Рябіна С.А., Терещенко В.І.

 Національний університет державної податкової служби України, м. Ірпінь

 

ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВ'Я ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ

 

         Гармонійний розвиток людини неможливо собі уявити без удосконаленого фізичного розвитку та міцного здоров'я. Охорона здоров'я молоді традиційно є одним з найважливіших соціальних завдань суспільства, а йому важливо не тільки як студент живе, але й те, заради чого він живе, чим пишається і проти чого бореться. Так здоровий спосіб життя набуває оціночне і нормативне значення.

         Під здоровим способом розуміють такі форми повсякденного життя, які відповідають гігієнічним правилам, розвивають адаптивні можливості організму, захищають від несприятливих впливів навколишнього середовища, сприяють успішному відновленню, підтримці й розвитку його резервів, повноцінному виконанню особистістю соціально-психологічних функцій.

         Здоровий спосіб життя містить у собі наступні основні елементи: плідна праця, раціональний режим навчання і відпочинку, викорінювання шкідливих звичок, оптимальний руховий режим, особисту гігієну, загартування організму, раціональне харчування, позитивні емоції, інтелектуальний розвиток, моральний і духовний розвиток, формування якостей.

         Заняття фізичною культурою і спортом є одним з головних аспектів здорового способу життя, одним із засобів всебічного розвитку особистості, фактором зміцнення здоров'я, оптимізації фізичного і психологічного стану студентів.

         Нас зацікавило питання: «Чи прагнуть студенти до здорового способу життя?»

         Зацікавившись цим питанням, ми провели анонімне анкетування. У ході даного дослідження були опитані студенти І і ІІ курсів Національного університету державної податкової служби України, а саме 1564 особи, тобто було опитано майже 90 % студентів.

         Завданнями нашого дослідження було:

-         виявлення шкідливих звичок і бажання від них позбавлятися;

-         визначення фізкультурно-спортивної активності та мотивації до неї;

-         виявлення ставлення до інших факторів здорового способу життя.

Серйозну шкоду здоровю молоді завдають шкідливі звички. Результати анкетування говорять про те, що із опитаних студентів І-ІІ курсів не палить 1181 студент, тобто 75,6 %.

Що стосується вживання алкогольних напоїв, то тут справи йдуть набагато гірше. Не вживає алкоголь на І і ІІ курсі всього 640 студентів, тобто 41%.

Радує негативне ставлення студентів до наркотиків у 97,7% опитаних, однак 2,3% ставиться позитивно, а це повинно насторожувати.

Такий тривожний стан вимагає доповнити систему виховання засобами фізичного виховання, удосконалення організації якого в університеті є однією з найважливіших проблем.

Відомо, що стомлення, яке відчуває кожна людина, пов’язане з втомою кори головного мозку. Ось як відповіли студенти про способи, якими вони знімають втомленість. Це:

- спілкуються із друзями – 55,8%;

- прослуховують музику – 21,7%;

- займаються фізичними вправами – всього 14,3%;

- вживають алкоголь – 8,2%

При анкетуванні було поставлено питання: «Як Ви ставитеся до тих, хто займається спортом?» – 89,9 % відповіли «з повагою».

Видами спорту, якими цікавляться студенти університету:

- спортивними іграми – 53,4%;

- легкою атлетикою – 23,0%;

- силовими вправами – 9,9%;

- плавання – 13,7%.

Не зважаючи на таке ставлення лише 24,5% студентів університету відвідують спортивні секції.

Аналіз результатів анкетного опитування студентів першого та другого курсів свідчить про те, що вони не розглядають фізичну культуру як ефективний засіб всебічного розвитку особистості.

До 66% опитаних нами студентів вважають себе практично здоровими, оцінюють свою фізичну підготовленість на «добре» та «відмінно» і це при тому, що багато хто з них не виконують ряд нормативів з фізичного виховання.

Понад 90% студентів університету відвідують обов’язкові заняття з фізичного виховання, мотивацією для більшості з них є:

- для юнаків можливість пограти в спортивні ігри – 62%;

- для дівчат небажання мати проблеми із заліком – 55%.

За результатами тестування рівня фізичної підготовленості у студентів були зареєстровані низькі результати, що дозволило нам зробити висновок про недостатній рівень фізичної підготовленості студентів, особливо першого курсу.

Слід відзначити, що важливим напрямком оптимізації є співвідношення різних видів діяльності студентів на заняттях з фізичного виховання, їх направленості.

Проведений нами аналіз показує, що серед форм фізичного виховання студенти віддають пріоритет «заняттям-змаганням», де основа взаємодії – змагання та інші види суперництва. Такі заняття сприяють підвищенню активності, колективізму, уважності і т.д.

На таких заняттях акцент робиться не на досягненні спортивного результату будь-якою ціною, а на задоволенні інтересів та потреб студентів у спілкуванні, розвагах, емоційного підйому.

Якщо говорити про між факультетські спортивні змагання, то у студентів формуються: витримка, воля, цілеспрямованість, толерантність, доброта та ін.

Для багатьох студентів заняття в спортивних секціях університету відкрили дивовижний світ великого спорту – азарт чесної боротьби, радість перемог.

Таким чином, дослідження показали, що більшість студентів розуміє, що за своє здоров'я відповідають вони самі, готові і хочуть отримувати інформацію з формування здорового способу життя.

Тільки раціональне харчування, підвищений рухомий режим сприяють підвищенню раціональних можливостей організму, покращенню здоров'я. Формування здорового способу життя процес багатогранний і потребує зусиль. Краще вести здоровий спосіб життя і не вкорочувати собі віку з молоду, починати турбуватися про своє майбутнє із студентських років.