ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ

Бакурідзе-Маніна В.Б., Шевченко І.М.

Дніпропетровська державна медична академія

Фізичне виховання в медичних вищих навчальних закладах за кредитно-модульною системою

 

Фізичне виховання у медичних вищих навчальних закладах (ВНЗ) є не тільки засобом зміцнення здоров'я, підвищення розумової та фізичної працездатності студентів, але й складовою частиною навчання та професійної підготовки майбутнього лікаря. На сьогодні лікар повинен бути орієнтований не тільки на патологію, але й займатися профілактикою захворювань.

Метою фізичного виховання студентів вищих медичних закладів є підготовка майбутніх фахівців до високопродуктивної праці, виховання у студентів потреби в систематичних заняттях фізичними вправами для підтримки свого належного фізичного та психічного стану в залежності від психічних навантажень та з урахуванням особливостей їх майбутньої професійної діяльності, зміцнення здоров'я, а також отримання умінь і навичок для застосування різноманітних засобів фізичної культури в майбутньої профілактично-лікувальної діяльності та формування у верств населення престижності здоров'я.

В процесі вивчення дисципліни «Фізичне виховання» студенти повинні оволодіти технікою виконання основних рухових навичок та умінь; вміти скласти комплекси ранкової гігієнічної гімнастики, фізкультпаузи і фізкультхвилинки; оволодіти навичками самоконтролю за реакціями організму на фізичне навантаження.

Організація фізичного виховання здійснюється у медичних ВНЗ за кредитно-модульною системою. Структура дисципліни «Фізичне виховання» - 1 модуль, до якого входить 2 змістових модуля. Для контролю знань, вмінь та навичок студентів застосовуються тести теоретичних знань, складання комплексів фізичних вправ за завданням, виконання фізичних вправ, написання рефератів, виконання контрольних нормативів з фізичної підготовленості.

Оцінка успішності студентів є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою з урахуванням поточних оцінок за окремі заняття (сума балів за поточну навчальну діяльність), оцінки за підсумковий модульний контроль. Максимальна кількість балів, що присвоюється студенту при засвоєнні дисципліни – 200 балів, в тому числі за поточну навчальну діяльність – 120 балів, за результатами підсумкового модульного контролю – 80 балів. Поточний контроль здійснюється на практичних заняттях. Успішність студента оцінюється за традиційною шкалою оцінками «5», «4», «3», «2» та нарахування балів: «5» - 9 балів; «4» - 6 балів; «3» - 3 бали; «2» - 0 балів. Максимально студент може набрати на практичних заняттях 108 балів (9 балів помножити на 12 занять. Мінімальна кількість балів, яку повинен набрати студент, щоб бути допущеним до підсумкового контролю складає 36 балів (3 бали помножити на 12 занять).

Модульний підсумковий контроль здійснюється по завершенню вивчання модулю на підсумкових контрольних заняттях за системою тестових завдань з дисципліни, яка дозволяє оцінювати знання за бальною шкалою ECTS. До підсумкового контролю допускаються студенти, які повністю відвідали аудиторні навчальні заняття з дисципліни, передбаченні навчальною програмою та при вивченні модуля набрали кількість балів не меншу за мінімальну. Студентам, які не виконали всі види робіт, передбачені навчальною програмою, з поважних причин, вносяться корективи до індивідуального навчального плану і дозволяється відпрацьовувати академічну заборгованість до певного визначеного терміну.

На двох останніх практичних заняттях проводиться підсумковий модульний контроль у формі виконання контрольних нормативів з фізичної підготовленості. Заключний контроль надає студенту можливість отримати максимально 80 балів. Підсумковий модульний контроль зараховується, якщо студент набирає не менше 50 балів.

Ранжування з присвоєнням оцінок «A», «B», «C», «D», «E» проводиться для студентів даного курсу за однією спеціальністю, які успішно завершили вивчення дисципліни. Оцінки FX виставляються студентам, яким не зараховано модуль з дисципліни після завершення її вивчення. Це категорія студентів має право на перескладання підсумкового модульного контролю за затвердженим графіком впродовж двох тижнів після завершення навчального року. Повторне складання підсумкового модульного контролю дозволяється не більше двох разів. Оцінка F виставляються студентам, які відвідали всі заняття з модуля, але не набрали мінімальну кількість балів за поточну діяльність і не допущенні до підсумкового модульного контролю. Це категорія студентів має право на повторне вивчення модуля. Оцінка ECTS конвертується у традиційну чотирибальну шкалу таким чином: «A» - 5 балів; «B», «C» - 4 бали; «D», «E» - 3 бали; «FX», «F» - 2 бали.

Розроблені вимоги до складання дисципліни для студентів основної і підготовчої медичної групи: 1. Теоретичні знання – а) співбесіда за матеріалами лекції та самостійної підготовки, б) складання та виконання комплексу РГГ для студентів; 2. Відвідування всіх практичних занять; 3. Фізична підготовка.

Також розроблені вимоги до складання дисципліни для студентів спеціальної медичної групи та спеціальної групи з обмеженням рухової активності, які включають: 1. Теоретичні знання – а) співбесіда за матеріалами лекції та самостійної підготовки, б) складання та виконання комплексу РГГ для студентів, в) складання та виконання комплексу лікувальної гімнастики (по захворюванню); 2. Відвідування всіх практичних занять; 3. Фізична підготовка – контрольні вправи виконуються відповідно до функціональних можливостей і з врахуванням противопоказань на протязі навчального року; 4. Реферат по захворюванню для спеціальної групи з обмеженням рухової активності.

Таким чином, одним із критеріїв ефективності викладання дисципліни «Фізичне виховання» для студентів медичних ВНЗ є знання, які сприяють підтримці здорового засобу життя.