Єрмолюк М.А.

Шахтарський кінотехнікум, Україна

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ЯК МОТИВУЮЧИЙ ЧИННИК ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТА

 

Здоров'я - дуже складний, системний по своїй суті феномен. Це необхідна умова активної і нормальної життєдіяльності людини. Серйозні порушення в цій сфері спричиняють за собою зміни в звичному способі життя, можливу втрату професійної дієздатності, а в цілому - вимушену корекцію планів на майбутнє. На жаль, здоров'я мало цінується більшістю людей, але воно об'єктивно вища життєва цінність [1].

Фізична культура тісно пов'язана із станом здоров'я. Вона дає можливість зберігати здоров'я, робити своє тіло красивіше, значно розширювати свій діапазон адаптаційних механізмів організму, підвищувати його стійкість до впливу негативних чинників [2].

Розумова праця студента, що протікає в умовах малої рухової активності, викликає підвищену стомлюваність, зниження працездатності і погіршення загального самопочуття.

Сучасний стан освітньої сфери проявляється в нездатності освіти адекватно реагувати на глобальні проблеми людства, однією з яких є проблема здоров'я. Сучасні умови життя потребують особу з максимальним розвитком усіх людських сил: фізичних, емоційних, психічних, інтелектуальних, за наявності достатнього рівня здоров'я [3].

Проте реальний стан здоров'я населення України і, в першу чергу, студентів, свідчить про те, що відношення до особистого розуміння суті здоров'я як цінності залишаються на низькому рівні. Так, не для кого не секрет, що зараз у багатьох студентів зареєстровані різні захворювання, які можуть обмежити вибір майбутньої професії. Все більша кількість студентів за станом здоров'я не може бути покликана на військову службу. Останніми роками у студентів відзначається зростання кількості патологій системи кровообігу, органів зору, ендокринної системи, психічних розладів.

Тому пріоритетним напрямом в мотивуванні студентів до здорового способу життя стає фізична культура. Для виправлення ситуації, яка склалася зі станом здоров'я підростаючого покоління необхідно передусім інформувати студентів про користь фізичної культури.

Поняття «фізична культура» має на увазі не лише систематичне застосування раціонально складених комплексів вправ, але і гарну фізичну форму. Фізична культура в першому розумінні є провідним чинником здорового способу життя, а в другому - його слідством. Як бачимо, це поняття досить містке: об'єднуючи в собі причину і наслідок, воно виступає в особливій якості, що іменується фізичною культурою [2].

Фізична культура як мотивуючий чинник здорового способу життя студента є суб'єктивним механізмом формування відповідального відношення до свого здоров'я, розвитку потреби емоційно-ціннісного відношення до нього, виховання потреби в постійному фізичному вдосконаленні, формування систем знань про анатомо-фізіологічні особливості функціонування людського організму, про психічні властивості і процеси, про основи гігієни, про заходи по забезпеченню безпеки життєдіяльності [4].

Фізична культура є важливою гранню загальної культури будь-якого розвиненого суспільства. Вона стає об'єктивною потребою суспільства і особи, соціальною цінністю, важливою частиною культури, сприяє зміцненню здоров'я (як фізичного, так і духовного) кожної людини, тим самим, ведучи до оздоровлення усієї нації [5]. Саме інтеграційні, духовно-фізичні можливості фізичної культури, освоєння людиною комплексу її ціннісно-діяльнісного потенціалу все частіше розглядаються як потужний чинник оздоровлення людини, самовизначення її у сучасному світі, самореалізації у сфері освіти, праці, дозвілля, а отже, і в прогресі суспільства в цілому [6].

«Фізична культура» як учбова дисципліна має пріоритетне значення в підготовці студента до майбутніх видів діяльності, до самостійного життя, до адаптації організму в умовах життя, що постійно міняються [7].

В результаті вивчення дисципліни «Фізична культура» усі студенти здобувають обов'язкову загальну фізкультурну освіту, зміцнюють своє здоров'я, отримують фізичний і духовний розвиток, придбавають потребу в регулярному фізкультурному і спортивному зайнятті. Обов'язкове фізичне виховання повинне забезпечувати підготовку до цілеспрямованого використання засобів фізичної культури впродовж усього життя, сприяючого твердженню здорового способу життя усіх верств населення нашої країни [7].

Важливо підкреслити, що це практично єдина дисципліна серед великого переліку інших учбових предметів, яка покликана зміцнювати здоров'я, сприяти поліпшенню розумової працездатності, протистояти стресовому впливу учбових перевантажень. Саме тому учбові програми по фізичній культурі в усіх типах установ освіти орієнтовані на максимальний оздоровчий ефект з розумним використанням різних фізичних вправ, дихальної гімнастики, а також природних сил природи і гігієнічних чинників [7].

Підсумовуючи усе вищесказане можна з упевненістю стверджувати, що у сучасному світі фізична культура є саме тим мотивуючим чинником, завдяки якому світогляд про здоровий спосіб життя у студента заповнюється і розвивається. Зайняття фізичною культурою в учбовому закладі є невід'ємною частиною пропаганди здорового способу життя і найбільш ефективним методом його популяризації.

 

Література:

1. Волоков В.Ю. Научные основы физической культуры и здорового образа жизни. - СПб. : СПбГТУ, 2001.

2. Бароненко В.А., Рапопорт Л.А.. Здоровье и физическая культура студента. – Москва, 2003. 418 с.  

3. Овчинников С.А. Физическая культура личности как ведущий фактор в системе формирования здорового образа жизни студента // автореферат диссертации. - Нижний Новгород,  2006.

4. Круглова Л.К. Основы культурологии. - СПб.: СПГУВК, 1995. 393с.

5. Осухова Н.Г. Становление творческой индивидуальности педагога // Педагогика. - 1992. - №3-4. С.53.

6. Ильин В.В. О специфике гуманитарного знания // Вопросы философии. - 1985. - №7. С.47.

7. Дмитриев М.Г., Темных Л.П. Физическое воспитание как фактор формирования здорового образа жизни у молодежи // Материалы второго международного молодежного психолого-социального конгресса. - Санкт-Петербург. - 2009.