Калмикова В.І.,  Добровольська Н.О.

Донецький національний медичний університет ім. М. Горького

Кафедра фізичного виховання та здоров’я

Організаційно - методичне обгрунтування використання засобів фітнес - аеробіки в процесі фізичного виховання студентів.

В даний час ведеться пошук нових підходів до процесу фізичного розвитку і фізичної підготовки студентської молоді з метою підвищення рухової активності студентів,  поліпшення їх фізичної підготовки. Такий підхід повною мірою відповідає державній політиці у сфері фізичного виховання і спорту, яка передбачає переорієнтацію галузі на рішення пріоритетної проблеми – зміцнення здоров'я студентської молоді засобами фізичного виховання і спорту, створення умов для задоволення потреб студентів у руховій активності, виховання соціальної орієнтації на здоровий спосіб життя. Ефективність занять по фізичному вихованню підвищується, якщо вони організовані  з урахуванням інтересів студентів до певного виду спортивної діяльності. Особливо важливо, щоб вибрана спеціалізація відповідала психофізичним особливостям майбутніх фахівців лікарської діяльності.

Програма  фізичного виховання Донецького національного медичного університету ім. М. Горького передбачає оптимізацію фізичного стану студентів через розвиток основних рухових якостей. Студентам пропонується вибір спортивної спеціалізації з урахуванням їх мотивації. Надалі формуються групи для навчання згідно інтересів студентів по запропонованих спеціалізаціям. Розроблена нами структура навчально-методичних матеріалів включає методичні основи організації навчально-виховного процесу по спеціалізаціям на принципах диференціації і індивідуалізації з вказівкою форми занять їх спрямованості, об'єму  і виду навантажень, комплексами вправ, направлених на поліпшення гнучкості, зміцнення суглобів, поліпшення постави, поліпшення тонусу м'язів.

Заняття ритмічною гімнастикою дають можливість значно підвищити щільність  заняття, виконати великий об'єм фізичної роботи в порівнянні з традиційними методами, поліпшити рівень фізичних якостей і працездатності займаються.

Різні спрямованості аеробіки дозволяють підібрати адекватну інтенсивність, тривалість і частоту фізичних навантажень для різних груп з урахуванням  рівня підготовленості. Використовуючи різні напрями аеробіки студенти одержують емоційне задоволення від занять, що викликає  стійкий інтерес, стимулює  потребу в систематичному м'язовому навантаженні, роблячи фізичне навантаження різноманітними і різносторонніми.

Спираючись на системний аналіз педагогічних технологій, ми пропонуємо наступне моделювання по фізичному вихованню із спрямованістю на рішення загальних і конкретних цілей навчання на прикладі заняття студентів з фітнес-аеробіки.

Тема: «Удосконалювання техніки виконання комплексу гімнастики «Каланетика»»

Актуальність теми

         Каланетика – це гімнастика статистичної постави. Особливістю цієї системи є визначене статистичне навантаження на мязи тіла.

         Однак, ця повільна і спокійна гімнастика передбачає у той же час колосальну інтенсивну роботу мязів. Статистичне навантаження спрямоване на мікроскорочення м’язів. Засновані на стретчингу (розтягуванні) та статиці вправи, викликають активність глибоко розташованих м’язових груп. При тривалому статистичному навантаженні на м’язи підвищується рівень їх метаболізму (збільшується швидкість обміну речовин), що набагато ефективніше, чим при циклічному навантаженні, та має великий вплив на функціональний стан.

Виконуючи визначену позу, необхідно утримувати її впродовж  5-10 сек. (початківцям) та 40-50 сек. – у залежності від рівня підготовленості. Одним з головних вимог до тренування є поступове нарощування інтенсивності та тривалості навантаження. Воно повинно складати на кожному тижні 3-5% відносно досягнутого рівня.

Мета загальна

         Удосконалювання комплексу вправ гімнастики «Каланетика».

Мета конкретна

1.     Уміти виконувати комплекс базових вправ за означеною послідовністю.

2.     Уміти утримувати статичну позу впродовж 5-10 сек.

Вихідний рівень технічної підготовленості

         Уміти виконувати розміночний комплекс вправ для розігрівання м’язів усього тіла (8 базових вправ).

