Басараб Ю.В., Любимов В.А.

Академія митної служби України

Досвід кредитно-модульної організації навчання з дисципліни

Спеціальна підготовка” в Академії митної служби України

Структура дисципліни та кредитно-модульна організація навчання.

Стаття 423 Митного кодексу України передбачає, що “для забезпечення правильного та ефективного застосування фізичної сили, спеціальних засобів і зброї з посадовими особами митної служби України проводяться навчання із спеціальної підготовки та періодичні перевірки придатності до таких дій…”.

На реалізацію цих вимог кафедрою фізичного виховання та спеціальної підготовки Академії митної служби України розроблена і впроваджена у навчальний процес дисципліна “Спеціальна підготовка”.

В 2008–2009 навчальному році кафедра організувала навчання з “Спеціальної підготовки” за кредитно-модульною системою для курсантів двох спеціальностей – “Інформаційні управляючі системи та технології” і “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”.

В 2009–2010 навчальному році завершено перехід на кредитно-модульну організацію навчання для курсантів всіх інших спеціальностей, при цьому враховано досвід 2008–2009 навчального року, удосконалено навчальну програму.

Програмою передбачено вивчення чотирьох змістових модулів (далі “модуль”) – “Загальна фізична підготовка”, “Рукопашний бій”, “Вогнева підготовка”, “Стройова підготовка”.

Обсяг дисципліни рівномірно розподілений між 5 – 8 семестрами і складає 64-72 години на семестр. Зміст навчального матеріалу, організаційно-методичні вказівки та правила безпеки на заняттях для кожного змістового модулю детально викладені у робочій навчальній програмі.

Викладач проводить заняття з групою чисельністю, як правило, від 10 до 15 курсантів. На заняттях має бути забезпечено суворе дотримання заходів безпеки.

Практичне заняття є основним видом навчального заняття, яке проводиться з групою і головним змістом якого є практична робота кожного курсанта. Практичні заняття проводяться на загальноспортивній та спеціалізованій навчальній базі – ігрові, тренажерні, гімнастичні зали, спортивний майданчик, стадіон, зали боротьби і рукопашного бою, стрілецька галерея і навчальні класи стрілецького тиру. Графіки послідовності вивчення дисципліни передбачають максимально щільне і рівномірне завантаження навчально-матеріальної бази кафедри протягом семестру.

Контрольне заняття з кожного змістового модулю призначене для узагальнення результатів контролю з модулю за даний семестр. На контрольному занятті курсанти зобов’язані завершити виконання всіх контрольних завдань з модулю (відповіді, тести, нормативи, практичні завдання, вправи) і отримати модульну оцінку.

Залік є формою підсумкового контролю, що полягає в оцінюванні засвоєння курсантом навчального матеріалу за семестр, систематичності та успішності його роботи з дисципліни, участі у спортивному житті Академії.    

Система оцінювання

Семестрова оцінка є сумою балів модульних оцінок за семестр і визначається за шкалою ЕСКП та за національною шкалою під час заліку. Кожна модульна оцінка виставляється на контрольному занятті викладачем, який проводив заняття з модулю, і визначається як сума балів модульного контролю, заохочувальних та штрафних балів.

Вивчення дисципліни за семестр не зараховується, якщо семестрова оцінка становить менше 60 балів. В цьому випадку курсант вважається таким, що має академічну заборгованість, і повинен ліквідувати її до початку наступного семестру.

 

Табл. 1

Оцінка в балах

Оцінка за шкалою ЕСПК

Оцінка за національною шкалою

Символ

Визначення

Залік

90-100

А

Відмінно

Зараховано

82-89

В

Дуже добре

75-81

С

Добре

68-74

D

Задовільно

60-67

Е

Достатньо

35-59

FX

Недостатньо, можливе перескладання

Не зараховано

1-34

F

Недостатньо

 

Модульна оцінка з “Загальної фізичної підготовки”:

-         виставляється за рівень особистої фізичної підготовленості курсанта, систематичність його роботи з модулю, участь у спортивних змаганнях на рівні від Академії до України і вище,

-         визначається сумою балів за виконання контрольних нормативів, заохочувальних та штрафних балів і має максимальний рівень 30 балів,

-         вважається незадовільною при сумі від 0 до 12 балів.

Модульна оцінка з “Рукопашного бою”:

-         виставляється курсанту за володіння передбаченими цією програмою технічними діями, систематичність його роботи з модулю, участь у спортивних змаганнях на рівні від Академії до України і вище,

-         визначається сумою балів за виконання п’яти контрольних завдань, заохочувальних та штрафних балів і має максимальний рівень 30 балів,

-         вважається незадовільною при сумі від 0 до 12 балів.

Модульна оцінка з “Вогневої підготовки”:

-         виставляється курсанту за теоретичні знання в обсязі поточного семестру, практичні уміння і навички неповного розбирання, збирання зброї, виконання вправи контрольної стрільби, систематичність роботи з модулю, участь у спортивних змаганнях на рівні від Академії до України і вище,

-         визначається сумою балів за теоретичні знання, виконання контрольного завдання з неповного розбирання, збирання зброї, контрольну стрільбу, заохочувальних та штрафних балів і має максимальний рівень 30 балів,

-         вважається незадовільною при сумі від 0 до 12 балів.

Модульна оцінка з “Стройової підготовки”:

-         виставляється курсанту за знання Стройового статуту Збройних Сил України, виконання стройових прийомів, систематичність роботи з модулю, дотримання належного зовнішнього вигляду і стройової дисципліни,

-         визначається сумою балів за виконання п’яти контрольних завдань, заохочувальних та штрафних балів і має максимальний рівень 10 балів,

-         вважається незадовільною при сумі від 0 до 4 балів.

Порядок нарахування заохочувальних та штрафних балів

Табл. 2

Заохочення

Бали*

Модуль виконано вчасно, заняття не пропущені або пропущені тільки з поважних причин (крім хвороби та короткочасних відпусток)

+5/2

Модуль виконано вчасно, заняття пропущені тільки за хворобою та короткочасними відпустками

0

Участь у спортивних змаганнях з передбачених видів спорту:

-         на рівні Академії

-         на рівні Дніпропетровська, області

-         на рівні України та вище

 

+2

+5

+10

Стягнення

Бали*

Модуль виконано невчасно за поважних причин

0

Модуль виконано невчасно без поважних причин

–5/–2

Кожне заняття, пропущене без поважних причин, або кожне порушення дисципліни на занятті

–1

* чисельник – для модулів “Загальна фізична підготовка”, “Рукопашний бій”, “Вогнева підготовка”; знаменник – для модулю “Стройова підготовка”.

 

Максимальна сума заохочувальних балів за модуль +10, штрафних балів –10.