Фізична культура і спорт / 2. Розвиток фізичної культури і спорту в сучасних умовах

Батюк А.М., Ляшок О.Г.

Криворізький економічний інститут ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана»

Проблеми визначення пріоритетів у галузі            фізкультурно-оздоровчої роботи

Конституційним правом закріплена можливість громадян задовольняти потреби у фізичному і моральному розвитку, яка може бути реалізована у сфері фізичної культури і спорту.

За часи соціально - економічних перетворень у країні створилась ситуація недооцінювання державою і суспільством оздоровчої, виховної і соціальної ролі фізичної культури і спорту. Це призвело до тривожної ситуації у фізичному і духовному здоров'ї нації.

Сьогодні у суспільну свідомість мають бути повернені поняття про те, що фізична активність і спорт, особливо для дітей і молоді, - необхідна і найважливіша умова розвитку розуму і тіла, що фізична активність і заняття спортом «для себе» покращують якість життя, знімають стрес, підвищують працездатність.

В процесі переходу до ринкової економіки в розвитку сфери фізичної культури і спорту загострились існуючі й з'явились нові проблеми.

Специфіка фізичної культури і спорту пов'язана з обов'язковою наявністю потреб суспільства у відповідному матеріально речовому забезпеченні даного виду діяльності, тобто в інфраструктурі. Сучасний стан сфери фізкультурно - оздоровчих послуг і її інфраструктури в Україні не забезпечує існуючого і потенціального попиту населення: якщо для виконання своєї ролі і функцій у сферу масової фізичної культури і спорту має бути залучено більше 30 % населення, то в Україні цей показник складає менше 10 %.

За останні десять років мережа фізкультурно - спортивного обладнання скоротилась на 20 %. В середньому рівень забезпеченості населення спортивним обладнанням від соціальних нормативів складав лише 19 % (наприклад, забезпеченість спортзалів в 2,7 рази нижче, ніж в Японії; в 2,1 рази нижче, ніж в Італії). Такий самий низький рівень забезпеченості (18 %) характерний і для стадіонів (6,1 %), басейнів (6,9 %), площинного обладнання (10,1 %). Сьогодні існує реальна проблема ефективного завантаження фізкультурно - спортивних споруд .

Проблемами, що стримують повноцінний розвиток ринку послуг в галузі фізичної культури і спорту є:

-   неефективне  управління  діяльністю фізкультурно - спортивних   споруд  (басейнів, клубів, стадіонів, оздоровчих центрів тощо);

-   високий  процент  зношення  матеріально - технічної  бази фізкультурно - спортивних споруд;

-   низький  рівень  залучення  населення  в заняття  фізичною культурою  і
спортом.

На сьогодні існує об'єктивна необхідність глибоких перетворень у сфері фізичної культури і спорту на всіх державних рівнях управління. Перетворення для оздоровлення населення можуть спиратися перед усім на розроблені комплексні програми масового розвитку сфери фізичної культури і спорту.

Розробка єдиного підходу до формування і покращення здорового способу життя населення повинна стати одним із пріоритетних напрямків державної політики. Основними завданнями державної політики на муніципальному рівні в галузі фізичної культури і спорту сьогодні мають стати:

-     вдосконалення функціонування сфери фізкультурно - оздоровчих і
спортивних послуг на основі багатоканального фінансування;

-     вивчення потреб населення міст у заняттях фізичною культурою і
спортом  і формування на їх основі обов'язків органів влади стосовно
забезпечення   населення   соціально-значущими   послугами   у   підтримці
здорового способу життя;

-     розробка  і   вдосконалення   нормативно  -  правової  бази  у  частині
введення мінімальних стандартів для послуг фізичної культури і спорту;

-     формування і покращення матеріально   - технічної бази, визначення
оптимальної   структури   спортивних   споруд   різноманітного   профілю   і
майданчиків для неорганізованих масових занять фізичною  культурою і
спортом у містах;

-   формування   ринку   фізкультурно-оздоровчих   послуг ,
розширення їх номенклатури, зниження утримань і підвищення якості ,
сприяння розширенню ринку платних послуг;

розробка програми державного будування і державного підприємництва у сфері фізичної культури і спорту міста і області.

Враховуючи зовнішні і внутрішні фактори, що впливають на сферу послуг фізичної культури і спорту, слід відзначити, що розвиток ринку даної сфери послуг відбувається нерівномірно й неактивно. Невизначеність в роботі ринку породжує той факт, що для звичайної людини межі принципових відмінностей в продуктах фізичної культури і спорту мають досить умовний характер. У повсякденних заняттях «для себе» фізкультурно-оздоровча послуга і спортивна послуга для людини мало різняться. Поняття займатися фізичною культурою і займатися спортом найчастіше для людини рівнозначні за визначенням. Звідси може з'явитися невірне тлумачення справжніх цілей і мотивів занять фізичною активністю. В рамках дослідження були дані визначення і розкрита класифікація послуг фізичної культури і спорту.

Основні фізкультурно-оздоровчі послуги - послуги, за яких людина залежно від мети, що переслідується (оздоровлення, відпочинок, реабілітація, фізична досконалість), безпосередньо залучена в процес занять фізичною активністю. 

Супутні фізкультурно-оздоровчих послуг - послуги, які являють собою створення можливостей (тимчасового комфорту) для людини в її заняттях фізичною активністю, в її активному відпочинку. Наприклад, надання зручного обслуговування протягом    всього    періоду    відвідування    спортивних    споруд,    послуги тимчасового зберігання особистих речей людини (гардероб, роздягальня, камера зберігання) тощо.

