Физическая культура и  спорт/2. Развитие физической культуры и спорка в современных условиях.

Доц. Осіпова І. В.,  Равніст В. В., студ. Осіпов Є. В.

Південноукраїнський державний педагогічний університет

 ім. К. Д. Ушинського, Україна

Організація фізичного виховання студентів у спеціальних медичних групах.

         Стан здоров’я людини, його опірність хворобам пов’язані з резервними можливостями організму, рівнем його захисних сил, які визначають стійкість по відношенню до несприятливих зовнішніх впливів. Почастішаюся хворобливість серед молоді є  виразом фізичної де тренованості, котра розвивається внаслідок обмеженої рухової активності. В процесі розвитку молодому організму особливо необхідна м’язова діяльність. Тому недостатня рухова активність, яка не компенсується необхідним по об’єму та інтенсивності фізичними навантаженнями, призводить до розвитку цілого ряду хвороб.

         З кожним роком збільшується кількість студентів, віднесених за станом здоровя до спеціальних медичних груп. За даними наукових досліджень кількість студентів з низьким рівнем психофізичного стану за останні 10 років збільшилась у 2-3 рази та складає 24-50 % від загальної кількості відносно здорових студентів. В особливо несприятливому стані знаходяться ті, що перенесли якусь хворобу, нерідко виникаючу внаслідок недостатньої рухової активності. Вони надовго (багато років) залишаються позбавленими активних занять фізичними вправами або, в кращому випадку, отримують невелику, далеко не задовольняючу потреби організму „дозу” фізичних навантажень. Молодому поколінню особливо необхідна рухова активність, причому не тільки в освітній – для повноцінного розвитку та оволодіння майбутньою професією, - але і в лікувально-профілактичних цілях, для збереження та зміцнення здоров’я. порушеного перенесеною хворобою.    Такі студенти, що відносяться за медичними показниками до спеціальних груп, звичайно, не повинні займатись фізичним вихованням по програмам, які розроблені для здорових та фізично підготовлених однолітків. Для студентів спеціальних груп більш складні і методика, і організація занять, а також загальний режим.

         В програмі дисципліни „Фізичне виховання” не в повній мірі розкривається зміст та спрямованість навчально-тренувального процесу для студентів спеціальних медичних груп. Рекомендації по організації та технології побудови занять спеціальних медичних груп носять загальний характер. В результаті виникають розходження та неоднозначність в підходах до організації та побудові практичних занять з даним контингентом (М. Н. Алієв та співав., 1993; І. А. Моргіна та співав., 1989). Проблема індивідуалізації та цілеспрямованості при побудові навчально-тренувальних занять в процесі фізичного виховання студентів спеціальних медичних груп в залежності від індивідуально-типологічних особливостей психофізичного стану та нозології студентів вельми актуальна. Диференційований підхід до організації та побудови навчальних занять підвищить рівень психофізичного стану студентів, буде сприяти професійному ставленню особистості. Головне, що відзначає заняття фізичними вправами здорових юнаків та дівчат, де використовують єдину, загальну для даного контингенту методику занять, яку диференціюють лише в залежності від особистих особливостей, від занять в спеціальних групах – використання цілком різних методик занять. Різниці перенесених захворювань, характер та виваженість порушень, які розвились під впливом патологічного процесу, потребують різного підходу до занять, що проводяться. Чим глибше будуть з’ясовані потреби студентів кожної з цих груп у конкретних видах рухової активності, тим значніше будуть відрізнятись методи занять фізичними вправами в цих групах, що використовуються.

         Заняття у спеціальних медичних групах справляють лікувальний ефект лише при правильному, регулярному, тривалому використанні фізичних вправ. У цих цілях розроблені методика проведення занять, показання та протипоказання щодо їх використання, врахування ефективності, гігієнічні вимоги до місць занять. Організація навчального процесу в спеціальній медичній групі передбачає правила проведення занять, класифікацію фізичних вправ, дозування фізичного навантаження, схему проведення занять у різні періоди проходження курсу фізичного виховання, правила побудови окремого заняття, схеми режимів рухів.

         Навчальні заняття з фізичного виховання спрямовують весь процес оздоровлення й розвитку організму та задають тон всьому процесу фізичного виховання. Навчальні заняття, які проводяться під безпосереднім керівництвом викладача, озброєного сучасними знаннями й методами використання засобів фізичного виховання, забезпечують засвоєння студентською молоддю найбільш складних розділів програми. В цих заняттях викладач ліквідує помилки студентів при виконання фізичних вправ. Навіть при великій старанності студентів вони самі, без викладача не можуть подолати ці помилки.

