, природно відбувається виховання і самовиховання цілого ряду необхідних студенту в житті психічних якостей, рис і властивостей особистості.

Фізична культура і спорт є не тільки ефективним засобом фізичного розвитку студента, зміцнення і охорони його здоров'я, сферою спілкування і прояви соціальної активності, але, без сумніву, впливають на авторитет, трудову діяльність, на структуру ціннісних орієнтацій і допомагають виховати хорошого фахівця, товариського і цілеспрямованого людини.