Виховання морально-вольових якостей у студентів під час занять фізичним вихованням.
Пільова С. Г., студ. Васильєва В.

Вагоме значення в житті людини займає фізична культура, що представляє собою засоби для всебічного фізичного розвитку. Поняття «Фізичне виховання» - про що свідчить сам термін - входить в загальне поняття «виховання» в широкому сенсі. Це означає, що воно так само, як і виховання, являє собою процес вирішення певних освітньо - виховних завдань, характеризується всіма загальними ознаками педагогічного процесу. Відмінні особливості фізичного виховання визначаються, перш за все, тим, що цей процес, спрямований на формування рухових навичок і розвиток фізичних якостей, зміцнення здоров'я.

Виховання фізичних якостей ґрунтується на постійному прагненні людини зробити все можливе для себе. Для цього з народження потрібно постійно і регулярно виконувати правила фізичного виховання. Основним етапом у вихованні цих якостей є освітній період в житті людини (5 - 25 років), протягом якого відбувається закріплення потрібного навчального матеріалу для його подальшого застосування в житті.

Метою фізичного виховання у вузах є сприяння підготовці гармонійно розвинених, висококваліфікованих фахівців.

У процесі навчання у вузі за курсом фізичного виховання передбачається рішення наступних завдань:

- виховання у студентів високих моральних, вольових і фізичних якостей, готовності до високопродуктивної праці;

- збереження і зміцнення здоров'я студентів, сприяння правильному формуванню і всебічному розвитку організму, підтримка високої працездатності протягом усього періоду навчання;

- всебічна фізична підготовка студентів;

- професійно-прикладна фізична підготовка студентів з урахуванням особливостей їх майбутньої трудової діяльності;

- надбання студентами необхідних знань з основ теорії, методики та організації фізичного виховання й спортивного тренування, підготовка до роботи в якості громадських інструкторів, тренерів і суддів;

- удосконалення спортивної майстерності студентів-спортсменів;

- виховання в студентів переконаності в необхідності регулярно займатися фізичною культурою і спортом.

Морально-вольова підготовка має серйозне значення. Вона повинна бути нерозривно пов'язана з іншими видами підготовки - технічною, тактичною та фізичною. Всі вольові якості мають позитивні і негативні полюси прояву: сміливість - страх, впевненість – коливання, тощо. Це вказує на конкретні шляхи та засоби, які необхідно вибрати для виховання морально-вольових якостей у студента.

Основними вольовими якостями є: цілеспрямованість, наполегливість і завзятість, рішучість і сміливість, ініціативність і самостійність, витримка і самовладання, дисциплінованість.

Цілеспрямованість – це ясне усвідомлення поставлених цілей та завдань, активне і неухильне прагнення до підвищення своєї майстерності, працьовитість.

Наполегливість і завзятість - неухильне, тривале й активне досягнення наміченої мети, подолання багатьох, в тому числі й несподіваних труднощів, позитивна установка на зміст труднощів.

Рішучість і сміливість - здатність своєчасно знаходити та приймати обґрунтоване рішення у відповідальні моменти та без коливань приводити їх у виконання, активно діяти.

Ініціативність і самостійність - здатність вносити в свою діяльність винахідливість й творчість, самостійно приймати рішення та нести відповідальність за свої дії, протистояти впливу ситуацій, інших людей та їх дій, займати лідерську позицію.

Витримка та самовладання - збереження ясності розуму, здатність постійно контролювати свою поведінку, керувати своїми почуттями, бажаннями, думками, діями при несподіваних труднощах та невдачах.

Дисциплінованість - здатність підпорядковувати свої дії завданням колективу й нормам поведінки.

Основний метод виховання моральних і вольових якостей - метод переконання, роз'яснення. Якщо людина у чомусь переконана, те вона виконує без примусу, з глибокою вірою в правильність, необхідність цього. Значну допомогу у вихованні морально-вольових якостей може надати наочний приклад.

Величезне значення у вихованні надається вимогливості викладача. Тому його прохання, вказівки, повинні виконуватися студентами беззастережно. Одне з головних місць у вихованні займає самостійне рішення поставлених завдань: вміння приймати рішення на місці, без коливання.

Будь-який метод, будь-який засіб виховання волі та характеру повинні використовуватися неодноразово. Тільки повторний вплив (метод вправи) сприяє утворенню умовно-рефлекторних зв'язків у корі головного мозку, формуванню певного стереотипу нервових процесів, створює те, що називають навичкою, звичкою.

Величезну роль у вихованні вольових якостей відіграє дотримання гігієнічного режиму, установка на ведення здорового способу життя. Також, важливе значення має виховання дисциплінованості у поведінці не тільки на заняттях, але і постійно у повсякденному житті.

Вихованню наполегливості, завзятості допомагає прагнення до певної мети. Інтерес до занять та віра в свої сили повинні підкріплюватися працьовитістю. Доречно навести тут чудові слова великого російського композитора П. І. Чайковського про те, що навіть людина, обдарована печаттю генія, нічого не дасть не тільки великого, а й середнього, якщо, не буде пекельно працювати.

Вихованню наполегливості та працьовитості добре допомагає змагальний метод проведення занять з фізичного виховання, наприклад, проведення естафет, також корисно приймати участь в змаганнях. Немає жодної людини, яка, беручи участь у змаганнях, примирилася б з невдачами, програшем, останнім місцем. В душі кожен буде прагнути успішніше виступити в наступний раз, а для цього краще підготуватися. Виховання наполегливості, завзятості і працьовитості тісно пов'язане з вихованням волі до подолання труднощів.

В значній мірі важливим є вміння концентрувати свою увагу, зосередитися на майбутній вправі. Вміння концентрувати та виявляти вольові зусилля, створювати «вибухову» силу найкраще виховується, коли перед тими, що займаються, ставлять ясну стимулюючу мету.

Вольова підготовка - це тривалий та цілеспрямований психолого-педагогічний процес, спрямований на розвиток та виховання свідомої саморегуляції, певних якостей розумової діяльності та моральних почуттів, необхідних для вольового зусилля при подоланні перешкод і труднощів. Виховання та розвиток здатності до вольових якостей завжди проходить на основі деяких загальних закономірностей:

1.   Дотримуючись принципу поступовості, починають підготовку з подолання незначних труднощів, поступово підвищуючи їх інтенсивність. Це сприяє формуванню впевненості у своїх силах.

2.   Необхідно давати установку на обов'язкове виконання поставленого завдання; створювати впевненість у тому, що пропоноване завдання здійснимо.

3.   Створювати умови для прояву енергійних вольових напружень.

4.   Обов'язково розвивати здатність до тривалих вольових зусиль, в тому числі й при монотонній діяльності.

5.   Слід постійно домагатися результативності вправ на вольові зусилля та забезпечувати надходження студентові інформації про його дії для усвідомлення. Зусилля волі, що витрачаються марно, руйнують здатність до вольових зусиль.