Гетман В.О., Новицький Ю.В.

 

Національний технічний університет України «КПІ»

 

 Системоутворюючі фактори «Антропоетики здоров’я»

 

 

Останні роки все більш виникає обґрунтованих думок про те, що людина, як і його здоров’я, є часткою дуже складної, багатофункціональної системи, яка має назву – біосфера і як її вищій її прояв ноосфера. Дана система має багатовекторну спрямованість в якої для її повноцінного та природного існування дуже важливою  і необхідною складовою е стан її здоров’я. До сьогодні остаточної відповіді на конкретні питання стосовно шляхів рішення цілісної проблеми здоров’я ми так і не маємо, не дивлячи на те що вже існує більш ніш 300 понять здоров’я, велика кількість обґрунтувань щодо методик, рекомендацій, форм та методів до покращення здоров’я. Ці дослідження, безумовно, мають велике значення для відповіді на питання – що і як відбувається з людиною та її здоров’ям? Але вони не дають нам головної відповіді на запитання – навіщо і для чого?, відповіді на які, в свою чергу, допомогло б нам знайти шляхи і спрямувати наше життя в русло гармонії і балансу з Живою Природою, і в решті решт прийти до довгоочікуваного Храму Здоров’я та довголіття.

Ми у своїх наукових пошуках в сфері здоров’я людини, спрямованих на становлення та розвиток напрямку «Антропоетика здоров’я», уже неодноразово робили обґрунтовані спроби підійти до можливості отримання відповіді на ці важливі питання, знайти цей шлях. Логічно обґрунтований пошук відкрив нову площину проблеми, але ми вже можемо говорити що нами з’ясоване головне те, що ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ є:

1.        Часткою здоров’я Всесвіту;

2.        Відкритою багаторівневою взаємозалежною системою;

3.        Рівень, якість та тривалість системи залежать від стану

здоров’я всієї біосфери та ноосфери;

4.        Система має унікальні можливості саморегулювання та

відновлення ресурсних і резервних можливостей;

5.        Головними складовими успішності функціонування системи є

постійна духовна спрямованість людини на самовдосконалення, душевну чистоту в думках та діях, та відповідний рівень готовності функціональних систем до різноманіття випробувань у житті.

Останній пункт також нами розглядається як багатовекторна складова, яка забезпечує відповідний рівень фітнес-готовності функціональних систем організму людини до його життєдіяльності і вона складається з наступних суто індивідуальних блоків впливу:

-         формування раціональної рухової активності;

-         створення позитивної психоемоційної домінанти;

-         відновлення традицій та культури підбору продуктів

харчування їх приготування та споживання;

-         регулювання співвідношень активності та відпочинку, сну та

бадьорості;

-         спрямованість всіх дій, думок та планів на позитивне та

відповідальне творення відповідно до Природних Законів;

Таким чином ми підійшли до ще однієї можливості в цьому питанні - створити функціональну схему впливу головних чинників на системоутворюючи фактори відкритої системи здоров’я.

До головних чинників впливу ми відносимо: когнітивні здібності та психосоматичні можливості людини; стан та рівень розвитку психіки, сила Віри Духу та відповідної спрямованість Любові Душі; зв’язок на енергетичному рівні з ноосферою та позитивна спрямованість життєдіяльності і високий рівень відповідальності за свої дії в біосфері,  в соціальній сфері.

Системоутворюючі фактори здоров’я, на нашу думку, складаються з біоенергетичного обміну (БЕО), інформаційного обміну (ІО), резервних можливостей (РЕЗ) та адаптаційних ресурсів (АР).

Здоров’я людини, на нашу думку, в першу чергу залежить від БЕО, якій, як уже відомо, має як лінійну так і хвильову спрямованість, як в макро, так і у мікро космосі. Ці енергії є дуже важливою складовою в напрямку формування психосоматичних можливостей і когнітивних здібностей в збереженні та примноженні здоров’я. Ця складова формує взаємовідносини між різного роду іншими енергіями, на різних рівнях, в тому числі на клітинному та субклітинному рівнях. Вони утворюють та утримують саме життя, в тому числі людини, і впливають як на кількісні, так і якісні показники здоров’я. БЕО разом з ІО характеризує когнітивні риси можливостей в формуванні багатьох структур самої людини, його особистого «Я» і його резервного потенціалу (РЕЗ). Ці успадковані чи придбані протягом життя можливості співвідносяться з життєдіяльністю людини в соціальній та біосфері з відповідними до цього наслідками. РЕЗ потенціал в свою чергу залежіть від стану та рівня розвитку функціональних та психосоматичних систем, так званих, за Л.С.  Выготским, - «зон найближчого розвитку» людини. Рівень відповідальності за свої думки та дії формують відповідно здоров’я біосфери та ноосфера. Усі, вище перераховані важелі впливу в решті, решт складають адаптаційний ресурс (АР) людини, що є дуже важливим фактором як якості самого життя, так і його тривалості та насиченості, стану психіки, сили Віри Духу та спрямованості Душі.

Як що ми розглядаємо здоров’я людини як відкриту систему і згідні с тим ще стверджував ще В.І.Вернадський, що усе з всім в біосфері, ноосфері та Всесвіті взаємозв’язано та взаємообумовлено, тоді ми можемо тепер вже відтворити головні напрямки і відповідні ланцюги факторів впливу як на здоров’я людини, так і на здоров’я біосфери, ноосфери і Всесвіту.

 З всього різноманіття напрямків в формуванні та збереженні здоров’я ми визначаємо як головні наступні:

1. Відповідність прийнятої філософії концепції життя суспільством, спільнотою, народами, - суті самого здоров’я, збереження, примноження ресурсів та резервів Живої Природи.

2. Дії що спрямовані на суто педагогічний, психолого-педагогічний та психосоматичний формат впливу на суспільство, на родину, по відношенню до особистості, який формується та в подальшому існує в тій чи іншій державі. Від цього напрямку залежать дуже багато чинників які формують та зберігають здоров’я як окремої людини, цілих народів так і всього Всесвіту.

3. Спосіб та образ життя людини, суспільства, держави, країн, континентів, світу, які, в решті решт, формують резерв, ресурс та потенціал здоров’я  всієї нашої біосфери та ноосфери.

4. Медицина, та всі суміжні сфери що її забезпечують. Від спрямованості, відповідальності, відкритості та стану розвитку цієї дуже важливої складової залежить стан здоров’я населення країн світу, - як відсутність хвороб, як припинення пандемій, як профілактика захворювань та як допомога в формуванні рівня та якісних можливостей самого формату здоров’я.

5. Рівень розвитку мислення та свідомості як окремої людини, так і в цілому суспільства різних країн світу. В решті решт розвиток мислення та свідомість людини надають йому можливість сформувати інтелект, який у співвідношенні з певним та відповідним рівням виховання та освіти формують особисту модель життєдіяльності, яка в свою чергу окреслює рівень та масштаб рамки самого здоров’я в цілому.