Огляд результатів складання нормативів студентів різних факультетів

Ст.викладач фізичного виховання– Татарченко Лариса Іллівна

Адреса: м. Дніпропетровськ, вул. Казокова, 4-а, кв. 23

Телефон: 066-22-00-196

Студентка гр. ТТ-08-1 – Капцова Віра Володимирівна

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

м. Дніпропетровськ

Резюме: в статті наведені результати з деяких нормативів, проаналізовані статистично, побудовані графіки. Доповнено теоретичними довідками з різних нормативів, порадами для покращення результатів.

Резюме: в статье приведены результаты по некоторым нормативам, проанализированы статистически, построены графики. Дополнена теоретическими справками из разных нормативов, советами для улучшения результатов.

Summary: The article presents the results of some standards, analyzed statistically, based graphics. Theoretical information, supplemented with different standards, tips for improving results.

Актуальність: на сучасному етапі розвитку суспільства активізувалась увага до здорового способу життя студентів, що зв’язано із заклопотаністю суспільства по висновку здоров’я спеціалістів, що випускаються вищою школою і зростом захворюваності в процесі їх професійної підготовки з наступним зниженням працездатності. Стан здоров’я молоді являється важливою складовою здорового потенціала нації, тому збереження і розвиток здоров’я студентів і формування у них здорового способу життя сьогодні має пріорітетне значення. Невипадково педагоги в останній час проявляють глибокий інтерес до проблеми здоров’я студентів, вихования у них відповідального відношення до свого здоров’ю, до здоров’я оточуючих і здоров’ю майбутніх поколінь.

Мета: Визначити результати з ключових фізичних вправ студентів першого курсу. Порівняти результати різних факультетів. Визначити спроможність студентів виконати вправи, на основі отриманих даних зробити висновки.

Результати дослідження:

         Оскільки фізичне виховання— педагогічний процес спрямований на фізичний розвиток, функціональне удосконалення організму, навчання основним життєво важливим руховим навичкам, вмінням і зв'язаних із ними знаннями для успішної наступної професійної діяльності, то у статті розглядаються основні нормативи з фізичного виховання та виконання їх студентами першого курсу різних факультетів.

Для аналізу у роботі були взяті данні студентів першого курсу біологічного та соціально-гуманітарного факультету (жінки) Дніпропетровського національного університету. Розглянуті були основні нормативи: біг, а саме на дистанції 30, 100 і 500 метрів, висіння на зігнутих руках, прес.

Висновки: Збираючи наведені вище факти, можна зробити висновок, що студенти найкраще виконують нормативи з пресу та висіння на зігнутих руках. Порівнюючи результати різних факультетів, студенти СГФ показують кращі результати, ніж студенти БЕФ по всім показникам, окрім бігу на 500 метрів. Взагалі студентам необхідно більше приділяти увагу бігу, бо він є одним за найкориснішим різновидом легкої атлетики, сприяє кращому зміцненню нервової системи. У покращенні результатів з бігу допоможуть наведені нижче поради.

Список літератури:

1.     Жилкин А.И. и др. Легкая атлетика: Учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / А.И. Жилкин, В.С. Кузьмин, Е.В. Сидорчук. — М.: Издательский центр «Академия», 2003. — 464 с.

2.     В.Ф.Новосельський. “Фізична культура і здоров’я школярів.” Київ. Знання. 1984р.

3.     Н.А. Козленко “Школьникам в привычку заниматься физкультурой.” Київ. Радянська школа. 1985р.

4.     В.М. Качашкін. “Методика фізичного виховання”. Москва. Просвіта. 1989р.

5.     М.Д. Ріпа. “Физическая культура и спорт в общеобразовательной школе”. Москва. Просвіта. 1985р.

6.     Спорт сьогодні і завтра / За ред. Михайлушка Є.О. – К., 2005.

7.     Байденко, В.И. Россия в Болонском процессе : проблемы, задачи, перспективы / В.И. Байденко, Н.А. Гришанова, В.Ф. Пугач // Высш. образование сегодня. –2005. – № 5. – С. 16-21.

8.     Obodynski K.: Ksztaltowanie sie kultury fizycznej studentow, Rzeszow 1992, s. 20.