Магістрант Сінто С.В., наук. кер.: к.мед.н., доц. Євдокімов Є.І.

Інститут здоров’я, спорту та туризму Класичного приватного університету

ВПЛИВ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ НА ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПЕРЕДЧАСНОГО СТАРІННЯ

Старіння – неминучий етап розвитку організму, зміни, що відбуваються в організмі в процесі старіння при певному збігу обставин, можуть стати основою розвитку хвороб.

Сучасні вчені виділяють два типи старіння - фізіологічне і патологічне, тобто передчасне старіння організму.

Фізіологічне старіння – (природне) початок і поступовий розвиток старечих змін, які обмежують здатність організму адаптуватися до навколишнього середовища. Біологічний вік (БВ) таких людей відповідає їх календарному віку (КВ).

Передчасне старіння – це будь-яке часткове чи загальне прискорене старіння. Воно призводить до того, що індивідуум випереджає середній темп старіння групи здорових людей відповідного віку [1]. При передчасному старінні вікові зміни настають раніше, ніж у здорових людей відповідного віку. Його можна визначити як різниця між біологічним і календарним віком людини, при цьому БВ випереджає його КВ (рис. 1).

Рис. 1. Передчасне старіння

Кореляцію з КВ багато дослідників вважають головним мірилом правильності показників БВ [2,3,4,5,6]. Зведені таблиці коефіцієнтів кореляції різних показників БВ зібрані в роботах [7,8,9].

Передчасне старіння організму може залежати від багатьох причин - як внутрішніх (у тому числі, і спадковості), так і від впливу зовнішніх факторів. Старіння може сприяти клінічному прояву хвороби, бути її безпосередньою причиною або наслідком. Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, можуть мати БВ менше, ніж КВ, в результаті на кожен хронологічний рік припадає укорочений біологічний рік (рис. 2). У таких випадках можна говорити про уповільнення старіння.

Рис. 2. Уповільнене старіння

Рис. 3. Прискорене старіння

У разі наявності у людини шкідливих звичок, частих захворювань, вона буде старіти прискорено, оскільки її функціональні й резервні можливості будуть зменшуватися з більшою швидкістю. Кожен епізод хвороби призводить до зниження цих можливостей і прискореного старіння (рис. 3).

В наш час, встановлено, що вікові зміни відбуваються у всіх тканинах, органах і системах людського організму. Більшість порушень, які проявляються в організмі людей середнього і похилого віку, пов’язані з патологічними процесами, прискорюють їх розвиток, порушують життєдіяльність організму і призводять до передчасного старіння.

Вивчення стану проблеми дає підстави вважати, що створення науково обґрунтованих технологій оздоровчої фізичної культури для попередження передчасного старіння повинно ґрунтуватися на уявленнях про сутність фізіологічного - природного і передчасного - патологічного старіння, причин і механізмів старіння організму, вікових змін організму людини. При цьому науково обґрунтовані дії повинні, сприяти досягненню трьох ефектів: профілактичного - попередження розвитку вікової патології; пролонгуючого – збільшення тривалості життя; ювенологічного – продовження періоду вищої життєздатності, творчої активності.

Слід зазначити, що багато порушень які пов'язані із старінням, залежать не тільки від вікових змін, а від бездіяльності. В силу цього, ефективним способом попередження передчасного старіння є систематичні, правильно організовані заняття фізичними вправами, раціональний режим праці та відпочинку.

В даний час не викликає сумніву факт можливості позитивного впливу фізичних вправ на стан фізичного і психічного здоров'я, поліпшення діяльності серцево-судинної, дихальної, гормональної систем, поліпшення сили, гнучкості та інших фізичних якостей людини [10, 11].

Таким чином, наукова проблема, в рамках якої розроблялася тема дипломної роботи, полягає в науковому забезпеченні процесу попередження передчасного старіння людей 2-го періоду зрілого віку засобами оздоровчої фізичної культури. Відповідно до зазначеного, важливою науковою задачею дипломного дослідження, є теоретичне і експериментальне обґрунтування методики попередження передчасного старіння людей 2-го періоду зрілого віку на основі сучасних уявлень про фізичне виховання цієї вікової групи, знань про природне і передчасне старіння, його причини і механізми, засоби оздоровчої фізичної культури комплексного спрямованого впливу, режимах фізичного навантаження та особливості відновлення.

