Физическая культура и  спорт/2. Развитие физической культуры и спорта в современных условиях.

Щекотиліна Н.Ф., студ. Ловецька О.

Південноукраїнський державний педагогічний університет

 ім. К. Д. Ушинського, Україна

Вплив фізичних вправ на організм підлітків.

          Наукові дослідження показали, що під впливом фізичних вправ та ігор діти швидше і краще ростуть. Це легко пояснити. Дякуючи посиленню обміну речовин, кров´ю транспортується більше «будівельного матеріалу», і кістки швидше ростуть, як в довжину, так і в ширину. Ще помітніше збільшується об´єм м’язів. Також одночасно збільшуються і розвиваються в результаті занять та ігор всі внутрішні органи.

           Серце підлітка потребує постійного навантаження, інакше його м´язова система обростає жиром, стає в´ялою, рихлою. Нездатною до сильніх скорочень, погано забезпечує тканини, особливо периферичних органів киснем. Регулярні заняття фізичними вправами та іграми зміцнюють м’язи людини, в тому числі  і серцеві м´язи. Серцеві м´язи натринованої людиніи посилають в кров´яні сосудини значно більше крові, чим у осіб, які не займаються фізичними вправами та іграми.

           Кров омиває тканини всього тіла і добре забезпечує їх киснем в проміжку між двома сильними скороченнями серце довше відпочиває. Таким  чином, воно працює більш економно, менше втомлюється, стає витривалішим. Чим краще треноване серце, тим рідше б´ється пульс. Треноване серце добре справляється з тривалою тяжкою працею, і, навпаки, серце людини, яка веде    малорухливий образ життя, погано забезпечує переферичні органи, особливо тканини кінцівок кров´ю. М´язи не отримують необхідної кількості кисню і швидше втомлюються. Людина, з дитячих років, яка веде малорухливий спосіб життя, послаблює свою серцево-судинну систему, тому важко переносить фізичні навантаження.

         Вплив фізичних вправ та ігор на легені також є позитивним явищем, особливо, якщо заняття проводяться на чистому повітрі: організм при цьому потебує великої кількості кисню, дитина на повні груди вдиха повітря і також глибоко видихає, відчуває необхідність звільнитися від вуглекислого газу, виробляючи клітинами, і поповнюючи легені свіжим повітрям.

         Це особливо важливо. Коли людина знаходиться без руху, вона не дихає на повні груди, повітря встигає наповнити лише серцеву частину легень і відразу же видихається. Верхівки легень працюють не длостатньо. Ось чому важливі фізичні вправи  та ігри. Посилюючи дихання, вони добре вентилюють легені і застерігають від хвороб легенів, особливо від туберкульозу. Крім того, у підлітків під  впливом фізичних вправ та ігор змінюється об´єм грудної клітки. Груди стають ширшими, ребра стають біль рухомими, зміцнюються дихальні м´язи. Це призводить до збільшення об´єма легенів. Поліпшується також склад крові. Дякуючи великому притоку життєдайного кисню і живильних речовин збільшується кількість червоних тілець, що попереджує малокров´я.

        Фізичні вправи дуже сильно впливають і на стравохід. Із шлунка і кишечника всмоктується лише та кількість поживних речовин, які потрібно організму. Дякуючи фізичним вправам розвиваються м´язи живота. Ці м´язи мають велике значення для здоров’я. Вони приймають участь в диханні,сприяють більш глибокому вдоху та видоху. Крім того, напруження м’язів живота сприяють спорожненню кишечника.

         Фізичні вправи добре впливають й на нервову систему. Нервові клітини отримують більше поживних речовин, кисня,краще розвиваються і енергічніше працюють.

           Поступово шляхом вправ набуваються навички точного виконання вправ.            Команди поступають саме тим  м´язам, які найбільш спритно виконують данний рух, а всі останні м´язи залишаються в стані спокою, розслаблення. Дякуючи цьому, рухи дитини стають більш вільними, граційними, та економними. Шляхом фізичних вправ розвивається швидкість реакції, ця здатність нервової системи в найкоротший період передати імпульси м´язам і тим самим змусити їх швидко скорочуватись. Ця якість має в сучасній праці велике значення. Якщо швидкість реакції достатня, то праця іде без напруги, якщо реакція недостатньо швидка, то нервова система не швидко віддає накази м’язам та перенапружується. В результаті настає нервове втомлення.
         Заняття фізичними вправами виробляє почуття ритму, тобто вміння виробляти ряд рухів в однакові проміжки часу. Нарешті, систематичні зайняття фізичними вправами та іграми, катання на велосипеді, регулярні прогулянки розвивають витривалість, що є дуже необхідним в процесі трудової діяльності.      Підвищення рівня фізичного розвитку, зміцнення здоров´я і ріст фізичної працездатності сприяє поліпшенню розумової працездатності. Великий вплив здійснює активний режим на стійкість розумової працездатності школярів протягом навчального року. Об´єм рухової діяльності повинен відповідати потребам дитячого організму, це допомогає зберегти   працездатность до кінця уроків в школі, до кінця всього дня, неділі, навчального року.         Короткочасні фізичні вправи та ігри в процесі уроків і виконання домашнього завдання, а також в процесі праці сприяють підтриманню активної уваги і підвищують працездатност на заняттях які ідуть після занять фізичною культурою, успішність вища ніж на уроках, які перед заняттями  фізичною культурою. Прогулянки, фізичні вправи та ігри після закінчення уроків є добрими засобами відновлення розумової працездатності.

         Правильно  поставлене фізичне виховання дітей і підлітків – основа здорового способу життя, успіхів в різних галузях   загальної дяльності .

          Для студентів посильна праця заняття фізичними вправами і іграми повинні стати постійною необхідністю. В теперішній час різко виросла загальна цінність фізичної культури і спорту. І по відношенню до них в значному ступені виділяється загальний рівень культури сучасної людини,яка прагне до активного творчого життя.