Писанець І. В., Жосан Т. М.

Бердянський державний педагогічний університет, Україна

Механізм впливу засобів фізичної культури на корекцію

порушень постави студентів

 

Масовий характер порушень постави і викривлення хребта – одна з найбільш злободенних проблем сучасного суспільства. І хоча вивчення порушень постави тіла нараховує більше сторіччя, але ця проблема нажаль є завжди актуальною. На даний час низькою залишається ефективність лікування і профілактики порушень постави.

Аналіз наукової літератури (педагогічної, методичної, медичної) свідчить, що питання розвитку постави людини в процесі фізичного виховання давно пригортає увагу дослідників [2, 3]. Постава є однією з важких проблем фізичного виховання тому, що її порушення починаються вже в дитячому садку, і, нажаль, збільшується у шкільному  віці. Тому до вищих навчальних закладів вступає велика кількість молоді (до 60%), з функціональними й морфологічними порушеннями постави різних форм і ступенів. Але не зважаючи на низку наукових досліджень та спеціальних праць, присвячених корекції порушень постави студентів вищих навчальних закладів ця проблема залишається актуальною. Тому метою нашого дослідження було вивчення та теоретичний аналіз літературних джерел з проблеми фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів з порушеннями постави.

За даними низки досліджень [1, 4] нами було виявлено, що порушення постави можуть бути вродженого характеру, тобто  на грунті мієлодисплазії, міопатії, вроджених захворювань опорно-рухового апарату та набуті. До останніх відносять порушення, які виникли під впливом чинників загального характеру (обмінно-гормональні дисфункції, різноманітні захворювання внутрішніх органів, що призводять до ослаблення нервово-м’язового апарату всього організму) та під впливом чинників екзогенного характеру (несприятливі умови навколишнього середовища, ультрафіолетова недостатність, зниження рухового режиму та ін.).

Порушення постави проявляються в сагітальній і фронтальній площинах. Отже, враховуючи вище перелічені особливості порушень постави, у фізичному вихованні студентів з цією патологією вирішуються дві групи завдань: загальні завдання – зміцнення здоров’я, підвищення рівня фізичної працездатності, набуття професійно-прикладних навичок, усунення недоліків у фізичному розвитку; спеціальні – виховання, навички правильної постави, зміцнення м’язового корсету,  розвиток силової витривалості м’язів спини й черевного пресу, вироблення навичок правильного дихання, нормалізація функції серцево-судинної й дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, удосконалення координації рухів, корекція порушень.

Корекція порушень здійснюється за допомогою фізичних вправ які впливають на глибокі й поверхневі м’язи тулуба, метою яких є відновлення тонусу, сили й еластичності м’язів, які формуюсь поставу. Правильний добір вправ і дотримання техніки їх виконання дають можливість утворити такий руховий стереотип при якому поступово коригується постава, рівень розвитку м’язів забезпечує надійну стабілізацію хребта.

Особливого значення для корекції дефектів постави набуває плавання, яке поєднує загартовуючий ефект водного середовища з оптимальним фізичним навантаженням на опорно-руховий апарат. Плавальні рухи й способи плавання добираються відповідно до виду порушень постави. Так, при круглій спині найбільш раціонально плавати брасом або кролем на спині. При плоскій сколіотичній поставі не рекомендується плавати дельфіном. Основним способом плавання при всіх дефектах постави є брас на грудях і на спині.

Аналіз науково-методичної літератури дозволив нам одержати дані щодо особливостей застосування засобів фізичного виховання студентів з дефектами постави, які будуть враховані нами при складанні експериментальної  корекційної програми порушень постави студентів вищих навчальних закладів.

                 

Література

1.     Мухін В.П. Фізична реабілітація. – Київ: Олімпійська література,
 2000. – 424 с.

2.     Петренко Г.Г. Физическое воспитание студентов с нарушениями  осанки и сколиозом . – Киев: КГУ, 1984. – 23 с.

3.     Репнеєвська М.С. Дефекти  постави в студентів та методики її фізичної реабілітації // Педагогіка. Психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. // 3б. наук. праць за ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХДАДМ, 2004. – С. 47-51.

4.     Физическая реабилитация: Учебник для академий и интитутов физической культуры / Под ред. Попова С.Н. Ростов н/Д: «Феникс», 1999. – 608 с.