У другій половині зрілого періоду основні порушення в організмі людини, пов'язані з патологічними процесами, порушується життєдіяльність організму, що призводить до передчасного старіння.

Найбільш суттєва причина – слабка чи повністю відсутня м'язова діяльність [10,11]. Обмеження рухів та м’язових зусиль обумовлює глибокі порушення серцево-судинної системи, ослаблення захисних сил організму, зниження м’язової працездатності, що в кінцевому рахунку скорочує тривалість життя.

Норвезький учений Е. Асмусен, вивчаючи обмін речовин у кістякових м'язах у стані спокою й при фізичних навантаженнях, установив, що при максимальних фізичних навантаженнях обмін речовин активізується в 50 раз у порівнянні зі станом спокою [12].

Аналіз матеріалів, викладених у статтях, авторефератах, навчально-методичних посібниках, а також в Інтернеті, дозволив скласти уявлення про стан досліджуваного питання, узагальнити наявні літературні данні та думки фахівців.Це все доводить що, вплив фізичних вправ на онтогенез сприяє збереженню навіть в пізньому віці досить високих показників напруженості метаболізму і тонусу м'язів, і стримують прояви передчасного старіння [13,14,15].

Література

1.     Байер К. Здоровый образ жизни // К. Байер, Л. Шейнберг; пер. с англ. М. : Мир, 1997. 368 с.

2.      Бреман Э.Б., Роцена Л.О. О влиянии физической культуры на некоторые анатомо-физиологические показатели взрослых людей // Всесоюзная конференция “Физиологические механизмы адаптации к мышечной деятельности 20-23 сентября”. Волгоград, 1988. 55 с.

3.     Войтенко В.П. Физиологические механизмы старения. Л.: Наука, 1982.
С.
144-157.

4.     Дубина Т.Л., Разумович А.Н. Введение в экспериментальную геронтологию. Минск: Наука и техника, 1975. 167 с.

5.     Дубровский, В. И. Валеология. Здоровый образ жизни / В. И. Дубров­ский. М. : RETORIKA-A, 2001.  560 с.

6.     Інформаційний Сайт  Головного Управління Охорони Здоров'я Чернівецької ОДА  http://www.guoz.cv.ua/2011/09/21/peredchasne-starnnya-scho-ce-take.html

7.     Мотылянская Р.Е. Стогова Л.И., Иорданская Ф.А. Физическая культура и возраст. М.: Физкультура и спорт, 1967. 280 с.

8.      Муравов И.В. Возрастная физиология.  Наука, 1975. С. 408-433.

9.      Муравов И.В. Физическая культура и активный отдых в разные возрастные периоды. К.: Здоров’я, 1973.  С. 81-103.

10.  Пирогова Е.А. Возрастные особенности физической работоспособности, ее гемодинамическое обеспечение у здоровых лиц и возможности повышения средствами физической культуры. – В кн.: Научн. конф. “Физиологические механизмы физической и умственной работоспособности при спортивной и трудовой деятельности”. Львов, 1981. С. 112-113.

11.  Физкультура и спорт, избранные статьи http: // www. fiziolive.ru /html/fiz/statii/physical_growth.htm.

12.  Чеботарев Д.Ф., Минц А.Я. В кн.: Руководство по геронтологии. М.: Медицина, 1978. С. 363-372.

13.  Шок Н.В. В кн.: «Геронтология и гериатрия. Современные проблемы геронтологии». Киев: Ин-т  геронтологии, 1978. С. 58-65.

14.  Comfort  A. Mech. Ageing and Develop. 1972. 1. С.101.

15.  Shok N.W. Indices of Functional Age. Reprint of report of Conference on Aging: a challenge for science  and social policy. Vichy: France, 1977. Р.16.