*99406*

Физическая культура и спорт: 3 Спортивная медицина и реабилитация

 

Терьохіна О.Л., Кириченко О.В., Крюков Ю.М., Крюкова І.М., Шиманиця Т.О.

 

Запорізький національний технічний університет.Україна

Запорізька державна інженерна академія.Україна

 

ЛІКУВАЛЬНІ ВПРАВИ В ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ

Студенти коледжів, вузів, університетів в залежності від фізичного розвитку, стану здоров’я та функціональної підготовки, на заняттях з фізичного виховання, розділяються на 3 групи: основну, підготовчу та спеціальну. Основним критерієм для включення в спеціальну медичну групу є те чи інше захворювання, рівень фізичної підготовленості. Групи формуються за нозологією.

Перед керівниками спеціальних медичних груп студентів стоять наступні завдання: поліпшення функціонального стану та попередження прогресування хвороби; підвищення фізичної і розумової працездатності, адаптація до зовнішніх чинників; зняття втоми і підвищення адаптаційних можливостей; виховання потреби в загартовуванні, заняттях оздоровчою фізкультурою.

Система реабілітації включає уроки фізкультури, бажано на свіжому повітрі, переважно циклічного характеру- теренкур, ходьба, плавання, прогулянки на лижах, їзду на велосипеді і т.д.

Фізичні вправи діють тонізуючо, стимулюючи моторно-вісцеральні рефлекси, вони сприяють прискоренню процесів метаболізму в тканинах, активізації гуморальних процесів. При відповідному підборі вправ можна вибірково впливати на моторно-судинні, моторно-кардіальні, моторно-пульмональні, моторно-шлунково-кишкові та інші рефлекси, що дозволяє підвищувати переважно тонус тих систем і органів, у яких він знижений.

Захворювання серцево-судинної системи. Для студентів із захворюваннями серцево-судинної системи показаний груповий метод занять, бажано на вулиці, в парку чи в сквері, тобто фізкультура в поєднанні з загартовуванням. Заняття будується так, щоб переважали циклічні рухи (різні види ходьби і бігу, їх поєднання, лижні прогулянки, катання на ковзанах, дихальні вправи). У зимовий час потрібно стежити, щоб студенти дихали через ніс. Показані вправи на розслаблення. Виключаються вправи із затримкою дихання, напруженням і т.п. У процесі занять необхідний контроль за пульсом, диханням, кольором шкіри і загальним станом студента. Дуже важливі ранкова гімнастика і загартовування. В осінньо-весняний період - вітамінізація (особливо показаний прийом вітамінів С і Е). Якщо є можливість, то рекомендується проводити УФО.

Функціональні порушення постави та сколіози. Функціональні порушення постави - це мязовий дисбаланс. Вони пов’язані з функціональними змінами ОДА (слабкістю м’язів, зв’язок тощо) при гіподинамії (обмеження рухів), неправильної робочої позі і ін Порушення постави проявляється у зменшенні або збільшенні фізіологічної кривизни хребетного стовпа.

Для попередження дефектів постави та її нормалізації необхідні щоденні заняття фізкультурою (УГГ, вправи з гумовими бинтами, гімнастичною палкою, набивними мячами, з гантелями в положенні лежачи, заняття на тренажерах з малими напругами в положенні лежачи, напівлежачи, плавання, спеціальні вправи біля гімнастичної стінки та ін.) Виключаються вправи з гантелями у вихідному положенні стоячи, стрибки і підскоки з гантелями. У заняття включають рухливі ігри (або елементи спортивних ігор), дихальні і загальнорозвиваючі вправи, ходьбу, ходьбу в присіді, прогулянки на лижах, їзду на велосипеді та ін Велике місце повинні займати плавання та гідрокінезотерапія. При регулярних заняттях (3-5 разів на тиждень по 35-45 хв) вдається ліквідувати функціональні порушення постави. Сколіоз - прогресуюче захворювання хребта, характеризується його викривленням. Деформація хребта веде до численних порушень діяльності внутрішніх органів. Одна з важливих завдань фізкультури - призупинення прогресування хвороби.

Залежно від ступеня сколіозу застосовують той або інший комплекс фізичних вправ: ходьба, ходьба в присіді, загальнорозвиваючі і дихальні вправи. Вправи з гантелями, набивними м’ячами виконуються в положенні лежачи. Гідрокінезотерапія, плавання (способом брас), вправи з гімнастичною палицею, вправи на розтягування, на гімнастичній стінці і інші успішно тренують м’язи. У заняття включають також вправи на координацію, рівновагу і ряд загальнорозвиваючих вправ для м’язів спини, живота, сідниць та ін. Регулярні заняття фізкультурою дають можливість зупинити прогресування хвороби, ліквідувати м’язову асиметрію і т.п.