Сервісні фізкультурно-оздоровчі послуги, за яких під час безпосереднього процесу їх надання, участь людини менш активна (під час масажу - пасивна) або проходить без її участі. Наприклад, послуги масажу, складання індивідуальної програми занять, консультування з питань фізичного і психологічного стану людини, що займається тощо.                                                                                                 

Спортивна послуга є складовою частиною фізкультурно-оздоровчих послуг тільки тоді, коли вона безпосередньо пов’язана з руховою активністю людини. Розрізняють: спортивну послугу «для себе» - послугу, що задовольняє фізкультурно - оздоровчі потреби людини в її індивідуальній або командній руховій активності у змаганнях; спортивну послугу «для вищих досягнень» - послугу, що задовольняє масову потребу глядачів у спостеріганні за спортивно - видовищним процесом (дією, заходом).

Результати дослідження порівняно з даними за 2000 р. вказують на те, що з року в рік спостерігаються позитивні зміни і зміщення фокусу уваги мешканців міста у бік покращення свого здоров'я (з 77 до 92 %). Для багатьох турбота про здоров'я поступово стає однією з важливих ціннісних установок.

Основна частина опитаних мешканців активно займається фізичною
культурою    для    покращення    власного    здоров'я    і    спортом          для

самовдосконалення у досягненні кращих результатів.

Більшість мешканців міста надають перевагу відвідуванню фізкультурно - спортивних споруд ( спортзали, басейни, ігрові майданчики, фітнес клуби, катки) з ким-небудь, а саме з друзями (45 %)    «юнаки»; з родиною (25 %) – «особи зрілого віку». Відвідувати фізкультурно-спортивні споруди самому надають перевагу 30 % респондентів.

Порівняльний аналіз показав, що структура споживання фізкультурно-оздоровчих послуг змінилась у бік споживання платних послуг, про що свідчать дані дослідження.

Слід відзначити, що такі зміни в структурі споживання платних і безкоштовних послуг проходитиме лише за умови своєчасного підвищення якості наданих послуг і підвищення рівня забезпеченості коштами. Відповідно і щомісячні видатки на заняття фізичною активністю у населення зростатимуть.

Основною причиною стримання інтересу до занять масовою фізкультурою і спортом є дефіцит часу.

Результати проведеного дослідження дозволяють визначити можливі пріоритети розвитку соціальних програм в галузі фізкультурно - оздоровчої роботи з населенням; дозволяють задати напрямок формування майбутньої структури фізкультурно-оздоровчої послуги, зорієнтованої переважно на масове споживання; сформувати пропозиції щодо перспективної побудови і зведення нових фізкультурно-оздоровчих об'єктів і споруд, враховуючи реальне надання переваг населенням.

Проведене дослідження дозволило виявити і підтвердити високий потенціал розвитку і попиту на послуги у сфері фізичної культури і спорту серед населення. Окрім того, отримані дані про споживацьке надання переваг можуть бути використані керівниками комерційних фізкультурно-спортивних організацій для побудови своєї конкурентоспроможної політики розвитку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета занять і причини стримування інтересу до занять фізкультурою і

спортом

Питання

Розподіл відповідей, %

дослідження

В 1999 р.

В 2006р.

Яку мету Ви переслідуєте,

Гарне самопочуття і настрій

32,6

Гарне самопочуття і настрій

26,4

відвідуючи

Просто відпочити

21, 1

Мати гарну фігуру

22,2

фізкультурно -

Мати гарну фігуру

17, 1

Просто відпочити

13,6

спортивні заняття ?

За компанію, поспілкуватися з друзями

14,3

За компанію, поспілкуватися з друзями

12,3

 

Познайомитися з новими людьми

5,6

Бажання уникнути повсякденної рутини

7, 7

 

«Убити час»

1, 5

Втратити зайву вагу

7,3

 

Інші цілі

1,9

Відповідати сучасному способу життя

 

7,2

 

Важко відповісти

5,9

Інші цілі

3, 3

Які основні

Немає вільного часу

41, 9

Немає вільного часу

45,0

причини, що

Фінансові труднощі

22,2

Заважають лінощі

10,8

заважають

Немає компанії

14,8

Фінансові труднощі

21,5

Вашим заняттям

Інші причини

8,4

Незручне розташування місць для занять

 

9,4

фізкультурою і

Важко відповісти

12,7

Немає компанії

10,7

спортом?

 

 

Інші причини

2, 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1.  Бутова Т. Г., Шарифулин М. М. Маркетинговые инструменты
обеспечения развития спортивных и физкультурно-оздоровительных
услуг / Сб. науч. Тр.; Под ред.. Н. А. Платоновой, О. И. Вапнярской.
МГУ сервиса. М., 2003. с. 20-21.

2.            Кузьмичева Е. В., Фадеев Б. Г. Состояние и перспективы развития сети
физкультурно-спортивных сооружений в Москве // Теория и практика
физ. культуры. 2002, с. 3.

3.            Социальная политика: Учебник / под общ. ред. Н. А. Волгина. - М.:
РАГС, 2003, с. 385.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторська довідка

 

 

Батюк Алім Миколайович,  старший викладач

50050 м. Кривий Ріг

вул. Косіора б. 31-А   кв. 100

тел. (дом.) /0564/ 92-70-10 ; (раб.) /0564/ 23-31-85

Криворізький економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»

50051 м. Кривий Ріг, вул. Семашко, 16 ;  kaf_fizo @ kneu.dp.ua

 

Ляшок Олена Геннадіївна,  старший викладач

50050 м. Кривий Ріг

вул. Хабаровська б. 4-А  кв. 5

тел. (дом.) /0564/ 74-62-57  (раб.) /0564/ 23-31-85

Криворізький економічний інститут ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»

50051 м. Кривий Ріг, вул. Семашко, 16 ;  kaf_fizo @ kneu.dp.ua