Загінайко І. В., Ніколенко Л. В., Бакурідзе-Маніна  В.Б.

                     Дніпропетровська державна медична академія                                                        

Взаємозв’язок  «шкільної» та «вузівської» базової фізичної культури.

Сучасна фізична культура сприймається як специфічна сфера людської діяльності, яка перетворюється на цілісне соціальне утворення, внутрішню структуру якого складає досить складна система. Поступово відбувається істотна зміна в орієнтації змісту фізичної культури – перехід від задоволення, в першу чергу, біологічних потреб у руховій активності індівідума до забезпечення фізичного вдосконалення в аспекті всебічного розвитку особи відповідно до вимог суспільства. Тому структуру ФК необхідно розглядати у двох основних ознаках: склад і будова. Склад – це кількість частин або елементів, з яких складається дане явище; будова – характер зв’язків між частинами фізичної культури. У системі освіти використовується базова фізична культура. Цільовим результатом, який досягається на основі використання даної структурної одиниці фізичної культури є базова фізична підготовленість.

З урахуванням структури системи освіти можна виділити три основні елементи, що входять в базову фізичну культуру. Вони характеризуються саме тим, що включені в систему освіти і виховання, функціонують за закономірностями цієї системи, це:

-         «дошкільна» фізична культура, яка здійснюється спеціальними дошкільними установами у формі обов’язкових занять фізичною культурою;

-         «шкільна» фізична культура, яка здійснюється в загальноосвітніх школах і в інших учбово-виховних установах;

-         «вузівська» фізична культура, яка представлена як навчальна дисципліна у вищих навчальних закладах.

Всі елементи базової ФК тісно взаємопов’язані. Якщо методи та способи фізичного виховання майже не вирізняються, то задачі та цілі мають значні відмінності. Беручи до уваги проходження людиною усіх елементів базовою ФК на протязі знаходження в системі освіти, можна сказати, що значну та головну частину займає «шкільна» фізична культура.

Аналізуючи фізичні якості студентів, вміння та навики дуже мало приділяється уваги до попереднього етапу фізичного виховання, його якості. Адже «шкільна» ФК є педагогічно організованим багаторічним процесом (більше 10 років) передачі і освоєнням цінностей фізичного виховання. Чи є цей процес повним та послідовним, чи втілює він дидактичні  та виховні принципи. На сам перед чи взагалі у сучасній школі існує фізичне виховання? Взявши до уваги якість «шкільного» фізичне виховання, чи можна наголошувати у вузівській системі про погану фізичну підготовленість студентів, їх незацікавленість, невміння та не володіння  елементарними навичками. Чому система яка повинна формувати життєво необхідні якості у людини поступається, у деяких навчальних закладах, загальноосвітнім предметам, або не має бази для забезпечення учбового процесу, чи замість ЛФК – повне звільнення?

Тому звісно , що при переході із системи «шкільної» до «вузівської» виникає багато непорозумінь . Виключно важлива та обставина , що система використовування засобів фізичної культури в шкільному віці забезпечує тривале (протягом 10-12 років ) планомірне і регулярне фізичне виховання всього підростаючого покоління ,досягнення ним не тільки достатньо високого рівня загальної фізичної підготовленості до будь-якої суспільно-корисної діяльності , але   і базової професійно-прикладної  і спортивної підготовленості . Раціональне застосування спеціано-підібраних і правильно дозованих фізичних вправ у період посиленого розгортання природного морфо функціонального розвитку сприяє стимулюванню , впорядкуванню і інтенсифікації відповідних  процесів , досягненню , врешті-решт , значного підйому функціональних можливостей всіх систем організму . На пізніших вікових етапах , коли пік природного розвитку тих або інших функцій прострочені , добитися подібних результатів важко і навіть неможливо . Практика у школі повинна відзначатися високим ступенем організованості і представляти чітку систему діяльності , в якій кожна конкретна дія мала б певне призначення результату .

У той же час вища освіта надає широкі можливості для переосмислення цінностей фізичної культури студентів , висвітлення в новому спектрі її освітніх , виховних і оздоровчих функцій . Зміст фізичної культури студентів , стратегія пріоритетних напрямків в її розвитку взаємопов’язані із соціально-економічними чинниками . Державна політика в галузі вищої освіти в останні часи визначає освітні пріоритети і заниження значення фізичної культури . Тому , якщо до переходу у « вузівську » систему у людини не сформований світогляд та інші якості , при сьогоднішній ситуації в галузі фізичного виховання фактично неможливо виконання основних завдань , які стоять перед кафедрами у ВУЗах.

Беручи до уваги все перераховане велику актуальність у виявленні дійсної ситуації між базовою « шкільною » та « вузівською » фізичною культурою буде мати заплановане дослідження на кафедрі СМ , ЛФК та валеології ДДМА разом з медичним ліцеєм та училищем народної медицини . Першим етапом заплановано зробити аналіз літературних даних , статей . Розробка анкети для  опитування абітурієнтів , старшокласників , ліцеїстів , студентів перших курсів . На другому етапі проведення анонімного анкетування у різних групах . Заключний етап – аналіз результатів та надання рекомендацій що до подальших вимог до студентів на предметі фізичне виховання у ВУЗах .