Фізична культура і спорт

1.     Фізична культура і спорт:

проблеми, дослідження, пропозиції.

 

Оробець Сергій Павлович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.В.Гетьмана

Юдін Владислав Анатолійович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.В.Гетьмана

Вишенський Сергій Анатолійович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.Гетьмана

Чернощоков Олександр Георгійович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.Гетьмана

Калугін Ігор Григорович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.Гетьмана

 

8 097 1527171

 

Активний віпочинок студентської молоді

Фізична культура є важливим засобом підвищення соціальної і трудової активності людей, задоволення їх моральних, естетичних та творчих запитів, життєвоважливої потреби взаємного спілкування.

Спецефічною основою змісту фізичної культури як особливої самостійної галузі  культури – є раціональна рухова активність людини як фактори її підготовки до життєдіяльності через оптимізацію фізичного стану.

В особистому аспекті фізична культура є тією частиною загальної культури людини, яка виражається ступенем розвитку її фізичних сил і рухових навичок та здоров’я. Вона дозволяє за допомогою своїх специфічних засобів і методів розкривати потенційні фізичні можливості  людини.

Діяльність у галузі фізичної культури має і матеріальні, і духовні форми вираження. Впливаючи на біологічну сферу людини комплексом засобів і методів, фізична культура неминуче впливає на інтелектуальну, емоційну, духовну сфери особистості в силу єдності та взаємообумовленості функціонування матеріального і духовного в людині.

Фізична культура відіграє важливе значення в режимі праці та відпочинку студентів. Фізична підготовка є комплексом прикладних знань, фізичних і спеціальних умінь та навичок, які спрямовані на забезпечення ефективної адаптації організму людини до професійної діяльності. Головним завданням що до підвищення якості підготовки спеціалістів є вдосконалення навчального процесу з фізичного виховання в вищих навчальних закладах. Повноцінне використання спеціальних знань, професійних навичок можливе тільки при доброму стані здоров’я, високій працездатності спеціалістів, що можуть бути придбаними під час регулярних і спеціально організованих занять з фізичної культури.

Головна мета фізичної підготовки у процесі фізичного виховання студентів полягає у зміцненні здоров’я, підвищенні рівня професійної, фізичної і психологічної підготовленості та стійкості організму до різних змін довкілля; формуванні професійно-прикладних навичок та вмінь; вихованні соціальної активності; поглибленні теоретичних знань з фізичного виховання і суміжних наук, що мають професійно-прикладне значення. До основних завдань, які вирішуються під час занять з фізичного виховання, слід віднести:

·       підвищення морфофункціональних можливостей організму;

·       прискорення професійного навчання;

·       досягнення високої розумової і фізичної працездатності;

·       підвищення ефективності використання засобів фізичної культури та спорту для активного відпочинку і рухової реабілітації;

·       запобігання захворювань, що виникають внаслідок гіподинамії та гіпокінезії.

Тисячоліттями життя людей було повязане переважно з фізичною працею, на яку припадало до 90% зусиль. За роки останнього тисячоліття склалися інші співвідношення, виник дефіцит рухової активності. А без визначеного обсягу постійної рухової активності людини, вона не може бути здоровою.

Найсприятливіший вплив на здоровя людини має біг. Він справляє різнобічний фізіологічний вплив на всі системи організму. Біг є природним руховим актом, що супроводжує людину протягом усього її розвитку. Він з усіх видів спорту має найбільший сприятливий вплив на серцево-судинну систему в цілому, при цьому зростає життєва ємність легень, покращується обмін речовин, вдосконалюється робота м’язової системи, активізується діяльність нервової системи й ендокринного апарату. В результаті підвищується працездатність організму, його опірність до несприятливого впливу зовнішнього середовища. Люди, які ведуть малорухомий спосіб життя, частіше хворіють на гіпертонічну хворобу, атеросклероз, цукровий діабет, схильні до ожиріння. Тому біг є гарним засобом психологічної саморегуляції і використовується для боротьби нервової перенапруги і шкідливих звичок.

Слід зазначити, що втомленість – це нормальне фізіологічне відчуття, що сигналізує про необхідність відпочинку і профілактики перевтоми. У той же час відпочинок – це не пасивне лежання, розслаблення (необхідне при фізичній і психологічній перенапрузі). Найкращим видом відпочинку є зміна виду діяльності, тому що втомленність найшвидше починає розвиватися в центральній нервовій системі.

Найпоширенішим і найдоступнішим видом активного відпочинку людини є ходьба, її можна використовувати у щоденному житті людини будь-якого віку, з різним рівнем фізичної підготовки і станом здоров’я.

Також до активного рухливого режиму можна віднести заняття аеробікою. Аеробіка включає комплекс дозованих фізичних вправ, які виконуються з різним фізичним навантаженням і швидкістю. Вправи виконують на свіжому повітрі, з дебільшого з супроводом музики, завдяки чому створюється піднесений емоційний стан при виконанні фізичних рухів, що активізує процеси енергетичного обміну, засвоєння організма киснем. Все це сприяє ефективному відновленю фізичних сил організму, швидкому зняттю втоми, підвищенню працездатності, поліпшенню настрою, викликає енергійний підйом творчості й емоційного стану організму. Аеробні вправи відносяться до таких видів фізичного навантаження, коли необхідна наявність кисню протягом тривалого часу. Вони висувають організму вимоги, що змушують його збільшувати споживання кисню. У результаті відбувається сприятливі зміни в легенях, серці і судинній системі.

Спортивні ігри – один із основних засобів активного відпочинку студентів.

      Впровадження в учбовий процес та широке використання спортивних ігор, простіших змагань і естафет дозволяє активізувати навчання, покращити виховання студентів, їх самосвідомість, підвищити емоціональність, покращити відношення до фізкультури та спорту.

       В наш час більшість студентів ведуть малорухомий спосіб життя і  уникають занять з фізичними навантаженнями. А недолік рухів погано позначаються і на стані здоров’я, і на навчанні, і на можливостях усіх сферів життя. Медичні дослідження показують, що фізичні вправи, як засіб рухової активності в житті студента, допомагають поліпшити психічний стан, кровообіг, а значить і імунітет організму, стійкість до захворювань, підвищення роботоздатності і, як наслідок, у відмінному навчанні.

Для збереження та зміцнення здоров’я, попередження хвороб та завчасної старості необхідна свідома, висококультурна поведінка студентської молоді, заснована на розумінні складних закономірностей, що формують стан здоров’я людей та характер хвороб. Так звані “хвороби цивілізації” можна лікувати за допомогою фізичної активності та правильного режиму. В нашій країні здійснюється широкий комплекс заходів, що мають за мету створення нормальних умов праці та побуту, оздоровлення зовнішнього – в тому числі і виробничого – середовища, подальший розвиток охорони здоров’я.

 І все ж таки активний спосіб відпочинку студентської молоді, засоби фізичної культури і спорту, підвищення витривалості за рахунок збільшення рухової активності, загальнофізичної підготовки з елементами професійно-прикладної фізичної підготовки - є важливими методами профілактики хвороб та найважливішими факторами вдосконалення, зміцнення здоров’я, що в кінцевому підсумку підвищує творчу активність студентської молоді, її працездатність.