Фізична культура і спорт

Фізична культура і спорт:проблеми, дослідження, пропозиції. 

                                     

Дорошенко Ірина Володимирівна                                                       

викладач фізичного виховання Національного університету харчових технологій

Долиніна Міла Милківна

старший викладач фізичного

виховання Національного університету харчових технологій

Дорошенко Ігор Володимирович

 викладач-методист КІСІТ КНЕУ ім.В.Гетьмана

                                                                                                      8 097 825 07 52

               

 

 

Пілатес

 

Пілатес – широко відома в усьому світі система вправ. Вона була створена Джозефом Пілатесом більше ніж 100 років тому і отримала новий виток розвитку в наші дні. В пілатесі з’єдналися західні і східні елементи (особливо відчутна йога) і відносять до направлення фітнесу “Body- Mind” (“Тіло і Разум”), що означає усвідомлене відношення до руху.

Головна відмінність пілатеса від інших видів тренувань — зведена практично до нуля можливість отримання травм та негативних реакцій. Передбачена велика кількість вправ для реабілітації при больових синдромах в різних частинах хребта.

  Пілатес – це безпечна програма вправ без великого навантаження, яка дозволяє розтягнути і укріпити основні м’язові групи в логічній послідовності, не забуваючи при цьому й про більш слабкі м’язи.

Пілатес - це комплекс вправ для всього тіла, який розвиває гнучкість і рухливість, один з найнебезпечніших видів тренувань. Ніякі інші вправи не надають настількі м’якої дії на тіло, одночасно укріплюючи його.Тренування за системою пілатес настільки безпечне, що її використовують для відновної терапії після травм хребта. Укріплює м’язи-стабілізатори, що виконують роль своєрідного корсета, фіксують нормальне положення тіла (постави, внутрішніх органів), розвивають координацію, покращує гнучкість, вчить рухатися граціозно.

В основі пілатеса закладені декілька важливих принципів: концентрація, дихання, контроль, точність, плавність рухів і регулярність, розслаблення, направлення рухів і координація. Дуже важливо засвоїти техніку дихання пілатеса. В пілатесі використовується нетрадиційна методика дихання, що сприяє розвитку дихальної системи; всі вправи обов’язково синхронізуються з диханням, і всі вони плавно переходять з одного в інше.Треба навчитися вдихати повітря “в спину”, в районі малих ребер. Повітря не повинно розширювати передню частину грудної клітини та надувати живіт. Необхідно сконцентрувати увагу на заповненні нижньої частини легенів. Повинно винукнути враження того, що роздувається спина. Дихання верхнє, грудне, живіт втягнутий.  Метод Пілатеса навчить  спеціальній техніці дихання, що управляє кровопостачанням мозку і покращує загальну циркуляцію крові в організмі. Поєднання рухів з правильним диханням – запорука зміцненню м’язів та гарного самопочуття.

Головні задачі пілатеса – укріплення м’язів, покращення координації і баланса тіла, постави, стимулювання циркуляції і покращення сприйняття свого тіла. Всі рухи під час вправ виконуються повільно, плавно, завдяки чому мязи і звязки не перевантажуються. Одночасно зберігати правильне дихання. Всі вправи пілатес виконуються таким чином, що хребет знаходиться в природному положенні. Його природне прогинання дозволяє досягти найкращих результатів.

 

Різновиди тренувань пілатеса.

 

Тренування на підлозі.  Ці комплекси вправ, які виконуються на підлозі, в основному сидячи або лежачи. Комплекси можуть бути направлені на досягнення різних цілей. Для виконання цих вправ необхідний тільки м'який, зручний килимок.

Тренування зі спеціальним обладнанням. Вправи виконуються на підлозі, але з використанням різного обладнання: кільце Pilates Ring, гантелі, м’ячі і ін.

Тренування на спеціальних тренажерах. Головна відмінність тренажерів пілатес від звичайних складається з того, що їх опори не є жорстко фіксованими і при виконанні вправ треба утримувати рівновагу, щоб не впасти. В роботу включається багато дрібних мязів.

Різні  вправи вимагають надзвичайно точного, плавного, без пауз виконання,  високої концентрації. Вправи пілатес дуже різноманітніі, і включають в роботу велику кількість м’язів одночасно, вимагаючи правильної техніки виконання, а кількість повторень при цьому може бути мінімальною. Рухи в пілатес розтягують м’язи. В роботу включаються дуже глибокі мязові групи, про існування яких навіть не замислювалися і не підозрювали, а вони грають не останню роль в формуванні стрункої фігури.

Одне  з головних правил в техніці пілатеса – зберігти витяжіння м’язів під час їх напруження.

Для того щоб досягти значних результатів, необхідно займатися пілатесом регулярно (не менше трьох разів на тиждень), інакше всі зусилля будуть марними.