Іваній І.В.

Інститут фізичної культури

Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка

 

Змістовно-динамічна модель виховання

фізичної культури особистості: синергетичний підхід

Найбільш характерною рисою сучасних підходів до фізичного виховання як педагогічного процесу є зміщення акцентів в напрямку розвитку його гуманізуючих і культуростворюючих функцій, співвідношень духовного і тілесного, фізичного і психічного у становленні особистості як творця і носія національної культури. Тим самим сучасна теорія фізичної культури поступово формує тенденцію філософсько-культурологічного підходу до аналізу феномену фізичної культури. Це пов`язано з тим, що сучасна наука переживає свій постнекласичний етап розвитку, який представлений синергетичною картиною світу. Тому актуальною є розробка нових педагогічних орієнтирів визначаючих стратегію та тактику навчального процесу, переорієнтація методик та технологій на забезпечення фізкультурної діяльності особистості в нових вимірах соціального часу та освітнього простору.

В роботі розглянуто використання синергетичного підходу як методу проектування моделей особистісно орієнтованих технологій навчання і виховання, зокрема, створення системи виховання фізичної культури особистості. Особистісно орієнтований підхід (суб`єкт-суб`єктне навчання і виховання) з точки зору синергетики визначено як «своєрідний методологічний інструментарій», що спирається на «синтез видобутих сучасною психологічною та педагогічною наукою закономірностей будови, функціонування та розвитку особистості».

Особистість розглядається як відкрита нерівноважна нелінійна соціально- психологічна система, що перманентно перебуває в процесі самоорганізації та складається з елементів внутрішньої структури самої особистості, її руху, структури зі сформованих новотворців. Будь-яке мале збурення психіки може

 

Рис. Структура моделі виховання фізичної культури особистості.

 

викликати сильну реакцію та спричинити структурний переворот. Тракторії еволюції системи в точках біфуркації мають спонтанний характер, але існують прогнозовані ділянки (зони), що притягують імовірні траєкторії еволюції особистості – атрактори. Самі ж атрактори можуть бути сформовані штучно педагогом. Біфуркаціний характер розвитку мікроструктури психічної системи особистості потребує реалізації такого педагогічного процесу, який надав би можливість створити атрактори («педагогічні атрактори») та нелінійне освітнє середовище з резонансним педагогічним впливом.

На основі заданих та досліджених науково-теоретичних, методичних надбань, накопиченого емпіричного матеріалу в системі фізичного виховання, пропонується модель (педагогічна система) виховання фізичної культури особистості (рис.). Модель містить і процесуальні підходи до визначення педагогічної технології, як системи спільної діяльності суб`єктів навчально-виховного процесу з тлумачення організації, орієнтування і корекції освітнього процесу та досягнення конкретного результату.

Запропонована модель виховання фізичної культури особистості  передбачає конкретний шлях, принципи, зміст, умови досягнення поставленої мети (рис.) при використанні передовсім  інтерактивних засобів і рефлексивних механізмів фізичного виховання. Вона несе в собі спонукальну та орієнтовну основу розвитку природніх якостей особистості, звернена до мотиваційно-особистісних регуляторів психіки суб`єктів навчання. Механізми розвитку особистості пов`язані зі спільною діяльністю та діалоговим поданням цінностей навчального матеріалу, носієм яких виступає викладач, інші особистості, що навчаються. Важливою особливістю реалізації такого типу моделі в різних технологіях виховання є творчий, експериментальний характер роботи викладача, його стійка мотивованість на пошук нового в організації навчального процесу з фізичної культури.

 

 

 

Відомості про автора

 

Доповіді «Змістовно-динамічна модель виховання виховання фізичної культури особистості: синергетичний підхід».

 

1.     Іваній Ігор Володимирович – викладача кафедри «Олімпійського і професійного спорту» Інституту фізичної культури Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.  Макаренка.

2.     Контактна адреса: 40034, м.Суми, вул.Д.Коротченка, 15, кв. 306.

Тел. (8-0542) 32-11-81,

       8-066-35-11-224

E-mail: Lena Ivaniy@ucr.net,

E-mail: navch@sspu.sumy.ua.