Фітнес-аеробіка - як засіб фізичного виховання студенток ВНЗ.

Пастернацький В. В., Куртов І. І., студ. Гавда С.

Фізична культура - сфера соціальної діяльності, що спрямована на збереження і зміцнення здоров'я, розвиток психофізичних здібностей людини в процесі усвідомленої рухової активності. Це частина культури, яка являє собою сукупність цінностей, норм і знань, створюваних та  використовуваних суспільством з метою фізичного та інтелектуального розвитку здібностей людини, вдосконалення його рухової активності та формування здорового способу життя, соціальної адаптації шляхом фізичного виховання, фізичної підготовки й фізичного розвитку. Фізична культура є частиною загальної культури людства та увібрала в себе не тільки багатовіковий цінний досвід підготовки людини до життя, засвоєння, розвитку та управління на благо людини, закладеними в нього природою фізичними й  психічними здібностями, але, що не менш важливо, і досвід утвердження та загартування в процесі фізкультурної діяльності моральних та етичних норм  людини.

Основним засобом фізичної культури, розвиваючим та гармонізуючим  всі прояви життя організму людини, є свідомі заняття різноманітними фізичними вправами, більшість з яких придумані або вдосконалені самою людиною. Вони припускають поступовість зростання фізичних навантажень від зарядки й розминки до тренування, від тренування до спортивних ігор та змагань, від них до встановлення як особистих, так і загальних спортивних рекордів у міру зростання особистих фізичних можливостей. У поєднанні з використанням сил природи, гігієнічних факторів, режиму харчування і відпочинку та в залежності від особистих цілей фізична культура дозволяє гармонійно розвивати та оздоровлювати організм і підтримувати його у відмінному фізичному стані тривалі роки.

Під сучасним широким поняттям «фізичне виховання» мається на увазі органічна складова частина загального виховання - навчальний, педагогічний процес, спрямований на засвоєння людиною особистісних цінностей фізичної культури. Іншими словами, метою фізичного виховання є формування фізичної культури особистості, тобто тієї сторони загальної культури людини, яка допомагає реалізувати його біологічний і духовний потенціал. Фізичне виховання починається з перших же днів після народження нової людини.
В єдності з розумовим, моральним, естетичним і трудовим вихованням воно забезпечує всебічний розвиток особистості. Причому ці сторони загального процесу виховання значною мірою проявляються і в самому організованому відповідним чином процесі фізичного виховання.

Соціально-економічні умови життя сучасного суспільства характеризуються значним підвищенням вимог до стану здоров'я майбутніх фахівців, їхньої підготовленості до майбутньої професійної діяльності та високого темпу життя. Поряд з цим високі інформаційні та емоційні навантаження та в той же час низький рівень культури здорового способу життя - невміння ефективно організовувати свою працю і відпочинок, самостійні заняття фізичною культурою і спортом, багатогодинне перебування перед екранами комп'ютерів і телевізорів - викликають синдроми «ранньої і хронічної втоми» та знижують руховий потенціал студентів.

Однією з істотних особливостей предмета «Фізичне виховання» в порівнянні з іншими навчальними дисциплінами є те, що молодь може досягти кінцевої мети його вивчення - високого рівня фізичної культури - через засвоєння різної за змістом фізкультурної освіти: спортивних ігор, єдиноборств, легкої атлетики.

Одним з перспективних напрямків модернізації системи фізичного виховання студентів є реалізація особистісно орієнтованого підходу в фізкультурній освіті, що припускає врахування індивідуальної своєрідності фізкультурно-спортивних інтересів та здібностей кожного студента в галузі фізичної культури.

Останнім часом з'являються нові види фізичної активності, такі як степ-аеробіка, фітбол-аеробіка, фотнес-йога, каланетика, стретчинг, аквааеробіка.

Фітнес є однією з ефективних і привабливих для студенток систем фізичних вправ оздоровчої спрямованості.

Фітнес-аеробіку необхідно розглядати як один з ефективних засобів фізичного виховання підлітків та студентської молоді, що забезпечує різнобічний вплив на організм, сприяє формуванню стійкого інтересу до систематичного використання засобів фізичної культури і спорту з метою саморозвитку та самовдосконалення.

Фізичне виховання студенток вузу на основі поглибленого вивчення фітнес-аеробіки буде більш ефективним, якщо:

- розробити експериментальну методику фізичного виховання студенток на основі доповнення базового компонента змісту фізкультурної освіти варіативним програмним матеріалом з фітнес-аеробіки;

- створити організаційні умови для відносно вільного вибору кожної студенткою виду фізичних вправ у відповідності з індивідуальною своєрідністю фізкультурно-спортивних інтересів та рухових здібностей;

- забезпечити єдність та взаємозв'язок засвоєння базового і варіативного компонентів змісту навчальної програми при основній спрямовуючої ролі навчального матеріалу з фітнес-аеробіки.

Застосування фітнес-аеробіки у процесі занять забезпечує підвищення показників функціонального стану організму, а також фізичної підготовленості тих, що займаються; дозволяє сформувати стійкий усвідомлений інтерес студенток вузу до фізичного виховання; стимулює засвоєння ними цінностей фізичної культури і спорту та їх застосування для підвищення культури життєдіяльності.

Фітнес-аеробіка орієнтована на вдосконалення фізичного виховання студенток на основі врахування індивідуальної своєрідності їх освітніх здібностей та потреб в галузі фізичної культури і спорту.

Фізичне виховання студенток на основі поглибленого вивчення фітнес-аеробіки забезпечує істотне підвищення функціональної і фізичної підготовленості їх організму, рівня розвитку психомоторних здібностей, сприяє формуванню інтересу до занять фізичною культурою в цілому і фітнес-аеробікою зокрема.