ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ / Спортивна медицина і реабілітація

к. мед. н., Шевченко Ірина Миколаївна

Дніпропетровська державна медична академія, Україна

Застосування кредитно-модульної системи при вивченні дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина»

Спортивна медицина представляє собою клінічну дисципліну, яка вивчає вплив фізичних навантажень різної інтенсивності на організм здорової або хворої людини з метою оптимізації рухової активності для збереження і зміцнення здоров'я, підвищення рівня функціонального стану, росту спортивних досягнень за допомогою удосконалення медичного забезпечення спортивних чи оздоровчих тренувань. Фізична реабілітація є складовою частиною медичної і соціально-трудової діяльності. Як самостійна галузь медичних знань вивчає теоретичні і методологічні основи раціонального застосування засобів фізичної культури й інших фізичних факторів для успішного відновлення здоров'я і працездатності людини після перенесених захворювань, травм або інших ушкоджень. Метою вивчення дисципліни є набуття студентами знань про засоби найбільш ефективного і раннього повернення хворих та інвалідів до побутових і трудових процесів.

Організація навчального процесу дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина» здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу. Програма дисципліни включає 1 модуль, до складу якого входять 6 змістових модулів. Обсяг навчального навантаження студентів описаний у кредитах ECTS – залікових кредитах, які зараховуються студентам при успішному засвоєнні ними відповідного модулю (залікового кредиту).

Навчальний план, згідно кредитно-модульної системи організації навчального процесу дисципліни, включає лекції, практичні заняття та самостійну роботу студентів.

Кафедри (курси) фізичної реабілітації та спортивної медицини мають право вносити зміни до навчальної програми у межах до 15%, проте повинні виконати в цілому обсяг вимог з дисципліни згідно з цілями ОКХ і ОПП за фахом підготовки.

Програмний матеріал з фізичної реабілітації та спортивної медицини складається з теоретичного та практичного розділів.

Теоретичний розділ має професійно-прикладной характер і реалізується у формі лекцій, пояснень навчального матеріалу в процесі практичних занять, науково-дослідницької роботи студентів, самостійної роботи студентів.

Практичний розділ передбачає оволодіння студентами обов'язковими практичними навичками та уміннями.

Самостійна робота студентів передбачає підготовку до практичних занять та підсумкового модульного контролю, роботу з науково-методичною літературою, заповнення відповідної медичної документації, написання рефератів, участь у науково-дослідницькій роботі, підготовку наукових доповідей на студентські наукові конференції або виконання інших індивідуальних завдань.

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на практичних заняттях у відповідності з конкретними цілями та під час індивідуальної роботи викладача зі студентами. Рекомендується застосовувати наступні засоби визначення рівня підготовки студентів: тести, розв'язування ситуаційних задач, проведення індивідуального та фронтального усного опитування, реферування літератури.

Підсумковий контроль засвоєння змістових модулів здійснюється після їх завершення.

Оцінка за модуль визначається як сума оцінок поточної навчальної діяльності студента (у балах) та оцінки підсумкового модульного контролю (у балах), які виставляються при оцінюванні теоретичних знань та практичних навичок.

Поточний контроль навчальної діяльності студента здійснюється на кожному практичному занятті відповідно до цілей теми, враховуючи рівень підготовки до заняття під час самостійної роботи студента, виконання практичної частини роботи, оформлення протоколу практичного заняття, результатів підсумкового тестового контролю за темою заняття, а також якості виконання індивідуального завдання.

Підсумковий модульний контроль здійснюється по завершенню вивчення модуля на останньому практичному занятті з модуля. Форма проведення підсумкового модульного контролю включає контроль теоретичної і практичної підготовки. До підсумкового модульного контролю допускаються студенти, які повністю відвідували аудиторні заняття з дисципліни (або відпрацювали пропущені заняття у встановленому порядку), виконали всі види робіт, що передбачені навчальною програмою, та при вивченні модуля набрали кількість балів, не меншу за мінімальну.

Максимальна кількість балів, яку студент може набрати при засвоєнні модулю становить 200, в тому числі за поточну навчальну діяльність – 120, за результатами підсумкового модульного контролю – 80 балів. Поточна успішність студента оцінюється за традиційною шкалою оцінок, які потім конвертуються у бали. Максимальна кількість балів за поточну успішність на практичних заняттях становить 114 балів (6 балів помножити на 19 тем), а мінімальна кількість балів складає 38 (2 бали помножити на 19 тем). За виконання індивідуального завдання студент може отримати максимально 6 балів. Вони додаються до суми балів, набраних студентом за поточну навчальну діяльність. Підсумковий модульний контроль надає студенту можливість отримати максимально 80 балів, а мінімально – 50. Таким чином, засвоєння модулю вважається успішним при отриманні студентом загальної кількості балів максимум 200, мінімум – 88 балів.

Таким чином, застосування кредитно-модульної системи при вивченні дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина» передбачає підвищення якості підготовки студентів медичних вузів України.