Зміст  навчання

№ п/п

Зміст

Інструкція

1.

Вправи для гнучкості суглобів шийного відділу хребта.

Виконувати плавними повільним рухами, праворуч та ліворуч, кількість повторень – 10 разів кожний бік.

2.

Вправи для мязів передпліччя.

Темп виконання – повільний, плавний. Кількість повторень – 25 раз.

3.

Вправи для розтягування мязів верхнього плечового поясу та рук.

Виконуючи вихідне положення (сід, ноги нарізно якомога широко),  а намагайтеся уникнути болісних відчуттів.

4.

Вправи для розтягування мязів спини.

Виконувати повільно, обличчям до опори, зі збільшенням  амплітуди у декілька сантиметрів.

5.

Вправи для м’язів пресу.

Темп виконання вправ – повільний; кількість повторень – 3 підходи по 8 повторів у кожному.

6.

Вправи для м’язів сідниць.

При виконанні треба притискувати поперек до поверхні. Кількість повторень – 5 підходів по 5 повторів у кожному.

7.

Вправи для мязів ніг.

Виконують з опорою, обличчям до неї. Вправи треба виконувати на двох рівнях: початковому та середньому. Темп виконання повільний. Кількість повторень – 2 підходи по 5 повторень.

8.

Вправи для мязів внутрішньої поверхні стегон та сухожилля.

Виконувати повільно зі збільшенням  амплітуди в декілька сантиметрів -25 разів на кожну ногу.

9.

Вправи для мязів зовнішньої поверхні стегон.

Ті ж самі, що у вправі №7 але якщо з яких – то причин складно виконувати основний варіант вправи, можна виконати його трохи видозмінив положення тіла.

10.

Вправи для рухливості тазостегнових суглобів.

Виконувати в 2 підходи по 5 повторень.

 

Граф логічної структури

 

Короткі методичні вказівки

         Перед початком виконання комплексу вправ основної частини використовувати вправи, що забезпечують підготовку організму до наступного навантаження.. Намагайтеся не затримувати дихання під час виконання вправ: дихайте спокійно та рівномірно.

         Уникайте різких та ривкових рухів: м’язи потрібно розтягувати плавно та повільно, але з деяким зусиллям, доки не відчуває напруження.

         Утримувати обрану позу стільки, скільки дозволяє ваша фізична підготовленість.

 

Технологічна карта

№ п/п

Етап

Година

Обладнання

I

Підготовча частина:

- Біг; ЗРВ.

15 хв.

 

II

Основна частина:

1. Спеціальна розминка.

2. Вправи на розтягування для підготовки виконання основного комплексу:

- вправи для гнучкості суглобів шийного відділу хребта;

- вправи для мязів передпліччя;

- вправи для розтягування мязів верхнього плечового поясу та рук;

- вправи для розтягування мязів спини;

- вправи для м’язів черевного пресу;

- вправи для м’язів сідниць;

- вправи для мязів ніг;

- вправи для мязів внутрішньої поверхні стегон та сухожилля;

- вправи для мязів зовнішньої поверхні стегон;

- вправи для рухливості тазостегнових суглобів.

60хв.

10хв.

 

 

5хв.

 

5хв.

5хв.

 

5хв.

5хв.

5хв.

5хв.

5хв.

 

5хв.

5хв.

Гімнастичні мати

III

Заключна частина.

5хв.

 

Тестовий контроль

         Виконується вправа: ноги разом, стопи розвернуті  назовні. Піднятися навшпиньки, з'єднати п'яти і розвести коліна убік, зігнути їх. Таз подати вперед-вгору, зігнувши коліна, опуститься   на декілька сантиметрів нижче. Виконати вправи в правильній послідовності.   

 

Оцінка

5 балів

4 бали

3 бали

2 бали

Кількість помилок

0

1

2

3

        

Запропонована методика підготовки навчальних занять з різних видів фітнес-аеробіки може бути використана викладачами як для підготовки методичних матеріалів з фізичного виховання, так і для складання індивідуальних програм самостійної роботи студентів. Нові спеціалізації в навчальній  програмі дозволить поширити мережу наукових досліджень по реабілітації здоров'я студентської молоді засобами фізичної культури і спорту.