Фізична культура і спорт/2. Розвиток фізичної культури і спорту в сучасних умовах

Козлова Т.Г.

Київський національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Україна

ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОГО І ФІЗИЧНОГО СТАНУ СТУДЕНТІВ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ШЕЙПІНГОМ ПІД ВПЛИВОМ МУЗИЧНОГО СУПРОВОДУ

Музика як засіб духовного та емоційного збагачення людини здатна глибоко і всебічно впливати на неї. Музичний супровід занять з шейпінгу значно підвищує їх ефективність та емоційність. Це зумовлює необхідність відповідної підготовки тренера-викладача, його уміння проводити різні види вправ під музичний супровід, збагачувати заняття естетичним змістом, привертати увагу студентів до виразних, точних і гарних рухів [1, 3, 5].

Вченими доведено, що музика змінює сприймання об’єму виконаної роботи: зменшує почуття втоми і дискомфорту від фізичних вправ субмаксимальної потужності, що дозволяє людині виконувати більший об’єм роботи і відчувати при цьому менше дискомфорту. Тому результати спортсменів, які займаються спортом під музичний супровід, на 10-25% вищі, ніж прогрес тих, які тренуються в тиші.  Це пояснюється тим, що організм людини реагує на музику несвідомо – вона рухається на автоматі, втома при цьому понижується, а психологічний стан наближається до ідеалу.

Для того, щоб музика на заняттях з шейпінгу впливала позитивно на фізичний та емоційний стан студентів, необхідно брати до уваги такі тісно взаємопов’язаних між собою компоненти:

- педагогічний – відповідність принципам, цілям і завданням навчання, виховної спрямованості, методиці проведення й характеру заняття;

- психофізіологічний вплив музики на організм, що підвищує працездатність, рухову активність сомато-вегетативних функцій з урахуванням анатомо-фізіологічних, статевих і темпераментних особливостей студентів;

- музично-фонетичні якості: побудова і виразність мелодії, її характер, композицію і динаміку, а також якість запису і відтворення звуку.

Музичний супровід на заняттях можна використовувати фрагментарно, тобто окремими частками й епізодами, чи у вигляді цілої музичної програми впродовж всього заняття. Для виконання фізичних вправ під музичний супровід використовують функціональну музику з метою підвищення або підтримання високого рівня працездатності студентів. Вона, в свою чергу, ділиться на мобілізуючу, фонову і музику для відновлення. При підборі функціональної музики слід враховувати вік студентів, їх фізичний розвиток, а також доступність рухів, що вивчаються [2].

Мобілізуюча музика призначена для початку заняття – розминки. Вона створює бадьорий, життєрадісний настрій, підвищує м’язовий тонус, працездатність, інтенсивність дихання, кровообігу і газообміну, сприяє формуванню рухової домінанти. Її мета – підготувати організм до активної діяльності. Стимулюючий вплив такої музики реалізується через збудження ретикулярної формації центрів позитивних емоцій і симпатичної системи. Вона підвищує емоційний тонус, серцеву діяльність, кровопостачання мозку і м’язів. Все це полегшує створення рухової домінанти.

Фонова музика не пов’язана з структурою і характером руху, а є стороннім подразником, який підвищує якість і ефективність заняття. При цьому велике значення мають характер і сила звуку. Важливо, щоб мелодія була тихою, знайомою і простою, без неочікуваних різких зусиль; вона підвищує  тонус м’язів, якість руху і працездатність під час виконання фізичних вправ.

В заключній частині заняття, після інтенсивного фізичного навантаження виникає необхідність у заспокоєнні організму, знятті втоми, відновленні ЧСС і ліквідації кисневого боргу. Для цього використовується музика для відновлення. Мотив музики слідує ритму роботи з поступовим уповільненням, що сприяє розслабленню м’язів, заспокоєнню роботи серця і дихання.

Структурно-сюжетна музика – складні спеціальні мелодії, що відповідають характерові, структурі і змісту фізичних вправ. Вони складають музичну композицію, яка тісно пов’язана з руховою програмою. Музика обумовлює зміну ритму і структури рухів, перехід до розслаблення, зміни темпу. Добре засвоєна структурна музика допомагає оволодіти технікою й виразністю руху, тому викладач повинен слідкувати за адекватністю рухів музичному супроводу [1, 2, 4].

Мета дослідження: спостереження впливу музичного супроводу під час занять фізичними вправами на емоційний і фізичний стан студенток I-II курсів відділення „шейпінг” НТУУ „КПІ”.

Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, тестування, методи математичної статистики.

Результати дослідження. Дослідження проводилося на базі спортивного комплексу НТУУ „КПІ” відділення „шейпінг”. В ньому приймали участь 40 студенток НТУУ «КПІ» різних факультетів I-II курсів, які відносяться до основної групи за станом здоров’я (експериментальна група – 20 студенток, контрольна група – 20 студенток). Впродовж двох місяців (вересень, жовтень) заняття для обох груп проводились згідно з робочою програмою відділення «шейпінг». Експериментальна група виконувала програму під музичний супровід відповідно цілям і завданням навчання, виховної спрямованості, методиці проведення й характеру заняття [1], а контрольна група в тиші.

Під час проведення занять використовувались педагогічні засоби, які дозволяли оцінити реакцію організму на фізичне навантаження. Такий постійний персональний контроль з боку викладачів підвищує корисність занять та їх педа­гогічну оцінку, що дає змогу своєчасно вно­сити відповідні корективи. Також вимірювались суб’єктивні параметри, такі, як сприйняття фізичного напруження, комфорт виконання фізичних вправ. Крім цього раз на місяць проводилось антропометричне тестування по всім провідним параметрам [3]. Аналіз поточних результатів показав, що студенти експериментальної групи під час занять виконували більший об’єм роботи, їх показники були кращими ніж у студентів контрольної групи. 

Висновки:

1.            Аналіз науково-методичної літератури показав, що музичний супровід занять змінює сприймання об’єму виконаної роботи і зменшує почуття втоми і дискомфорту від виконання фізичних вправ, що дозволяє людині виконувати більший об’єм роботи і відчувати при цьому менше дискомфорту.

2.            Встановлено, що музичний супровід заняття з шейпінгу викликає у студенток емоційний підйом, покращує настрій, активізує бажання займатись фізичними вправами.

3.            Емоційний підйом, в свою чергу, супроводжується підвищенням функціональних можливостей організму, що призводить до швидкого згорання калорій.

 

Література:

1.            Давыдов В.Ю. Методика преподавания оздоровительной аэробики : уч. пособие. / В.Ю. Давыдов, Т.Г. Коваленко, Г.О. Краснова Волгоград : Изд-во Волгогр. гос. ун-та, 2004.124 с.

2.            Медведева Е.Н. Фитнес-аэробика в системе физического воспитания студентов : уч.-метод. пособие / Е.Н. Медведева, Ю.В. Стрелецкая, О.В. Муштукова Великие Луки : Редакционно-издательский отдел ФГОУ ВПО «Великолукская ГСХА», 2008. -  50 с.

3.            Менхин Ю.В. Оздоровительная гимнастика: теория и методика/ Ю.В. Менхин, А.В. Менхин. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2002. – 384 с.

4.            Фитнес: тонкости, хитрости и секреты / Под. ред. Ю.В. Татуры. – М. : Бук-пресс, 2006. – 352 с.

5.            Эдвард Т. Руководство инструктора оздоровительного фитнеса / Т.  Эдвард,  Б. Хоули, Дон Френе. – К. : Олімп. л-ра, 2004. – 362 с.