         Таким чином, всі інші види занять, що використовуються студентами спеціальних медичних груп, є органічним подовженням навчальних занять, які забезпечують або засвоєння необхідного для самостійних занять матеріалу (ранкова гігієнічна гімнастика, фізкультурні паузи та фізкультхвилинки), або безпосередньо доповнюють в навчальних заняттях матеріал, що засвоюється (домашні завдання з фізичного виховання, загартовуючи процедури, тощо). На навчальних заняттях, як ні в якій іншій формі занять фізичними вправами, використовують найбільш інтенсивне фізичне навантаження та забезпечують комплексне використання засобів фізичного виховання. Тому ця форма заслуговує особливої уваги викладацького колективу. В інших заняттях, що самостійно проводяться, рівень інтенсивності фізичних навантажень повинен бути меншим, інакше в процесах цих занять організм був би поставлений в умови реальної небезпеки можливого перенапруження. Саме тому заняття, що проводяться під безпосереднім контролем викладача, відіграють роль своєрідного еталону у визначенні максимально допустимого навантаження та інших особливостей фізичних навантажень – у самостійних заняттях фізичними вправами студенти ні в якому разі не повинні переходити ту межу впливів, яку використовує викладач у навчальних заняттях.

         Ця особливість навчальних занять потребує систематичного контролю як за самими заняттями (правильність організації, доцільність засобів та методів фізичного виховання, що використовуються, щільність заняття, тощо), так і за функціональним станом, реакціями організму студентів на фізичні навантаження, що використовувались. Таким чином,  необхідність в такому контролі визначається як медичними, так і педагогічними міркуваннями. Отже, лікарсько-педагогічний контроль – обов’язкова умова правильно організованого процесу фізичного виховання студентів спеціальних медичних груп.

         Велике коло задач, оптимальні умови для їх вирішення, виключне значення для успішного використання всіх інших форм фізичного виховання роблять групові навчальні заняття основною, головною ланкою в системі фізичного виховання студентів спеціальних медичних груп. Відповідно „Положення про лікарський контроль за особами, що займаються фізичною культурою та спортом”, студенти, які займаються згідно державних програм з фізичного виховання, проходять медичне обстеження у студентській поліклініці відповідно встановленій формі з оформленням медичних карток не менш одного разу на навчальний рік.     Розподіл студентів по навчальним відділенням та групам проводиться на початку навчального року відповідно  стану здоровя, фізичного розвитку та підготовленості згідно нозологічним формам.          До спеціальної медичної групи та груп ЛФК зараховуються студенти, віднесені за даними медичного обстеження в спеціальну медичну групу. Студенти, що відносяться до групи ЛФК зі значними відхиленнями у стані здоровя відвідують кабінет ЛФК при поліклініці. Спеціальні навчальні групи комплектуються з урахуванням стану, характеру захворювання та функціональних можливостей організму студентів. Чисельність не повинна перевищувати 15 осіб на одного викладача. Мінімальна чисельність групи – 8 осіб.

         Навчальний процес у групах ЛФК та спеціальній медичній групі спрямований на постійне та послідовне укріплення здоров’я , загартовування організму та підвищення рівня фізичної працездатності студентів; усунення функцій них відхилень та недоліків у фізичному розвитку, ліквідацію залишкових явищ після захворювань; набуття необхідних професійно-прикладних навичок.

         Заняття на першому курсі проводяться двічі на тиждень, а на другому  - один раз. Студенти займаються по спеціальній програмі, виконують навчальні завдання відповідно своїм можливостям. Програма курсу містить  теорію, практичний матеріал, професійно - прикладну фізичну підготовку. В теоретичних заняттях особлива увага приділяється питанням лікарського контролю, самоконтролю та методиці фізичного виховання  з урахуванням відхилень у стані здоров’я. Для кожної нозологічної групи підбираються комплекси спеціальних фізичних вправ та рухливі ігри, які сприяють покращенню стану здоров’я студентів. Студентам пропонується написати реферат, в якому вони повинні розкрити своє захворювання та запропонувати комплекси вправ, що можуть сприяти покращенню здоров’я, а також вони повинні знати протипоказання для своїх захворювань. Заняття для груп ЛФК та спеціальної медичної групи проводяться в залі  з використанням різноманітного музичного матеріалу а також у гарну теплу погоду на свіжому повітрі.

         У процесі професійно-педагогічній підготовці студенти набувають знання, вміння та навички проводити фізкультурно-оздоровчу роботу з учнями (ранкова гігієнічна гімнастика, комплекси вправ з предметами та без предметів, рухливі ігри, організація та проведення „Дня здоров’я”).

         Під час занять у групах ЛФК та спеціальній медичній групі робота була спрямована на формування розуміння ролі фізичної культури в розвитку особистості та підготовці її до професійної діяльності, мотиваційно – цінісного ставлення до фізичної культури, установки на поліпшення стану здоров’я та здоровий спосіб життя.