 Захворювання органів травлення. Найбільш часто зустрічаються гіперацидний гастрит, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, холецистити і дискінезії жовчних шляхів, коліти (частіше у жінок). Крім того, нерідкі опущення шлунка. Характер впливу тренувань на травлення різний: слабкі (невеликі, помірні) навантаження стимулюють, сильні (інтенсивні, тривалі) пригнічують функцію шлунково-кишкового тракту                                                                                                                                                                                                                                                                                        . Крім того, фізичні вправи роблять позитивний вплив на регенеративні процеси в слизовій шлунка та дванадцятипалої кишки. При цьому поліпшується мікроциркуляція в тканинах слизової, в м’язах, збільшується обсяг циркулюючої крові (ОЦК).

Відновлення умовно-рефлекторної діяльності шлунково-кишкового тракту починається через годину після прийому їжі і досягає максимуму лише через 3-3,5 години після їжі. Відчуття ситості супроводжується зниженням збудливості скелетної мускулатури. Таким чином, виконання фізичних вправ незабаром після їжі порушує природні процеси травлення. Недотримання цих правил веде до погіршення функціональних і регенеративних процесів в шлунково-кишковому тракті.

Заняття проводяться в період ремісії. У заняття включають ходьбу, біг (їх поєднання), дихальні і загальнорозвиваючі вправи, рухливі ігри (або елементи спортивних ігор), плавання, їзду на велосипеді, ходьбу на лижах та ін Спочатку слід щадити черевний прес, уникати вправ на тренажерах. Краще включати загально-розвиваючі вправи в положенні лежачи, сидячи, з виконанням дихальних вправ («дихання животом»).

При підвищеній дратівливості і порушенні сну заняття доцільно проводити в супроводі музики (або світломузики). У домашніх умовах після виконання УГГ зображений душ або обтирання прохолодною водою.

Хвороби нирок і сечових шляхів. Найбільш часто зустрічаються наступні захворювання: гідронефроз, гломерулонефрит, пієліт, пієлонефрит, нирковокам’яна хвороба, цистит, опущення нирки та ін

Заняття фізкультурою проводяться в період ремісії. У заняття включають дозовану ходьбу, біг, рухливі ігри (або елементи спортивних ігор), лижні прогулянки, общеразвивающие і дихальні вправи, заняття на тренажерах. У літній час - їзда на велосипеді (при сечокам’яній хворобі - попередньо випити 0,5-1,5 л рідини), ходьба по пересіченій місцевості. При опущенні нирки виключають стрибки, підскоки і подібні вправи, виконується спеціальний комплекс загальнорозвиваючих вправ і плавання.

Слід уникати переохолодження (плавання в осінньо-зимовий період в басейні, прийом холодного душу або обливання холодною водою), яке може спровокувати загострення хвороб.

Хвороби суглобів. За даними ВОЗ, кожен пятий житель планети має порушення функцій суглобів або предявляє скарги на болі в них. З численних захворювань суглобів найбільш поширені запальні захворювання (артрити) і дегенеративні (артроз).

До першої групи захворювань відносяться артрити інфекційні, артрит ревматоїдний та ін. До другої - деформуючий остеоартроз, періартрити та ін

Артрити - системне захворювання сполучної тканини, що виявляється головним чином хронічним прогресуючим запаленням суглобів, обмеженням рухів в суглобі (суглобах), атрофією м’язів і др . При прогресуванні захворювання обмеження рухів наростає, біль у суглобі виникають не тільки при навантаженні, але і в спокої. Роль тренувань в період ремісії особливо велика. Під впливом фізичних вправ активізується діяльність серцево-судинної, дихальної систем, нервово-м'язового апарату, нормалізується обмін речовин, покращується рухливість в суглобі, збільшується сила м'язів, зникає біль. Активні рухи слід виконувати в наділених умовах (у положенні лежачи, на четвереньках, сидячи, у воді, в висах та ін.) Виконання вправ не повинно супроводжуватися больовими відчуттями.

При інфекційних артритах в заняття включають ходьбу пішки, їзду на велосипеді, ходьбу на лижах, общеразвивающие і дихальні вправи, вправи зі снарядами (м’ячами, палицями, гантелями та ін.) в положенні лежачи і сидячи, рухливі ігри (або елементи спортивних ігор). Виключаються стрибки, підскоки (многоскоки), вправи з гантелями, гирями в положенні стоячи, а також плавання в осінньо-зимовий період через небезпеку загострення захворювання.

При артрозах показані заняття на тренажерах, гідрокінезотерапія, плавання. Крім того, в заняття включають рухливі ігри (або елементи спортивних ігор), ходьбу, лижні прогулянки, їзду на велосипеді, веслування та ін.

При проведенні самостійних занять включають РГГ, їзду на велосипеді (велотренажері),ходьбу та ходьбу на лижах.

Фізичні вправи, впливаючи на реактивність хворого, змінюють як загальну реакцію, так і місцевий її прояв. Тренування хворого слід розглядати як процес систематичного і дозованого застосування фізичних вправ з метою загального оздоровлення організму, поліпшення функції того або іншого органу, порушеною болючим процесом, розвитку, освіти і закріплення моторних навичок і вольових якостей.