Дорошенко О. Ю.

Бердянський державний педагогічний університет, Україна

Педагогічні умови підготовки майбутніх учителів фізичної культури до впровадження здоров’яформуючих технологій

 

Здоров'я – одна з головних умов, що визначають повноцінний розвиток дитини. У той же час реальний стан здоров'я громадян свідчить про те, що вирішення державного завдання щодо його формування та збереження залишається на декларативному рівні. Захворюваність дитячого населення України має стійку тенденцію до зростання [ 2; 31]

В Україні об’єктивно склалися такі несприятливі соціально-економічні та соціально-педагогічні умови як важка екологічна ситуація, інформаційне перенасичення та інтенсифікація навчального процесу, які привели до погіршення стану здоров’я дітей різного віку, зокрема учнів старших класів, негативного ставлення їх до основних принципів здорового способу життя. Здоров’я цієї вікової групи особливо важливе, тому що, за оцінкою фахівців, приблизно 75% хвороб дорослих є наслідком умов життя в дитячі та юнацькі роки. Майже 90% учнів мають відхилення у стані здоров’я, а більше 50% - незадовільну фізичну підготовку [1; 26].

Орієнтація вищої педагогічної освіти України на досягнення відповідності стандартам Європи вимагає пошуків оновлення змісту, форм і методів підготовки майбутніх учителів, зокрема й у галузі фізичної культури та спорту. Протягом останніх років прогресує негативна тенденція, яка характеризується погіршенням здоров'я і фізичної підготовленості молоді, зокрема шкільної. У зв'язку з цим сьогодні набуває значущості й потребує вирішення проблема підготовки майбутніх учителів фізичної культури [3; 2].

Аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв’язання даної проблеми дає підстави стверджувати, що проблема збереження та формування здоров’я дітей і молоді постійно перебуває у центрі уваги науковців, а саме: формування культури здоров’я учасників  педагогічного процесу (О.М.Мельник, Н.Ф.Денисенко, О.П.Аксьонова); збереження здоров’я, формування здорового способу життя дітей та підлітків(С.М.Лупінович Е. Вільчковський, Г.Власюк, І.Петренко), які розглядали питання формування здорового способу життя засобами фізичної культури; (Г.Голобородько, О.Дубогай, С.Свириденко)досліджують цю проблему з точки зору вікових особливостей.

Фізкультура і спорт є необхідними компонентами у формуванні здорового способу життя молоді і дорослих, тому актуальною є проблема підготовки майбутніх учителів фізичної культури до впровадження здоров’яформуючих технологій у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи.

Метою нашої роботи є визначення педагогічних умов підготовки майбутніх учителів фізичної культури до впровадження здоров’яформуючих технологій у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи.

Підготовка майбутніх учителів фізичної культури до впровадження здоров’яформуючих технологій у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи набуває ефективності за реалізації комплексу таких педагогічних умов:

-         впровадження спецкурсу “Здоров’яформуючі технології у фізичному вихованні”;

-                           впровадження у зміст робочих програм професійно орієнтованих дисциплін підготовки майбутніх учителів фізичної культури здоров’яформуючих технологій;

-                           здійснення навчального процесу підготовки майбутніх учителів фізичної культури переважно через інтерактивні форми й методи навчання;

-                           використання на практичних заняттях з циклу професійно орієнтованих дисциплін здоров’ яформуючих технологій, вивчення їх методик;

-                         особистісно-орієнтована суб’єкт- суб’єктна взаємодія викладача і студента;

-                         спрямованість педагогічної практики на формування готовності майбутніх учителів фізичної культури до впровадження здоров’формуючих технологій у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи.

              Отже, виникає необхідність підготовки вчителя спроможного використовувати здоров’яформуючі технології у майбутній професійній діяльності. Але слід зазначити, що учителі фізичної культури – це не тільки фах, це певний спосіб життя: сюди йдуть за покликом душі, але обов’язково з бажанням самому пізнати свій організм, удосконалити його, зміцнити, навчитися ним керувати, і допомагати іншим бути здоровим. А для цього потрібно самому вести здоровий спосіб життя і подавати приклад для вихованців. Оскільки освіта покликана пробудити і розвинути ті природні задатки, які є в кожної людини, дати імпульс їх саморозвитку та вдосконаленню, то успішно навчати інших може тільки той, хто постійно вдосконалює себе, свої знання, свою культуру.

Література

1.  Горащук В.П. Формирование культуры здоровья школьников (теория и практика) / В.П. Горащук. – Луганск: Альма-матер, 2003. – С. 26.

2. Півненко Ю.В. Проблема виховання основ фізичного здоров'я учнів у навчально-виховному процесі / Ю.В. Півненко // Теорія та методика фізичного виховання. – 2010. – №11. – С.31.

3. Рядинська І.А. Підготовка майбутніх учителів фізичної культури до позаурочної роботи з учнями ( друга половина ХХ ст.): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук : спец. 13.00.01 " Загальна педагогіка та історія педагогіки " / І.А. Рядинська. – Харків, 2008. – С.1-2.