Махова Н. В., Февральов Є. М.

Первомайський факультет Харківського державного університету харчування і торгівлі

 

Адаптаційні процеси організму студентів, як проблема фізичного виховання

Психофізіологічні основи навчальної та інтелектуальної діяльності студентів тісно пов’язані зі станом їхнього здоров’я та здатністю адаптуватися до нового соціального середовища, яким є колектив навчального закладу. Пристосування до системи навчання, усвідомлення й ступінь прийняття цінностей майбутньої професійної діяльності – все це супроводжується великим напруженням компенсаторно-пристосувальних механізмів молодого організму. Тому процесу адаптації студентства та подоланню його дезадаптації надається чимала увага з боку викладачів фізичного виховання.

Адаптація –пристосування організму до нових умов існування – це одна з найважливіших особливостей живих систем. Поряд із соціальною адаптацією розрізняють біологічну, та окремо, психофізичну адаптацію.

Соціальна адаптація розглядається як проблема психологічна, але вона також залежить від фізіології, від фізіологічних процесів, які відбуваються переважно в центральній нервовій системі.

Структура фізіологічного пристосування носить динамічний характер, вона постійно змінюється. До неї можуть входити різні органи, різні фізіологічні та функціональні системи.

Адаптаційні процеси в організмі проходять ефективно лише тоді, коли студентам пропонують відповідне за обсягом та інтенсивністю навантаження. Невелике та надмірне навантаження не сприяє адаптації. Оптимальний індивідуальний розмір навантаження залежить від здатності організму індивіда опрацьовувати запропоновану кількість певної роботи.

Правильне визначення періодичності сполучення тренувальної роботи і відпочинку – одна з ключових проблем адаптації, що забезпечує успішність удосконалення функціональних можливостей. В будь-якому випадку, працю і відпочинок слід розглядати в єдності.

Здатність організму молодої людини до адаптації в новому середовищі багато в чому залежить від індивідуальних резервних можливостей, які вона повинна реально оцінювати, дбайливо до них ставитись, і за певних обставин, збільшувати їх. У одних студентів процес адаптації проходить плавно, у інших стрибкоподібно. І все ж  35% студентів відчувають дезаптаційний синдром. До психофізичного дискомфорту може призводити не тільки навчальне навантаження, але й неорганізована система праці й відпочинку студентів.

Особистісні якості багато в чому визначають загальній процес адаптації студента до нових умов життєдіяльності в вищому навчальному закладі. Взаємовплив студентів один на одного – складний процес, який залежить і від загальної підготовленості, і від рівня знань окремих студентів, від їх фізичного стану і матеріального забезпечення тощо. Ступінь активності  пов'язаний з мобілізацією сили волі, духовних і фізичних сил.

Забезпечити високу  здатність адаптації до нових умов навчання в вузі та регулювання психоемоційного  і функціонального стану юнаків і дівчат можливо засобами фізичної культури. Загальний ефект регулярних фізичних вправ, занять спортом знаходить прояв в підвищеній стійкості центральної нервової системи, позитивних змінах у опорно-рухомому апараті, зменшенні затрат енергії в стані спокою, істотному зменшенні відновлення після фізичного навантаження будь-якої інтенсивності.

Як правило, підвищення загальної тренованості до фізичного навантаження має й неспецифічний ефект – підвищення стійкості до несприятливих факторів зовнішнього середовища (стресових ситуацій, високих і низьких температур, травм, гіпоксії), до простудних і інфекційних захворювань.

Використання відповідного фізичного навантаження покращує проходження розумових процесів, вдосконалює увагу, підвищує обсяг пам’яті, активізує функцію слухового аналізатора. У добре фізично підготовленої людини менший час реакції переключення від однієї дії до іншої, краща розумова працездатність і її стійкість.

Таким чином, процес адаптації організму до впливу зовнішніх факторів є фізіологічною основою й змістом функціональних і рухових здатностей у процесі фізичного виховання і самопідготовки студентів.

 

Список літератури

1. Ильин, Е. П. Психомоторная организация человека [Текст]: учеб. пособие для вузов / Е. П. Ильин. – СПб. : Питер, 2003. – 384 с.

2. Лотоненко А.В. Физическая культура, спорт и работоспособность студентов [Текст]. – Воронеж, 1986. – 286 с.

3. Фомин  Н. А. Адаптация: общебиологические и психофизиологические основы [Текст]. – М.: Теория и практика физической культуры, 2003. – 335 с.