НАВЧАННЯ РУХОВИМ ДІЯМ ТА РОЗВИТОК ФІЗИЧНИХ ЯКОСТЕЙ ЗАСОБОМ ЛЕКГКОАТЛЕТИЧНИХ ВПРАВ

Академія митної служби України

Кидонь В.В. Зайцев І.А.

 

Легкоатлетичні вправи за доступністю посідають центральне місце в аспекті фізичного вдосконалення і тому приваблюють людину протягом усього життя. За допомогою легкоатлетичних вправ можна розвивати такі рухові здібності, як швидкість, силу, координацію, витривалість і гнучкість. Цінність цих вправ полягає у їх природоцільності, підвищенні працездатності, підготовці до засвоєння інших розділів навчальної програми з фізичної культури „Основи здоров'я і фізична культура". Вивчаючи легкоатлетичні вправи, курсанти та студенти вирішують два завдання: удосконалюють не тільки техніку ходьби, бігу, стрибків і метань, але й розвивають рухові здібності.

Процес навчання руховим діям можна умовно розділити на три етапи, які тісно пов’язані між собою:

1. Етап початкового розучування вправи.

 2. Етап поглибленого розучування.

 3. Етап закріплення та вдосконалення вправи.

Етап початкового розучування вправи

Основна мета цього етапу полягає у вивченні основ техніки рухової дії. Перед викладачем стоять декілька завдань: створити попередню уяву про вправу, правильно й доступно поставити перед курсантом та студентом рухове завдання, допомогти курсанту та студенту створити програму дій, тобто полегшити пошук основного варіанту вирішення завдання, навчити виконувати частини (фази, елементи) техніки основної дії, котрі не були засвоєні раніше, сформувати загальний ритм рухової дії, попередити або усунути непотрібні рухи і грубі викривлення (спотворення) техніки руху.

Показ вправи дає можливість у більшому об’ємі доповнити уявлення про просторово-часові параметри рухів. Свої дії викладач має супроводжувати поясненнями. Пояснення стає дохідливішим лише тоді, коли його доповнюють відповідними наочностями.

Уявлення про нову рухову дію можуть бути повними лише тоді, коли ознайомлення з нею включає реальне “відчуття” рухів. Для цього в практиці роботи застосовується безпосереднє виконання вправи.

Характерним для етапу початкового розучування є те, що в перших спробах виконання вправи спостерігаються початкові прояви майбутньої помилки. Тому успіх у засвоєнні раціональної техніки виконання вправи багато в чому залежить від умілого і своєчасного попередження і виправлення (ліквідації) помилок.

Основними причинами грубих викривлень рухових дій на початковому етапі їх розучування є: невиконання окремих дій у вправі, несвоєчасне виконання окремих дій в вправі, неправильний напрям руху, недостатня фізична підготовка, боязнь виконання вправи.

Якщо помилка закріпилась, то для її виправлення можна застосувати такі прийоми:

1. Зупинити на деякий час виконання вправи, щоб загальмувати непотрібні умовно-рефлекторні зв’язки, а лише після цього знову приступити до розучування, акцентуючи увагу на тих фазах, де зафіксувалась помилка в минулому.

2. Перевчити вправу (якщо це можливо, враховуючи особливості техніки) в іншу сторону.

3. Скористатись прийомом “від важкого до легкого”. Зупинити виконання вправи, в котрій фіксується помилка, і вивчати вправу важчу, але подібну за структурою.

4. Посилити страхування, додатково покласти м’які поролонові мати, щоб зменшити негативну дію рефлексу самозахисту, котрий заважає правильному оволодінню технікою вправи.

5. Застосовувати словесний звіт і самооцінку про пророблену роботу. Висловлюючи усно всі деталі техніки у відповідній послідовності, курсант чи студент краще усвідомить суть окремих дій, продумає їх і внесе відповідні корективи в свої дії, а це дасть можливість швидше ліквідувати помилки.

Етап поглибленого розучування

Якщо етап початкового розучування вправи передбачає, головним чином, засвоєння основ техніки, то на етапі поглибленого розучування здійснюється деталізоване її вивчення.

Основні завдання цього етапу передбачають: уточнення техніки виконання вправи згідно її просторових, часових і динамічних характеристик відповідно до індивідуальних особливостей курсантів та студентів, удосконалення ритму дій – добитися вільного і суцільного виконання вправи, встановлення самоконтролю за руховими діями.

На етапі поглибленого розучування пріоритетним методом стає метод цілісної вправи. На тлі цілісного виконання вправи увага курсантів та студентів вибірково концентрується на певних ланках рухової дії.

Головна роль методу цілісної вправи не виключає можливості і доцільності застосування на цьому етапі і методу розучування рухових дій по частинах. До цього методу повертаються за необхідності внести суттєві корективи в окремі ланки вправи. Найчастіше це трапляється під час розучування рухових дій, котрі мають декілька головних ланок.

На цьому етапі навчання зберігають своє значення майже всі методичні прийоми, котрі застосовуються на початковому етапі, як от: підвідні вправи, фізична допомога, орієнтири. Але використання цих прийомів з часом стає більше епізодичним.

Етап закріплення та удосконалення вправ

Цей етап передбачає вдосконалення рухових дій в умовах його практичного застосування. Вирішуються такі рухові завдання: закріпити навик володіння технікою вправи, розширити діапазон варіативності техніки вправи для доцільного виконання її в різних умовах і при максимальних проявах фізичних якостей, завершити індивідуалізацію техніки виконання вправи відповідно до ступеня розвитку індивідуальних здібностей.

В міру закріплення навику повторення рухів може проходити в різноманітних з’єднаннях (зв’язках) з іншими вправами, що може відбуватись при: ускладненні зовнішніх умов, змінах у фізичному і психічному стані курсантів та студентів (втома, відвернення уваги, хвилювання або на тлі інших емоцій), наявності різноманітних з’єднань (зв’язок) з різними вправами, а також і в таких з’єднаннях, де виникає необхідність побороти вплив негативного переносу навику, зростанні фізичних зусиль (з різних вихідних положень, у складне кінцеве положення).

Етап закріплення та вдосконалення рухових дій характеризується органічним злиттям процесів уточнення техніки вправ і виховання фізичних якостей, котрі забезпечують максимальну ефективність дій.

Таким чином, етапи розучування вправ розглядаються як єдиний і неподільний процес. Всі умовно виділені етапи, взаємопов’язані, і між ними не існує чітко виражених меж і переходів. Ці етапи, як правило, стикуються і накладаються один на одного, тобто кожен наступний починається на тлі попереднього. Загальна мета процесу навчання виражена в досконалості виконання рухових дій, результатом котрої є гармонійний завершений рух.

 

Література

1. Теорія і методика фізичної культури. Під ред. проф. Ю.Ф. Курамшина. М.: 2004.

2. Матвєєв Л.П. Теорія і методика фізичної культури. М.: 1991.

3. Ж.К. Холодов, В.С. Кузнєцов. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. М.: 2001.

4.Линець М. М. Основи методики розвитку рухових якостей. -Львів: Штабар, 1997. -207 с.

5. Куроченко І.О. Фізична культура і спорт: Інформаційно-методичний довідник з питань фізичної культури і спорту. – К:2004.-1184с.