Терещенко А.О.

Національний університет державної податкової служби України, м. Ірпінь

 

ПСИХОЛОГІЧНА АДАПТАЦІЯ КУРСАНТІВ ДО ЕКСТРЕМАЛЬНИХ СИТУАЦІЙ

 

         Особистість формується в умовах конкретно-історичного існування людини. В діяльності провідну роль у процесах формування особистості відіграють навчання і виховання, що здійснюється переважно в групах і колективах.

         Поруч із пізнаннями інших наук потрібно пізнати і науку про людину кожному, хто колись вважатиметься освіченим і матиме право ухвалювати рішення і відповідати за нього.

         У сучасних умовах до працівників податкової міліції висуваються досить високі умови. Для виконання покладених обов’язків необхідні базові знання та вміння.

         Виконання професійних функцій часто поєднується з небезпекою для здоров'я, життя. Актуальність і важливість проблем полягає в тому, що необхідна підготовка кваліфікованих податківців, здатних ефективно вирішувати багаторівневі оперативні, тактичні й стратегічні заходи. Виникнення непередбачених ситуацій, а нерідко необхідність подолання труднощів є нормою професійної діяльності. При цьому велике значення має фізична підготовка і морально-психололічна загартованість. Фізично розвинена людина має позитивні установки до оточення, є доброзичливою і привітною з більшою частиною вірогідності, ніж людина хвора і квола.

         Завдання фізичної підготовки в тому, щоб сприяти фізичному розвиткові співробітника, водночас справляти позитивний вплив на вироблення і закріплення моральних і вольових рис характеру, виховання таких якостей особистості як організованість, свідома дисципліна, наполегливість у процесі подолання перешкод, витривалість, мужність.

         У професійній діяльності часто виникають стресові ситуації, тому морально-психологічна загартованість співробітників має велике значення.

         Стрес – це емоційний стан, виплаканий несподіваною та напруженою ситуацією.

         Основні риси психічного стресу:

-         стан організму, його виникнення припускає взаємодію між організмом і середовищем;

-         більш напружений стан ніж звичайний мотиваційний; він потребує для свого виникнення сприйняття погрози;

-         явища стресу мають тоді, коли нормальна реакція недостатня. Оскільки стрес стався, головним чином, саме через сприйняття погрози, то його виникнення у визначеній ситуації може зявитися через суб’єктивні причини, пов’язані з особистостями даної особи.

Стресовими станами будуть дії в разі необхідності самому швидко прийняти рішення, миттєва реакція в разі небезпеки, поведінка в ситуації, що несподівано змінилася.

         У стресовому стані можливі помилки сприйняття, памяті, неадекватні реакції на несподівані подразники. У деяких людей незначний стрес може викликати приплив сил, активізацію діяльності, особливу ясність і чіткість думок.

         Не можна визначити наперед, чи викличе дана ситуація стресовий стан людини. Поведінка у стресовій ситуації багато в чому залежить від персональних особливостей людини:

-         від уміння швидко оцінювати ситуацію;

-         від навичок миттєвої орієнтації за несподіваних обставин;

-         від вольової здібності, рішучості, доцільності дій і розвитку витримки;

-         від наявного досвіду поведінки в аналогічних ситуаціях.

Усвідомлення та переживання  особистістю змісту критичної ситуації, її можливих наслідків, необхідності діяти з урахуванням усіх складових зумовлює певну мотивацію дії особистості.

При виконанні основних положень програми підготовки фахівців багато уваги приділяється спеціальній фізичній підготовці. Спеціальна службова діяльність робітників податкової міліції вимагає всебічного розвитку всебічної і психологічної готовності контингенту до бойової і службової професійної діяльності. Специфічна службова діяльність робітників податкової міліції вимагає всебічного розвитку фізичної і психологічної готовності до бойової і службової діяльності.

Під час навчання та практики у практичних підрозділах податкової міліції курсанти приділяють увагу розвитку фізичних та психічних якостей, що забезпечують формування здібностей організму до рухової та психічної діяльності.

На заняттях з рукопашного бою розвиток і вдосконалення всіх основних фізичних, вольових і психічних якостей здійснюється у взаємозв’язку з тими, хто навчається. Однак, необхідно мати на увазі, що якості визначають окремі сторони рухових можливостей курсанта і не можуть існувати поза діями і рухами. Вони знаходяться в тісному зв’язку із руховими навичками. Підвищення різносторонньої фізичної, вольової та психологічної підготовленості залежить від кількох різноманітних дій, що виконуються із великим фізичним навантаженням у різноманітній обстановці, яка постійно ускладнюється.

Розвиток і виховання різноманітних якостей курсантів досягаються шляхом:

- використання спеціально подібних вправ;

- виявлення і застосування раціональних методів дії на психіку курсантів.

При тренуванні у курсантів повинні вироблятися стійкі психологічні властивості, які є невід’ємною частиною професійної діяльності.

У професійній діяльності працівників податкової міліції стресові ситуації можуть створюватися динамічністю швидкого ухвалення рішення, неузгодженістю між індивідуальними особливостями, ритмом і характером діяльності. Факторами, що сприяють виникненню емоційного стресу можуть бути незбалансованість інформації, її суперечливість, надмірність, різноманітність, монотонність.

У робітників податкової міліції повинні вироблятися стійкі психологічні властивості, які є невід’ємною частиною успішної професійної діяльності.

Література:

1.     Красовицький М.Ю. Приктична педагогіка виховання. – Київ : Плай, 2000.

2.     Прыгунов П.Е. Практикум по психологии ролевого поведения. Для сотрудников правоохранительных органов. Изд-во Москва-Воронеж, 2002. с. 11-14.

3.     Столяренко А.М. Прикладная юридическая психология. Изд-во Москва, 2001. с. 268-273.